20 Август, 2024 16:32 3 449 9

Шеф готвач обясни как да варим пастата правилно

  • паста-
  • спагети-
  • макарони-
  • варене-
  • готвене-
  • приготвяне

Готвачът казва, че е напълно грешно да изсипваме водата, в която сме варили пастата

Шеф готвач обясни как да варим пастата правилно - 1
Снимка: Shutterstock

Прочутият шеф готвач Маркъс Самуелсон сравнява изплакването на сварената паста в студена вода с "изливането на течно злато в канализацията". В разговор с Daily Mail той научи как да приготвяме паста правилно.

Самуелсон призова да не изплакваме сварената паста в студена вода с надеждата, че това ще предотврати слепването ѝ.

"Когато оставите спагетите настрана в гевгир и ги изплакнете с течаща вода след сваряването им, може да изглежда, че им помагате да не залепват. Но по този начин отмивате и важното нишесте от повърхността им и в крайна сметка разваляте ястието", обяснява той.

Готвачът каза, че нишестето служи като вид лепило, което засилва вкуса на крайния продукт. За да се запази то, експертът препоръча да не се излива цялата вода, в която са се варили макароните, в мивката, а да се оставят една или две чаши. Можете да изплакнете пастата с тази течност и да я добавите към соса, така че да се съчетае по-добре с готовото ястие.

Самуелсон съветва да изплаквате макароните със студена вода само ако ще ги използвате за салата — това ще помогне да спрете варенето им и да предотвратите превръщането им в каша.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост666

    18 6 Отговор
    Добро утро това го знам от години . Прави се със всички видове паста или кус кус .Който обича да готви го знае.
  • 2 Дам

    11 4 Отговор
    Водата не се изсипва цялата щото после като оставиш тенджерата в хладилника и ще се слепят.
  • 3 Шеф Шибалчев

    27 3 Отговор
    Изсипвайте водата смело, където искате и си я ползвайте, както искате, а за да не ви слепва пастата сипете на струйка малко зехтин върху нея и я "превъртете" с капак върху тенджерата няколко пъти 😅
    За пасти не слушайте шведско-американски готвачи родени в Етиопя, това е все едно шеф Манчев да ви учи да правите рататуй🤣

    Коментиран от #9

  • 4 Павел пенев

    13 14 Отговор
    Уникални простаци, жабарите друго не знаят освен паста и пица.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Това

    12 13 Отговор
    Е храна за селяндури ! Само селяндур може да вярва , че пастата е фина храна.
  • 6 ДрБр

    8 10 Отговор
    Кой нормален яде паста, когато има кюфтета?
  • 7 ганю

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Павел пенев":

    първото подобие на спагети(паста) е на над 3000г и е направено
    през дървена матрица като за чесън но голям размер в Тибет от оризово брашно.
    така че италианците не са открили топлата вода ами са я откраднали
    Водата може да се ползва още докато се варят спагетите
    долива се винаги топла за супа и сос над 60 градуса
    иначе се разваля вкуса.
    но пишман готвачите не го знаят
  • 8 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Павел пенев":

    Пицата или ранните видове на тази храна се срещат в Гърция , Турция . А спагетите са донесени от Марко поло след като е бил в Китай.
  • 9 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шеф Шибалчев":

    АБСОЛТНО СЪГЛАСЕН.. ПРИ ВАРЕНЕТО ДОБАВЯМ ДВЕ СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗЕХТИН И НИКОГА НЕ СА МИ СЕ СЛЕПВАЛИ.. кОГАТО СА ГОТОВИ ГИ ИЗВАЖДАМ ПРЕЗ ГЕВГИР И ВЕДНАГА ГИ ОБЪРКВАМ С РАЗТОПЕНО В ЗЕХТИН МАСЛО... СТАВАТ НЕВЕРОЯТНИ. ИНАЧЕ , ПЪРВО СВАРЯВАМ ГЛАВИТЕ НА СКАРИДИТЕ И ПОСЛЕ В ТОЗИ БУЛЬОН ВАРЯ СПАГЕТИТЕ.. АБЕ.. МАЙСТОРЛЪК СИ Е, НЕ Е ЗА ВСЕКИ...