11 Септември, 2024 06:36 1 212 28

11 септември: Световен ден на теоретиците на конспирацията

  • световен ден-
  • конспирации-
  • теории

Цели 23 години след атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк продължават фантазиите около това ужасяващо събитие

11 септември: Световен ден на теоретиците на конспирацията - 1
Снимка: Shutterstock

Днес, 11 септември, е неофициалният Световен ден на теоретиците на конспирацията, пише германският в. Abendzeitung Munchen, цитиран от duma.bg.

Цели 23 години след атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк продължават фантазиите около това ужасяващо събитие, което отне живота на 3000 души. Германия е сред крепостите на самопровъзгласилите се критични духове, които смятат, че "традиционните медии" са заблудили обществото.

Няма спор: журналистите заблуждават, представят едностранно информацията, провеждат кампании в полза на този или онзи. Но медиите като поддръжници на една световна конспирация - това е абсурдно. Това важи и за 11 септември 2001 г., който беше документиран и изучаван повече от всеки друг ден в историята.

Това обаче не може да разколебае общността, която се занимава с конспиративни теории. Отдавна вече се е развила една реална индустрия, която търгува със съблазнителното съмнение в "прекалено простото обяснение"; съмнителни книгоиздатели обогатяват асортимента си с десетки заглавия, в които "Лъжата зад 9/11" бива разкрита. В тях се осмиват "лековерните", посочват се полунаучни факти и псевдонаука, а източникът им почти винаги е Google.

"Експертите" отправят дръзки твърдения, че например Световният търговски център не би могъл да се срути без заложени експлозиви (не е вярно), че не е имало еврейски жертви (не е вярно), че убийците не са фигурирали в списъците на пътниците (не е вярно), че Пентагонът не е свалил никакъв самолет (не е вярно), че Полет 93 не се е разбил, а се е приземил безопасно в хангар на Военновъздушните сили на САЩ (не е вярно).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    31 4 Отговор
    Да само дето конспирацията е вярна краварите сами си гръмнаха кулите.

    Коментиран от #28

  • 2 Ужас

    27 3 Отговор
    Абе как ви промиват мазъците бе? Какви конспирации, какви тъпотии говорите? Явно още вярвате, че ковид е от прилеп....или че сащ са стъпвали на луната, а 65 години по-късно с всичките технологии не могат да си приберат хората от мкс....айде стегнете се вече

    Коментиран от #9

  • 3 Арабски пилот камикадзе

    11 2 Отговор
    Ако гледате внимателно официалното изявление на тогавашния президент на САЩ, много неща ще ви станат ясни. За конспиративните теории не е много ясно, обаче Буш младши почти усоява да потвърди теорията на Дарвин.
  • 4 Бъдеще

    26 4 Отговор
    САЩ сами си организираха нещата, и ги изпълниха малко некадърно. Има хиляди въпроси на които властите не могат да дадат логичен отговор, но аз ще задам само един.

    Как стана така, че се срути сграда номер 7 на СТЦ? Нито е ударена, намира се през две други сгради в комплекса н(които остават цели), просто пада...

    Коментиран от #10

  • 5 Теория е, когато

    21 2 Отговор
    Няма никакви доказателства. Но днешните "конспиративни теории" се доказват с факти, че не са теории. Или още има някой, който мисли, че един склери, който вече и името не си знае, може да управлява голяма страна - континент, която има над 800 военни бази по света? И този, който даже не може да се спусне по една самолетна стълба е главнокомандващ на една от най-силните армии в света? А не помни, какво е ял за закуска днес?
    Е, конспиративна теория ли е, че ДРУГИ управляват, вместо него? Или е голата истина?
  • 6 Тогава на 11 септ

    28 1 Отговор
    2001 г всичко се срина, от огромните 2 кули в Ню Йорк стана тонове прах. Всичко, даже и стоманени трегери се топеха от огромната температура. НО, но в този изгорял боклук и мърсотия службите намериха 2 чисто нови паспорта на "терористите"!!! Ха-ха-ха... тези наистина ни мислят за абсолютни глупаци. А "терористите" са се учили да карат самолети на съвсем малки такива, но с такова майсторство са управлявали многотонните Боинги. Направо "таланти" бе. Ха-ха-ха!!! "Теория било!"
  • 7 Еми то се вижда как след ударите

    22 0 Отговор
    Сградите димят и после бетона се изпарява във въздуха цял следобед не може от 400 метра железобетон който се срива надолу накрая да остана 20-30 метра високи руини
    Не може най развитата бойна авиация на САЩ след като са се отклонили от маршрутите си няколко граждански самолета да не вдигне във въздуха изстребители прехващачи които да открият във въздуха отклонилите се пътнически самолета и да ги приземи принудително
  • 8 Налудник

    12 0 Отговор
    Не става ясно о статията дали е вярно, че краварите сами си ги взривиха.
  • 9 Този вирус

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ужас":

    Имал комбинация от корона вирусите, които са си природни, грипни. НО също в структурата му било вмъкнато и от вируса на СПИН-а. Защо? Този вирус унищожава имунната система на човека. Но, най-важното: По природен път такава комбинация никога не може да се получи. Значи ковидът е бил лабораторен. Отделно в него е вградено и "форин пролука", която го прави биологично ОМП, което поразява директно мозъка на човека. За справка: Д-р Михаел Нелс, Германия. Индоктринираният мозък!
  • 10 В сграда номер 7

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бъдеще":

    Долу в подземните етажи е било складирано тонове злато. А самата страда е била на ЦРУ. Колко удобен момент, да "изчезнат" много тайни на ЦРУ и тонове злато и никой да не пита, къде са??? Само глупаци вярват, че такава страда може да се унищожи само с пожар.... Още повече от документираните снимки пожара в нея беше незначителен.

    Коментиран от #21

  • 11 Тези хаховци,

    1 5 Отговор
    и те празник имали!🤣🤣🤣

    Коментиран от #12, #13

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тези хаховци,":

    хахОВЦИ са тези дето вярват , че теориите на конспирациятациите са само теории‼️
    За тях дори фактите са измислици‼️

    Нормално е човек до 7 годишен да вярва в Дядо Коледа, но на 27 да намериш в спалнята си Дядо Коледа да вкарва подаръка си на женати и още да вярваш в него си
    ДЕ-БИЛ-И-ЗЪМ ‼️‼️‼️
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тези хаховци,":

    Явно не ти казват, а ти сам не искаш да провериш, че 99% от тези "теории" се оказват...
    САМАТА ИСТИНА ‼️‼️
  • 14 Росен Йорданов Доормекс измамника

    0 2 Отговор
    Като продам апартамент задължително запазвам по един ключ така сме мошениците

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Алексбг"

    3 3 Отговор
    Да има не само "теория",конспироциите, но и практика. Всички ние имаме склонност ,да създаваме теории,да ги одобряваме или не.Но що се отнася до практиката на конспирации те ,са нещо реално,с много последици за света.Например,когато Путин дойде на власт в Русия,навсякъде се засили тероризма.Къде е бил Путин офицер, макар и незначителен?Бил е такъв,в комунистическото КГБ,спец службата на СССР. Какво каза Путин ?Каза , че най-голямата грешка от миналия век ,е разпадането на Съветския съюз.Това не е ли болшевишко мислене? Разбира се!Вълкът козината мени,нравът не! Терор и конспирации по целия свят носят ,комунистите ,по целия сват без изключения ! Ами ,нашата Бългория?От създаването си БКП, станали болшевишка партия, през 1919 година досега ,вършат само коварни,тъмни деля,тайно се договарят, лъжат и крадат. Това е характерно за всички левичари по света. Така че,конспирациите, не са само теории, а практика.В случая, с "другарите"(?), низ от кървави дела и заробването на масата от хората. Това е пак тяхна дума "масите".Групите от хора са.."маса ",за тях..сиреч тълпа.,по думите на мошеника, лъжефилософ. .К.Маркс /Мордехай Леви/.Фактите ,не могат да се оспорват!
  • 20 Кулите близнаци е трябвало да се

    3 0 Отговор
    Ремонтират и по евтино било да ги изпарят
  • 21 Алексбг

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "В сграда номер 7":

    С кражби и "изнасяне",на злато и готови,чужди блага,се занимават ,предимно комунистите.Те дори и теория на грабежа си създадоха,чрез Маркс,Енгелс и Ленин.Когато ни окупират,болшевиките на Сталин през 1944 г.,първото нещо е да изнесат от нас,златния банков резерв и националните ни архиви.После 45 години изнасяха от България суровини и произведени стоки ,по принципа "кон за кокошка".Не е вярно ли?Вярно е и още как!! Някои от "другарите",били на високи постове у нас, сами го признават. То всяко престъпление ,оставя следи,факти и свидетели.Заплетените конспирации,колкото и майсторски да са. .накрая се разплитат. След мъглата идва,ясно време.
  • 22 Сър Пичук

    2 3 Отговор
    Ето още една конспиративна теория.
    Ще я кръстим "Империята отвръща на удара"
    Империята е "Империята на злото", а удара е загубата и в Студената война.
    В светлината на всички събития от разпада на СССР и идването на Путин на власт до сега, е ясно видим стремежа към предизвикване на разпад на Запада и неговия лидер САЩ. И какъв по-удобен начин, от въвличане на САЩ във война с един костелив противник, войната с който доведе до разпада на СССР и загубата на Студената война. Пипалата на КГБ/ФСБ са навсякъде в света, особено в арабския свят. Има ги много и в самите САЩ и то на най-високи позиции. Така, че едно умело направляване на действията на Ал Кайда и мъничко помощ отвътре бяха достатъчни за да се случи това, което се случи.
    Да не забравяме също така, че съвсем йезуитски, Путин беше един от първите, които изразиха съболезнования, дори преди още да е ясно кой и какво беше направил, а дори и лично изпрати паметник.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сър Пичук":

    Сър ПутИнЧУК, ПУТИН ли е виновен за избитите индиански племена❓
    ❓🥸❓

    Коментиран от #24

  • 24 Сър Пичук

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не, бе, той е виновен за избиването на хиляди мирни чеченци, грузинци, украинци и други, както и за избиването и осакатяването на стотици хиляди украинци и граждани на РФ.
    Иначе, 80% от индианците в Америка са измрели от епидемии пренесени от първите колонизатори или са били избити от тях. Което е било много преди основаването на САЩ.
    Крайно време е да направя уроците по история платени :)

    Коментиран от #26

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сър Пичук":

    "Да не забравяме също така, че ..."
    Кулите паднаха със скоростта на СВОБОДНО ПАДАНЕ ‼️
    Има доста клипове сравняващи едновременно
    падането при разрушаване стари сгради чрез контролирани взривове и падането на кулите‼️
    НЯМА НИКАКВА РЕАКЦИЯ НА ОПОРАТА И СЪПРОТИВЛЕНИЕ НА МАТЕРИАЛИТЕ, от етажите под нивото на удара‼️
    Ако си учил съпромат или поне физика за шести клас 😉😉

    Коментиран от #27

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сър Пичук":

    Ще фалираш с неуките си бягания по тъча ‼️
  • 27 Сър Пичук

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Знаем всички конспиративни теории.
    И не се притеснявай за моите науки.
    Учил съм достатъчно за да зная, че съпромата и "свободното падане на телата" нямат много общо.
    Това, с контролираните взривове, пък е съвсем друга бира.
    Тичай си в центъра на терена за те виждат всички какви ги плещиш и да се излагаш :)
  • 28 Даже и в момента

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    се опитват да ни пробутат теорията на консрирациите. Срутването на кулите си беше контролиран взрив и то изпълнен като за шестволтови.