5 Септември, 2024 15:31 1 294 9

6 ползи за здравето от сутрешната разходка

  • разходка-
  • сутрин-
  • рано-
  • сутрешно бягане-
  • навик-
  • ползи за здравето-
  • здраве-
  • ходене

Започнете деня си с приятна разходка, за да подобрите цялостното здраве

6 ползи за здравето от сутрешната разходка - 1
Снимка: Shutterstock

Сутрините трябва да започват бавно, спокойно и с по-щастливо настроение. Начинът, по който се събуждаме сутрин, ни помага да се подготвим за предстоящия ден. Щастливата и здравословна сутрин гарантира, че имаме достатъчно време да направим рутинната си тренировка, или просто да седнем с близките си, да пием кафе и да закусваме с тях, или да се отдадем на любимо хоби, преди да започнем работния ден.

Когато започваме деня си със здравословна рутинна сутрешна разходка, това ни помага да подготвим тялото за предстоящия ден. Ето какви ползи за здравето има сутрешната разходка:

Подобряване на кръвообращението

Излизането на сутрешна разходка помага за повишаване на сърдечния ритъм, което допълнително понижава кръвното налягане. Това спомага за подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система, а също и за засилване на кръвообращението в цялото тяло. Ходенето пеша всеки ден в продължение на поне два километра помага и за намаляване на риска от сърдечен удар.

Подобрява здравето на ставите

Когато ходим, ставите се движат и компресират, което позволява навлизането на повече ставна течност – това допълнително спомага за по-доброто снабдяване на ставите с кислород и хранителни вещества, което допълнително помага за повишаване на подвижността и гъвкавостта.

Укрепва мускулите

Сутрешните разходки са тренировки с ниско въздействие, които, когато се правят редовно за определен период от време, могат да помогнат за разтягане и укрепване на мускулите. Това допълнително спомага за подобряване на цялостната сила и подвижност на тялото.

Освежава ума

Ходенето помага и за подобряване на мозъчната функция. Когато сутрин се разхождаме сред природата, това ни помага да подмладим тялото и ума си и да се подготвим за предстоящия ден със свежа перспектива.

Подобрява настроението

Сутрешните разходки са изключително полезни и за психичното здраве. Редовните сутрешни разходки могат да подобрят настроението и да облекчат симптомите на депресия, стрес и тревожност.

Повишава имунитета

Хората, които се разхождат редовно сутрин, имат по-добра имунна функция и са изложени на по-малък риск от хващане на грип или настинка. Сутрешното ходене помага за укрепване на имунитета на организма.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сбруя

    0 2 Отговор
    Мъного добъре!
  • 2 Дам

    7 1 Отговор
    Едно време всички ходеха пеша на работа и училище сега им се вижда чудно ?
  • 3 Зевс

    7 1 Отговор
    Завиждам на хората, които имат време за разходка и хоби преди да отидат на работа.

    Коментиран от #4

  • 4 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    Сигурно като американците стават в ранни зори да правят джогинг ама и това е в миналото.
  • 5 Ало

    0 3 Отговор
    Шизофреника пръц
  • 6 хоминид

    0 2 Отговор
    6 ползи за Наздравето от сутрешната разходка с лодка.
  • 7 сънен, с гурели , без голямата в вц , не

    1 3 Отговор
    омити зъби , не обръснат да обикалям в 06:00 . Каква идея . и да излезнат и другите 30-40 хиляди . без кафе е абсурд . някои гледат на ботор . други ще ни купуват . пяните ще се прибират . бездомните са на пейките . рейсовете пускат дълги бибитки и псуат . първи задръствания и бързащи хора . е после в къщи . кафе . до вц . до баня . и сега какво . загубено време .
  • 8 Факт

    2 0 Отговор
    Особено ако е с любим човек!
  • 9 Навремето

    2 1 Отговор
    Македонците от север,пеша стигнаха до обратната страна на луната...а пък сега гледат албанска телевизия и смучат Крушовица..