8 научно обосновани ползи от консумацията на краставици

22 Май, 2025 15:19 1 766 9

  • краставица-
  • ползи за здравето

Всъщност има многобройни научно обосновани причини

8 научно обосновани ползи от консумацията на краставици  - 1
Снимка: Shutterstock

Докато потапяте резенчета краставица в хумус или ги добавяте към салатата, вероятно не си давате сметка колко много ползи крие този скромен плод. Да, плод – ботанически погледнато, краставицата не е зеленчук, а плод.

Съвременната наука обаче е категорична: редовната консумация на краставици може да донесе сериозни ползи за здравето – някои от които ще ви изненадат. Ето осем научно подкрепени причини да включите краставицата по-често в менюто си.

1. Поддържа здравето на костите

Краставицата е бедна на калории, но богата на хранителни вещества, сред които се откроява витамин K – ключов елемент за здрави и силни кости. Само една средна краставица съдържа около 50 микрограма витамин K, което е над 40% от препоръчителния дневен прием.

2. Освежава дъха по естествен начин

С над 95% водно съдържание, краставицата хидратира устната кухина – нещо особено важно, тъй като сухотата в устата води до лош дъх. Освен това растението съдържа фибри и фитохимикали като полифеноли и флавоноиди с антимикробни и антиоксидантни свойства, които подпомагат унищожаването на бактериите в устата.

3. Помага за понижаване на кръвното налягане

Според проучване от 2017 г., при възрастни хора с високо кръвно налягане редовната консумация на сок от краставици два пъти дневно в продължение на седмица довела до значително понижение на стойностите. Благодарение на високото си съдържание на калий и вода, краставицата може да допълни антихипертензивната диета по естествен начин.

4. Подпомага контрола на кръвната захар

Краставиците имат нисък гликемичен индекс – около 15, което ги прави подходяща храна при риск от диабет тип 2. Консумацията на храни с нисък ГИ помага за ограничаване на инсулиновата резистентност – ключов фактор в развитието на диабета, сочи Nutrition Journal.

5. Хидратира организма

С над 95% водно съдържание, краставицата е отличен избор за поддържане на хидратацията – особено през летните месеци. Според специалисти по хранене, тя допринася съществено за дневния прием на течности и поддържа оптималното функциониране на организма.

6. Съюзник при отслабване

Със своите едва 16 калории на чаша, краставицата има ниска енергийна плътност, което означава, че засища бързо, без да добавя излишни калории. Това я прави идеален избор за хора, които искат да свалят килограми – особено в комбинация със здравословен дип като хумус или гуакамоле.

7. Предпазва от запек

Комбинацията от вода и фибри, включително и в семките, прави краставицата отличен помощник за доброто храносмилане. Според изследване, публикувано в Fitoterapia, семената ѝ имат „охлаждащ ефект“ и спомагат за редовно изхождане. Университетът в Пенсилвания дори препоръчва включването ѝ в менюто при запек.

8. Облекчава подуването и задържането на течности

Богата на калий (442 мг на една краставица), тази хрупкава храна помага за балансиране на електролитите и редуциране на водната задръжка – честа причина за подуване. А при запек – честа причина за усещане за подутост – фибрите в кората на краставицата могат да подпомогнат перисталтиката и намалят неприятното усещане.

Краставицата е много повече от освежаваща добавка към летните салати. Тя е съкровищница от полезни свойства, които подпомагат здравето на костите, сърцето, храносмилането и цялостното ви благосъстояние. Включете я в ежедневието си – и тялото ви ще ви благодари.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    🔞🔞🔞🔞
    Монахини на пазар:
    - Сестро, да вземем още няколко краставици,
    че да има и за ядене!
    🔞🔞🔞🔞
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    Някой знае ли полезни ли са кривите краставици и какво стана със закона срещу кривите краставици🤣🇧🇬🤣
  • 3 Кака Пена

    1 0 Отговор
    Най-обичам крастафици язе да събличам. Ама и небелени да са..се тая
  • 4 Тричар на кучета

    1 4 Отговор
    Краставицата е най-безполезният зеленчук. Продавате краставици на краставичар с тази статия, поредното чесане на пръстите на автора
  • 5 Най

    5 1 Отговор
    Ми харесаха двете точки , тази с освежаването на устата , и тази с предпазването от запек ! Ученото си е учено ! Знае жената...
  • 6 Ком

    3 0 Отговор
    Като няма пържоли ще ядем краставици
  • 7 Kaлпазанин

    0 1 Отговор
    Жените знаят най добре
  • 8 Kaлпазанин

    0 1 Отговор
    Имаме си нова анализатор(ка), явно знае многог добре от ползите на краставиците че и много ухилена
  • 9 Ай стига бе

    3 0 Отговор
    След толкова много ползи защо не я продават в аптеките? Сигурно някой производител с тонове застояли краставици е поръчал статията.