16 Октомври, 2024 11:31 2 261 9

Геолози откриха Вратата към Подземния свят (СНИМКИ)

  • мексико-
  • вход-
  • подземен свят-
  • лабиринт-
  • подземен лабиринт-
  • храм-
  • тайна

Подземен лабиринт, създаден от древна цивилизация, е обект на изследване от страна на учени в Мексико

Геолози откриха Вратата към Подземния свят (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Изследователи откриха вход към Подземния свят. Според тях той се намира под храмов комплекс в Мексико и е построен от древна цивилизация.

Археологическият обект Митла (град на мъртвите), който се свързва с древната култура на сапотеките, се намира в долината Оахака в съвременния щат Оахака в южната част на Мексико. Археологическите изследвания в този регион се извършват като част от проекта Lyobaa, който включва екип от Мексиканския национален институт по история и антропология (INAH), Националния автономен университет на Мексико (UNAM) и Асоциацията за археологически изследвания и проучвания ARX.

Екипът използва усъвършенствани геофизични техники в своите изследвания, включително радар, проникващ в земята, томография с електрическо съпротивление и сеизмична шумова томография. Благодарение на този набор от инструменти, изследователите успяха да направят неочаквано откритие, пише HeritageDaily, цитирани от glasnews.bg.

Учените са открили голяма кухина, разположена под главния олтар на храма Сан Пабло Апостол в Митла. Изследователите смятат, че тази кухина е част от мрежа от тунели, които се простират в няколко посоки.

„Новото откритие съответства на древни записи, сред които са записките на доминиканския свещеник от 17-и век Франсиско де Бургоа, в които той описва подробно лабиринта от стаи и тунели под това място, наречено входът към Подземния свят, който те са наричали Льобаа”, обясняват участниците в изследователския проект.

Допълнителни геофизични аномалии са открити под други древни сгради, които може да са стаи или гробници, които все още не са проучени.

Геолози откриха Вратата към Подземния свят (СНИМКИ)

„GPR също разкри потенциални останки от по-ранно монументално стълбище под това, което сега е подът на двореца на сапотеките“, добавят изследователите.

Учените ще потвърдят данните, получени с помощта на допълнителни сонди и археологически разкопки, за да определят точно естеството на геофизичните аномалии.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейология

    10 2 Отговор
    Триглаво куче има ли на входа?
  • 2 Мескалито

    7 0 Отговор
    На фона на катедралата е колонния кактус Сан Педро , използуван хилядолетия от местните шамани за лечение на болести и постигане на спиритично познание . Името му идва от католическите свещеници , които когато се запознали с Него възкликнали : " Това е самият Свети Петър ! "
  • 3 Последния Софиянец

    5 5 Отговор
    Входът за подземния свят е в Сибир.

    Коментиран от #4

  • 4 Руди

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти него ли излезна?
  • 5 Сатана Z

    5 1 Отговор
    Сега очаквам новина как археолози са открили залежи от нефт или кюмур в близост до древната врата открита от..... геолозите(Археологи) на Украинска мова.
  • 6 Маг

    3 0 Отговор
    Когато дойдохме преди хиляди години водехме с нас Орния , демонът вампир ! От неговата кръв създадохме " поколението " което служеше за наша храна осигуряваща безсмъртието ни на земята ! Поколението беше затворено в уреди подобни на саркофази като вашата представа от " Матрицата " ! Всичко това направихме под земята , като създадохме подземни помещения и закодирахме " поколението " да не понася светлина , за да не може да избяга ! Поколението се храни с кръв , и ако търсите упорито , ще намерите смъртта !
  • 7 Ей ся като

    4 0 Отговор
    ги изберат нашите нови 240, директно да го заведат там... Поне е сигурно, че няма да се върнат повече...
  • 8 нео

    1 0 Отговор
    Ако ви е интересна темата , погледнете логото на колайдера .Там отчетливо се виждат преплетени шестици .Някой май се опитва да отвори портал .
  • 9 феери

    2 0 Отговор
    Само в украински сайтове ли се ровите........