25 Август, 2024 11:16 2 762 28

Тодор Живков забранил на Цветана Манева да участва във филм за Джеймс Бонд

  • тодор живков-
  • цветана манева-
  • джеймс бонд

Отхвърлянето на този неповторим шанс за една българска актриса се случва в навечерието на Нова година, когато Манева играе в първото представление в Пловдивския театър

80-годишната Цветана Манева, едно от безспорните величия на родната ни филмова и театрална сцена, има блестяща дългогодишна кариера и стотици успешни и обичани роли зад гърба си. Познаваме я като една от големите звезди на българското кино и не спираме да се радваме на всяка нейна поява на екран. Работата на Манева обаче можеше да поеме по съвсем различен път през 70-те години на миналия век, ако не се беше случило едно голямо и съдбовно решение.

Този момент от живота на голямата ни актриса се случва в годините на социализма, когато Цветана, със своята очевидна харизма и актьорски качества, попада в полезрението на американските продуценти. Един от тях е Алберт Броколи, който дълги години продуцира поредицата филми за шпионина Джеймс Бонд, а след смъртта му делото му е поето от неговата дъщеря.

Броколи бил възхитен от участието на Манева в българския филм "Последната дума" от 1973 г. на режисьора Бинка Желязкова. Колкото и да е странно, американецът бил впечатлен от продукция, в чийто център е съдбата на група затворнички комунистки от килия за осъдени на смърт. Ролята на Манева в лентата е заредена с трагизъм - в един момент героинята ѝ кърми бебето си, родено в затвора, а след това увисва на бесилото.

Американците веднага изпращат писмо до Българската кинематография, в което изразяват желанието си Цветана Манева да подпише 10-годишен договор в Холивуд. Настояват най-вече да я снимат във филм за Джеймс Бонд.

Отговорът от София обаче бил бърз и категоричен - не е възможно това да стане. Оказва се, че забраната е дошла лично от бившия първи в държавата - Тодор Живков. Обяснението за отказа се изразявало в това, че "Цветана е болна".

Отхвърлянето на този неповторим шанс за една българска актриса се случва в навечерието на Нова година, когато Манева играе в първото представление в Пловдивския театър. С излизането си на сцената тя забелязва, че в залата се е изсипало цялото американско посолство. Дипломатите искали да се уверят дали актрисата наистина има здравословни проблеми. В крайна сметка пътуването ѝ към холивудската мечта не се осъществява.

Това е пропуск на една наистина голяма възможност, тъй като едни от най-големите красавици са ставали момичета на Джеймс Бонд в популярната филмова поредица за "Агент 007" и след това са жънали големи световни успехи. Урсула Андрес е може би най-култовото момиче на Бонд, следвана от имена като Лана Ууд и Джейн Сиймор. Софи Марсо също е звезда в един от филмите за култовия шпионин, а след нея Денийс Ричардс също се включва като гадже на Бонд. Хали Бери, Ева Грийн, Олга Куриленко, Ким Бейсингър и много други продължават списъка с най-желана световна красавица за Агент 007.

"За нищо не съжалявам. Аз съм си такава - когато нещо не се е случило, то не е трябвало да се случи", казва мъдро Манева на рождения си ден преди няколко години.

През годините това не е единствената примамлива оферта, от която филмовата звезда не успява да се възползва. Френски режисьор също е омагьосан от таланта на Манева и ѝ предлага главна роля в свой филм. Тогава обаче прът в колелата на успеха ѝ слагат френските профсъюзи на кинаджиите, които не допускат чуждестранна актриса да заеме мястото на някоя от техните родни звезди.

Така цялата кариера на Цветана Манева преминава в България, където тя се превръща в една от най-известните ни и почитани актриси, пише Edna.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само клюки

    20 14 Отговор
    Нещо за ален делон нема ли за любовниците му
  • 2 Хахахахаха

    32 19 Отговор
    Пропусна Джеймс Бонд , ама дедо Тодар тя каквото поиска, всичко и даде. А на оня филм още на пробните снимки щяха да й бият шута у....
  • 3 Кой

    30 11 Отговор
    Я измисли таз умнотия

    Коментиран от #7

  • 4 Тая е била

    39 12 Отговор
    Любовница на половината убавци от БКП ходила с тях по хижи и по плажове

    Коментиран от #8

  • 5 Град Симитли

    30 13 Отговор
    Като одъртеят--почват да лъжат на поразия!
    ... На Калоянчев му се привиждаше някакъв остров покрай Дино ДеЛаурентис, на тая мрънла--Джеймс Бонд!?
  • 6 az #СВО

    24 28 Отговор
    И слава Богу, че не е станала една от списъка на "момичетата на Бонд"!

    Пошло кино...
    Филми без стойност!
  • 7 Как кой

    26 10 Отговор

    До коментар #3 от "Кой":

    Баба ти Цветана. И що ли имам някакъв спомен, че направи някакъв клип с Газис. Има ли интерес, спирка няма сбръчканата бабишкера.
  • 8 Луд

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тая е била":

    А защо не. Тази жена с трактористи от ТКЗС ли да се занимава.

    Коментиран от #16

  • 9 сащисан кравар

    19 21 Отговор
    Щяха да я използват за долHата си пропаганда краварите, която никога не е спирала!
  • 10 Ученика

    19 10 Отговор
    Истината е, че бай Тошо не е искал да кръстосва своята шпага с американските, че току виж му се разнесла жалката слава...
  • 11 Илиева

    24 5 Отговор
    Дали Живков насила я е направил член на ЦК на БКП???Таланта й е голям но и в преобръщането си я бива.Веднага след промените запя друга песен,а това я прави уязвима морално.Да е жива и здрава!
  • 12 Божеее,

    21 5 Отговор
    Каква низост!
    Сега ще го съди, че я щипал по кълките, ама свидетелите са измрели!
    Що не върнахте всичко, което ви даде? След демокрацията не си имала 50. Никой не ти е пречил да изпъкнеш, като масовка в някой филм на ужасите! Ама си стоиш тука! Още имаш шанс- тръгвай за Хуйливуд!
  • 13 свидетел

    28 4 Отговор
    никой нищо не й предложил, ама бая ви Тоша не давал ! 🤣 бабешки мерак.....
  • 14 вдовец

    23 2 Отговор
    тая още ли не се е сетила за някой любовчия-насилник преди 60 години !? то имаше един голям сваляч, ама си отиде преди години....Мастъра му викаха....
  • 15 Повикаха я

    13 1 Отговор
    спициално от Берлин, за да я направят, не си спомняме точно, заслужила артистка или член на партията.
  • 16 Защо не

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Луд":

    Ако се прасне с тракторист значи е имало любов със силните на деня е по сметка!
  • 17 ами,

    24 2 Отговор
    И преди години е тиражирана тази случка.Като млада имаше визия да се снима във филм за Джеймс Бонд.За талант не зная.Не са и разрешили защото нямаше да се върне обратно в България.Да е жива и здрава ,не ми е любима актриса.Равен мрънкащ глас,една такава вяла/монотонна....Не само на нея не са и разрешили навремето да участва в западноевропейски продукции.Лично за мен най-любима и харизматична българска актриса ми е Невена Коканова.
  • 18 Петьо

    13 15 Отговор
    Ай Би Ем са ни дошли на крака да сключват договор за твърди дискове и чипове, но от Кремъл се обадили на Живков и му казали да забрави. Американците си мислели, че преговорите вървят чудесно, но на другия ден ги качили на самолета и ги изгонили. Това е руският свят - изолация и пропуснати възможности.

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ела

    18 5 Отговор
    Цветана Манева да не се прави на дисидент. Добре се класираше по време на соца. Вървяха приказки за близките и отношения с ТЖ.
  • 21 Благой от СОФстрой

    11 6 Отговор
    "Тошо комуниста(ceльондypa) забрани и "твиста"!
  • 22 Сатана Z

    18 4 Отговор
    80 годишната Манева като нищо ще си спомни как с Бай Тошо са играли голо хоро на ливадата в Бояна.
  • 23 Факт

    11 7 Отговор
    Има едни хора, криещи миналото си!!!! А Холивуд канеше Френски и Италиански звезди, за да ги унижи. По тази причина никой от най-известните кино артисти няма хубав филм там и никой не се задържа. С право не са я допуснали.
  • 24 Бегли спомени

    11 3 Отговор
    Мисля, че филмът "007" беше забранен при соца.?
  • 25 ТЖ от Правец

    7 5 Отговор
    Айде, ма! Га яди кифтета и го лапаше с топките беше хубаво нали???

    Коментиран от #28

  • 26 Пешо

    11 1 Отговор
    Какво е това 10-годишен договор в Холивуд????? Басни и измишльотини. Не подценявам Цветана Манева обаче защо трябва да се украсяват нещата в стил Георги Лозанов
  • 27 свидетел

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Петьо":

    петю ли си пенлю ли, ама за КОКОМ , май, не си чувал ! какви чипове, какви дискове, бе !? и тогава всички бяхме под санкции за високите технологии ! само техническото ни разузнаване можеше да чопне по нещо западно, защото го имахме и беше на ниво !
  • 28 ганю

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТЖ от Правец":

    Мястото ти е в белене,Гулаг или на Ел.стол
    избери си