Рецепта на деня: Домашно приготвена кайма в буркани

22 Май, 2025 10:05 2 547 6

  • кайма-
  • буркани-
  • стерилизирана-
  • какво да сготвя

Перфектна за бързи ястия при неочаквани гости

Рецепта на деня: Домашно приготвена кайма в буркани - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1,5 кг свинска кайма
  • 1 с.л. свинска мазнина
  • 1,5 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Запържете каймата: Разтопете свинската мазнина в тиган и добавете каймата. Запържете за 10 минути до промяна на цвета, като разбърквате периодично. Добавете солта и разбъркайте добре.

Докато каймата е още гореща, я разпределете в чисти, сухи буркани. Избършете ръбовете с оцет и затворете с чисти капачки.

Стерилизиране: Поставете бурканите в тенджера под налягане, налейте 1 литър гореща вода и затворете капака. Варете при 120 градуса за 90 минути.

Извадете бурканите и ги оставете да изстинат напълно. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Използвайте каймата за спагети, мусака или кюфтета – готова за секунди, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И после като хапнеш

    4 1 Отговор
    Не хваща скорбут и тиф и салмонела и ти пръска а н о с а

    Коментиран от #2

  • 2 Ах Ох

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "И после като хапнеш":

    Разцепва го, ахахахахахаааа 🤣

    Коментиран от #3

  • 3 Твоя

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ах Ох":

    Няма накъде повече. Шиене му тряъ!
  • 4 Българин

    4 3 Отговор
    На времето, когато имахме Държава, всек, като докопаше от някъде месо, задължително затваряше част от него в буркани. На това се крепеше НРБ! Само капачките бяха дефицит!
  • 5 Овчар

    3 4 Отговор
    Свинско не бутвам, па ако ще и да ми го натикат в устата, ще го изплюя.
    Свинята яде всичко! Овцата яде само чиста тревичка.
    Свинята изхвърля тежките си метали в тлъстината и оглупения от пропаганда човечец вкусно ги поглъща, за да правят докторите парички!

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Овчар":

    По-вкусно от сланинка с лук и сирене няма.
    Така се разяждам че мога цял самун хляб да изям със сланината.