18 Септември, 2024 19:34 1 111 6

Любителите на природата и птиците може да се включат в опръстенителен лагер на Драгоманско блато

  • опръстенителен лагер-
  • посети-
  • драгоманско блато-
  • птици-
  • природа-
  • балкани

Лагерът продължава до 13 октомври

Любителите на природата и птиците може да се включат в опръстенителен лагер на Драгоманско блато - 1
Снимка: Сдружение за дива приода БАЛКАНИ

Краят на лятото и началото на есента е подходящо време за разходка до Драгоманското блато. А през уикендите в периода 14 септември – 13 октомври ще може да наблюдавате и опръстеняване на мигриращи птици.

За трета поредна година Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, в партньорство с Българска орнитологическа централа – ИБЕИ към БАН и WWF България организира опръстенителен лагер на Драгоманското блато.

Опръстеняването на птици (поставяне на пръстен с уникален номер на крака на птицата) е интересен научен метод, който позволява на учените да установяват тенденции в миграцията на птиците, да регистрират нови за страната видове, да проследяват придвижването на отделни видове. В същото време опръстеняването предоставя възможност за вълнуваща среща отблизо с птиците, които ни впечатляват с хилядите километри, които изминават от и до топлите страни.

Каним желаещите да научат повече за птиците, за тяхната миграция и за важността на Драгоманското блато като местообитание да се разходят до влажната зона и да посетят опръстенителния лагер. Всяка смяна ще бъде водена от опитен лицензирен опръстенител, чиято работа се подкрепя от доброволци, които се обучават в изследователския метод.

ВАЖНО: Посещенията на опръстенителния лагер се провеждат само с предварително уговорка. Обадете се на 0884268883 (Петко Цветков), за да координирате вашето посещение.

Повече информация за опръстенителния лагер: https://balkani.org/birdringing-camp-dragoman-marsh-2024/

Най-голямото богатство на блатото са птиците. Установени са 237 вида, от които около 130 гнездят в блатото и отглеждат поколенията си тук. През пролетната миграция в района се наблюдават още около 105 вида. Тук гнездят световно застрашени видове като белооката потапница и ливадният дърдавец. Сред водната растителност се размножават 6 вида дърдавцови птици: воден дърдавец, зеленонога водна кокошка, белочела водна кокошка, голяма, малка и средна пъструшка. Тук гнездят и малък и голям воден бик, лятно бърне, зеленоглава патица, сива птица, кафявоглаво потапниче, голям гмурец и други.

Дейностите се осъществяват от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ с подкрепата на проект WaterLANDS по програма "Хоризонт 2020", който се изпълнява в партньорство с WWF България.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 0 Отговор
    Врабче, като видя и се сещам за историята по патриотизъм, която е разказала майката на Джоко Росич : Тея врабчета тука са родени и тука ще умрат.
  • 2 Милениум

    4 0 Отговор
    Врабчетата намаляват
  • 3 шекер

    1 1 Отговор
    И как ги хващат, за да опръстеняват? Пускат из блатото зарин-зоман в лека концентрация или някой друг газ, за да паднат на земята?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Безмислена статия

    0 0 Отговор
    Единствените любители на птици в този сайт, се интересуват предимно от бройлери и фантасмагориите на мисирките за близката победа на НАТО в Украйна.