25 Август, 2024 10:31 1 851 6

Ето кой е най-щастливият черноморски град в Турция

  • най-щастливият-
  • град-
  • черноморски-
  • турция-
  • синоп

Вижте класация на най-щастливите градове в страната

Синоп е най-щастливият град в цяла Турция, показва проучване, в което всичките 81 окръга на страната са класирани на базата на процент, указващ степента на щастие, съобщава турската частна телевизия НТВ. Класацията е изготвена от Турския статистически институт (Тюркстат).

Черноморският Синоп заема първата позиция сред окръжните градове в Турция със 77,66 процента.

Второто и третото място в списъка са за Афионкарахисар, Западна Турция, със 76,43 процента щастие, и Байбурт, Североизточна Турция, със 75,91 процента.

По-нататък в класацията се нареждат Къръккале (75,48 процента), Кютахия (73,76 процента), Чанкъръ (73,5 процента) и Дюздже (72,77 процента).

Последните три места на "най-щастливите градове" в страната заемат Ушак (72,34 процента), Сиирт (71,65 процента) и Шърнак (71,36 процента).

Синоп е неголям град, на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.

Той практически е изолиран от останалата част на Турция, чрез планините Исфенидяр на юг, но има прекрасни възможности за морски връзки с други градове, разположени по турското крайбрежие. Именно затова в миналото Синоп се счита за едно от най-безопасните, важни пристанища и непревземаеми градове, на северното крайбрежие на Мала Азия, но с времето е изместен от град Самсун.

Днес градът се свърза с останалата част от страната с модерен път.

Градът е център на вилает Синоп, имащ около 230 000 жители, почти цялото население е заето в селското стопанство и риболовната промишленост. В околностите на града успешно и с високи добиви се отглеждат тютюн, лен и царевица.

Синоп е един от най-красивите черноморски градове. Има много легенди за основаването на града, но най-убедителната е, че града е основан от гръцки колонисти, около 7 век преди н.е. Легендите говорят за това, че Синоп е роден град на великия гръцки философ – Диоген, пише pochivka.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой

    4 21 Отговор
    Кой го интересуват едни джагали освен самите джагали
  • 2 венке направи си труда да цъкнеш

    7 2 Отговор
    Ето кой е най-щастливият град в бг.
    Тук е по важно а не да гледате в паницате на другите
  • 3 Амиии

    8 2 Отговор
    Скоро и у БГ може да има щастливи черноморски градчета, мyтропитеците се преместват, към Халкидики?
  • 4 Име

    10 0 Отговор
    Изглежда красиво!
  • 5 Диоген

    2 0 Отговор
    Сигурно и Самсунг е роден град на някой известен древногръцки философ, не само Синоп.
  • 6 Име

    0 4 Отговор
    Все пак не бих го заменил с Ахтопол!