20 Септември, 2024 14:49 563 19

Учени с план за възстановяване на човечеството, в случай че то изчезне

  • днк-
  • човечество-
  • изчезване-
  • кристал-
  • учени

Британски учени са съхранили човешкия геном върху кристал, който може да издържи милиарди години

Учени с план за възстановяване на човечеството, в случай че то изчезне - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени са съхранили пълния човешки геном върху кристална 5D памет във формата на диск с надеждата, че по този начин ще бъде осигурен план за връщане на човечеството след хиляди, ако не и милиони години, в случай че то изчезне, предаде Пи Ей мидия/ДПА, цитирана от БТА.

Екипът от Изследователския център по оптоелектроника (ORC) към университета на Саутхемптън каза също, че революционният формат за съхранение на данни, който е в състояние да оцелее милиарди години, може да се използва и за записване на геномите на застрашени растителни и животински видове, които са изправени пред изчезване.

Говорител на университета обясни, че за разлика от други формати за съхранение на данни, чието състояние се влошава с времето, тези кристали могат да съхраняват до 360 терабайта информация (в най-големия размер) без загуба в продължение на милиарди години, дори при високи температури.

През 2014 г. кристалът беше удостоен със Световен рекорд на Гинес за най-издръжлив материал за съхранение на данни.

ристалът е еквивалент на разтопен кварц - един от най-издръжливите в химично и термично отношение материали на Земята. Той може да издържи на високи и ниски крайности на замръзване, огън и температури до 1000 градуса Целзий. Кристалът може също така да издържи пряка сила на удара до 10 тона на квадратен сантиметър и освен това не се променя при дълго излагане на космическа радиация", обясни говорителят.

Екипът от университета на Саутхемптън, ръководен от професор Питър Казански, използва свръхбързи лазери за прецизно вписване на данни в наноструктурирани кухини, ориентирани в силициев диоксид - с размери на елементите до 20 нанометра.

"За разлика от маркирането само върху повърхността на двуизмерен лист хартия или магнитна лента, този метод на кодиране използва две оптични измерения и три пространствени координата, за да запише целия материал, откъдето идва и 5D в името му", обяснява говорителят.

Професор Казански каза, че макар понастоящем да не е възможно синтетично да се създават хора, растения и животни само с помощта на генетична информация, дълголетието на този кристал означава, че информацията ще бъде на разположение, ако някога бъде постигнат подобен напредък.

Той посочи създаването на синтетична бактерия от екипа на д-р Крейг Вентър през 2010 г.

"От работата на други учени знаем, че генетичният материал на прости организми може да бъде синтезиран и използван в съществуваща клетка за създаване на жизнеспособен жив екземпляр в лаборатория", казва професор Казански.

"Кристалът открива възможности пред други изследователи да изградят вечно хранилище на геномна информация, от която могат да бъдат възстановени сложни организми като растения и животни, ако науката в бъдеще позволи това", допълва той.

Кристалът се съхранява в архива "Паметта на човечеството" - специална капсула на времето в солна пещера в Халщат, Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 1 Отговор
    Значи, отдавна имат план за изчезването му. Ще останат само умните и красивите пепеде били..
  • 2 Еи разбира се геномът

    11 2 Отговор
    е на съвременен британец - черен, с дръпнати очи и фъфлещ развален английски все едно е напълнил устата с дренки
  • 3 Путин

    1 1 Отговор
    Този кристал ми звучи като отличен материал за бункер.
  • 4 Произход на видовете

    3 1 Отговор
    Това е днк ОТ чалга певица ...

    Коментиран от #7

  • 5 Грого

    9 1 Отговор
    Ако човечеството изчезне, то ще е само благодарение на същите тези "учени"
  • 6 Госあ

    5 1 Отговор
    без да чета, щях да питам да не е като британския синтез на графена и като хвърлих един поглед, видях Казански хахаха а колко китайци и колко англичани има в екипа му, мога само да гадая хахаха кръглите глави са по големи крадци и плагиати и от жидовете. Китайците ги научиха да копат и да горят и въглищата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Малошапчест с голям нос

    2 1 Отговор
    А така, мисирки, подгрявайте!
  • 9 Госあ

    0 1 Отговор
    произхода на видовете са съчинения по време на екскурзия и е изхвърлен в кофата от Кимура.
  • 10 Чичака

    9 0 Отговор
    След милиони години Мегатрон и Оптимус ще намерят човешки ДНК материал и ще го метнат в тоалетната, защото бил с английски произход.
  • 11 Маг

    1 0 Отговор
    Ние имаме план за вас ! И той не е да изчезнете. Няма да позволим това , защото знаем всичките ви врагове !
  • 12 ЖЕКО

    2 1 Отговор
    И ЗАЩО ТОЧНО НАИ ДОЛНИТЕ АНГЛИЧАНИ ТРЯБВА ДА ОЦЕЛЕЯТ, НО И ЗА ТЯХНЯМА ДА ИМА СПАСЕНИЕ, АТОМ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ И ЗЕМЯТА ГОРИ
  • 13 Чичака

    5 0 Отговор
    Кристала да не е с произход Мексико.
  • 14 Тома

    2 0 Отговор
    Дано само хлебарките да не го изядат
  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    Небойте се! Никой от богатите не иска вие да изчезвате. Кой ще им работи и ще имплаща данъци?
  • 16 Kaлпазанин

    3 0 Отговор
    Учените се постараха да затрият човечеството ,сега пък имали план как да оцелели ,кой ли може пак с мозък на грахово зърно да копне такава тъпотия

    Коментиран от #18

  • 17 Това май Ще е Най -Доброто!

    0 0 Отговор
    Това май Ще е Най -Доброто!

    Да Изчезне!

    И Неикога да не се Появява Повече!
  • 18 Алчните за Власт и Влияние!

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Kaлпазанин":

    Алчните за Власт и Влияние!

    На Тях се Слугува!
  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    0 0 Отговор
    Ако до 1 милиард години се появи на Земята друго цивилизовано същество като човека и ако успее да разчете идеята, значи ще е на по-високо ниво от човека и няма да прояви интерес към човешкия геном. След около милиард години, Слънцето ще види сметката на това творение - ще е доста горещо!