Last news in Fakti

20 Май, 2014 10:10 1 890 0

Лозунгът “не” на ваксините има алтернативен – “да” на болестите

  • ваксини-
  • болести-
  • деца-
  • проф. д-р мира кожухарова-
  • национален консултант по епидемиология

Проф. д-р Кожухарова обясни необходимостта от ваксини при децата

Поредният случай на бактериален менингит, причинен поради ненаправена ваксина предизвика нови бурни реакции. Противоречиви мнения се сблъскват по въпроса до колко са полезни и до колко опасни ваксините за децата до едногодишна възраст? Националният консултант по епидемиология проф. д-р Мира Кожухарова отговори на тежките въпроси. Тя обясни рисковете от ваксината и рисковете от това да не ваксинират децата си и отговори на въпросите на зрители на сутрешния блок на БНТ.

“Всъщност лозунга “НЕ” на ваксините има алтернативен – “ДА” на болестите. И в случая наблюдаваме точно това – всички страшни черти на ваксините, са по-малко страшни от заболяването на това детенце. Аз не мога да си представя човек да спекулира с някакви мними опасности при лицето на едни страшни болести, каквито са менингитите. Между другото не е само хемофилус инфлуенца, по същото време се прави имунизация и срещу менингити, които се причиняват от стрептококкус пневмоние. Тези болести са много страшни за малките деца, защото голяма част от тях загиват, а също така тези, които успеят да оживеят, много често оживяват с увреждания”, обясни д-р Кожухарова.

„Иначе казано имунизационният календар включва ваксини, които са срещу застрашаващи живота болести”, добави още тя.

Проф. д-р Мира Кожухарова обясни някои от ваксините, обясни и причините да се прилагат в такава възраст. Тя добави още, че благодарение на тях хората вече не се страхуват от инфекции като дифтерия, но рискът нея не е малък и причина за високото внимание на специалистите.

БНТ разказа случаят на 7-месечното момиче, което бе прието в столичната Инфекциозна болница преди седмица. Диагнозата – остър бактериален менингит, а причината – на детето не е поставена ваксина.

“До 2010 година лекувахме по 1-2 такива деца всеки месец, общо за страната бяха някъде 400 до 600 случая за година. Откакто се въведе задължителната имунизация за този причинител, не бяхме имали случай и сега отново се появи! По причини – на майката, на личния лекар… не знам какво са правили точно, но в резултат от взаимодействието между двете – детето е на 7 месеца и няма нито една ваксина!”, казва доц. Атанас Мангъров – Инфекциозна болница – София.

Това е третият подобен случай за тази година, с който се сблъскват лекарите в Инфекциозната болница. Специалистите обясняват, че най-често ваксини не поставят родители от малцинствата или такива, които се
доверяват напълно на написаното в интернет.

“Трябва да кажа, че тези, които не се ваксинират – не знаят какво правят! Рано или късно ще се срещнат с такова заболяване”, категоричен е доц. Атанас Мангъров.

Не на такова мнение обаче са не само родители, но и някои лекари.

“Трябва да е ясно, че постваксинални усложнения има и по-добре да се знае за тях, например – в Япония ваксинациите се правят в една по-късна възраст, тогава усложненията са по-малко. А при нас  доста рано започва това ваксиниране! Неглижират се някои основни работи, например за бцж – ваксината, ако се приложи към един организъм, възприемчив към инфекцията, на 100 души това е само 1, но, не дай си боже, е възприемчив индивида – прилагаме жива ваксина и имаме леко неразположение, това означава, че пациентът е бил заразен – как ви звучи такова нещо?!”, коментира д-р Атанас Михайлов – хомеопат.

Доктор Михайлов обяснява още, че голяма част от родителите не искат да ваксинират децата си, но в крайна сметка го правят. Не за друго, а защото в противен случай не могат да запишат децата си на градина или да вземат детски добавки.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА