17 Септември, 2024 06:00 566 3

17 септември: Отбелязваме Международния ден за безопасност на пациента

  • ден на безопасност на пациента-
  • здраве-
  • медицина

Той се чества от пет години

През месец май 2019 г., по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея, 194 държави-членки на СЗО се обединиха и определиха 17-ти септември за Световен ден за безопасност на пациента.

Той ще се отбелязва всяка година под надслова: „Безопасност на пациентите: глобален здравен приоритет“.

Световният ден за безопасност на пациента ще помогне на пациентите да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве. Ще повиши информираността сред лидерите на мнение в здравеопазването, здравните работници и други ключови страни за необходимостта от формулиране на политики, създаване на работна култура и осигуряване на грижи, в които безопасността на пациентите е приоритет.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лоза

    0 0 Отговор
    За безопасност на пациентката.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 българка

    1 0 Отговор
    Пациентът е болен, но няма достъп до личния си лекар, защото последният работи през кол-център/регистратура и има час чак след 10 дни. Трябва да отиде на спешен кабинет, където са се струпали всички болни на всички лични лекари, които се обслужват от този кол-център. Личният лекар трябва да е на разположение 24 часа за своите пациенти - да, ама не. Пациентът звъни многократно на дадения му от кол-центъра телеефон, но лекарят не се отзовава. Ако все пак реши да отиде в обявеното работно време, няма да бъде приет. Ако има излишни 100 лв. /за София/ влиза в приложението "супердок" и избира лекар, но той може да откаже да му даде болничен и да го насочи към неуловимия личен лекар. Българска действителност - от личен опит.