26 Август, 2024 10:58 1 845 8

Парад на шест планети ще може да се наблюдава в небето на 28 август

  • планети-
  • космос-
  • небе-
  • небесен феномен

Всички те ще се намират източно (вдясно) от изгряващото Слънце

Парад на шест планети ще може да се наблюдава в небето на 28 август - 1
Снимка: Shutterstock

Меркурий, Марс, Юпитер, Уран, Нептун, Сатурн и намаляващата Луна ще се подредят от едната страна на Слънцето в сряда призори, 28 август. Условният парад на планетите ще заеме сектор в небето в границите на около 160 градуса, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Московския планетариум.

През август Марс, Юпитер, Уран, Нептун и Сатурн се наблюдават от полунощ до зазоряване. В края на месеца на сутрешното небе след 04:00 ч. българско време започва да се появява Меркурий, а на 28 август към тях ще се присъедини сърпът на намаляващата Луна, която ще бъде близо до Марс. Всички те ще се намират източно (вдясно) от изгряващото Слънце.

Ако времето е ясно, някои от участниците в парада ще могат да се видят с просто око, а останалите - с мощен бинокъл или телескоп. Планетариумът нарече августовския парад условен, тъй като планетите ще се намират в твърде голям сектор, пише vesti.bg.

„В астрономията не съществува ясен критерий за „близост“ на планетите, така че терминът „парад на планети“ има качествен характер“, уточняват още астрономите, като припомнят, че това понятие не е научно и се използва за популяризиране на астрономията.

Парад на планетите се наблюдава, когато няколко видими с просто око планети са достатъчно близо една до друга и се виждат (или не се виждат, ако са близо до Слънцето) в тесен (20-30 градуса) сектор от небето. Голям парад на планети се наблюдава, когато пет или повече планети са събрани по този начин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маг

    1 9 Отговор
    Владетелят ще падне , империята ще потъне в реки от кръв ! Който ме е чел , знае за какво говоря !

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Маг Нетофон

    4 1 Отговор
    Ще наблюдавате, ако няма облаци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ох, да ти се вкисне ракията дано!

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Маг":

    Така ли се правят предсказания бре?
  • 7 Една

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Къде бе":

    Не сте попадали явно. Човека беше предсказал атентата срещу Тръмп, и това, че няма да е успешен. След това каза, че ако се опитат да го измамят на изборите ще се лее кръв по улиците. Предсказа точно изригването на вулкана в Италия и куп други неща!

    Коментиран от #8

  • 8 Таралейкум

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Една":

    Бойко Борисов ще спре всякакви катаклизми,Той е всемогъщ.Казва,че е по могъщ от Господ.