23 Август, 2024 12:55 2 376 8

Професор обясни ползите от следобедната дрямка

  • следобедна дрямка-
  • ползи-
  • джеймс маас

Бързо повишаване на бдителността, концентрацията, продуктивността, креативността и настроението са част от тях

Професор обясни ползите от следобедната дрямка - 1
Снимкa: Shutterstock

Следобедната дрямка с продължителност около 30 минути дава възможност на мозъка да се възстанови, което води до повишена бодрост, съобщава Associated Press, позовавайки се на експертни мнения. Краткият сън подобрява ефективността на работата и други активности.

„Това е лесен и ефективен начин за бързо повишаване на бдителността, концентрацията, продуктивността, креативността и настроението“, заявява професор Джеймс Маас, дългогодишен преподавател в университет "Корнел" и изследовател на съня.

В книгата си „Сън за успех! Всичко, което трябва да знаете за съня, но сте твърде уморени, за да попитате“ (Sleep for Success! Everything You Must Know About Sleep But are Too Tired to Ask), той подчертава, че почти всички хора изпитват спад в енергията следобед. Това е резултат от циркадния ритъм на организма, който предизвиква два периода на сънливост в рамките на 24 часа - през нощта и между 14 и 16 часа.

По време на нощния сън хората преминават през няколко 90-минутни цикъла, включващи пет етапа от лек до дълбок сън, като най-дълбокият етап настъпва в средата на нощта. Дневният сън следва подобен цикъл, поради което Маас не препоръчва едночасови дрямки. Събуждането от дълбок сън може да отнеме до един час, за да се възстанови нормалното състояние на човек, поради т.нар. инерция на съня.

„Това е като да преминете в режим на ниска мощност за кратко, позволявайки на тялото да се възстанови“, обяснява Сара Медник, автор на книгата „Подремни! Промени живота си“ (Take a Nap! Change Your Life).

Експертите подчертават, че кратките дрямки не пречат на нощния сън, стига да не се случват твърде късно през деня. Те също така препоръчват този кратък сън да се извършва по едно и също време всеки ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сънотвор

    2 1 Отговор
    Айде лек сън!
  • 3 Дам

    3 1 Отговор
    Едно време като бях млад спях по цял следобед сега и нощно време трудно заспивам.

    Коментиран от #4

  • 4 999

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дам":

    Емоциите са ти много.Мента- глог- валериан- маточина.
  • 5 Пешо от панелката

    1 2 Отговор
    Има полза само от тричасова дрямка след две ракии със салата
  • 6 Гост

    7 1 Отговор
    Е как да го обясня на шефа това :))
  • 7 Гост

    2 1 Отговор
    По време на обедната почивка .
  • 8 Пенсионер ОСВ

    2 0 Отговор
    Аз като бачках 19 години на смени в мината миньор как да спя следобедна дрямка..?!
    Ами то на забоя като спрем за 10 минути почивка потни и от вентилацията можем пък да изстинем...