Захар и глюкозен сироп – съставки, които доскоро се свързваха предимно със сладки изделия – вече масово се влагат в колбаси и месни полуфабрикати, показа проверка на вестник „Телеграф“.
Независимо дали става дума за луканка, филе, телешки салам или дори кренвирши, всяко второ изделие в търговската мрежа съдържа т.нар. „бяла смърт“.
Според Кирил Вътев, преработвател и бивш министър на храните, захарта има технологично предназначение – служи като храна за микроорганизмите, участващи във ферментацията на сурово сушените колбаси. Но наличието на глюкозо-фруктозен сироп остава спорно.
Той най-често се използва за фалшифициране на пчелен мед, а появата му в месни продукти буди недоумение.
Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните потвърждава, че добавянето на захар и глюкоза не е новост – използва се от десетилетия.
Глюкозата често се предпочита от производителите, защото е лесна за употреба – не се налага разтваряне, за разлика от кристалната захар, което пести време и разходи. Освен това тя изпълнява две важни функции – увеличава обема на продукта и предизвиква желание за повторна консумация чрез подсилване на апетита.
Инж. Светлана Савова от Центъра за оценка на риска към МЗХ потвърждава, че употребата на захар и глюкозен сироп в колбасите е позволена, стига да е съобразена с технологичната документация.
Тя обаче подчертава, че прекомерната консумация на добавени захари е свързана с редица здравословни рискове – от затлъстяване и диабет до повишени триглицериди и проблеми с черния дроб.
Любопитен е контрастът с традиционната българска кулинария. Марин Лесев, колекционер на кулинарни рецепти, припомня, че в края на XIX и началото на XX век в луканката не се е добавяла захар, а селитра за консервиране.
Баба Дешка от Разлог споделя рецептата за „наф павока“ – местен деликатес, приготвян от чисто месо, сол и подправки, без каквито и да било изкуствени добавки.
На фона на модерната хранителна индустрия, потребителите все по-често се питат какво всъщност слагат в чинията си. Според експертите, най-здравословният избор остава консумацията на чисто месо без преработка.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Реалист
11:50 14.06.2025
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Да си
11:52 14.06.2025
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Абе
Коментиран от #9
12:07 14.06.2025
8 евровкус
12:20 14.06.2025
9 сега е така
До коментар #7 от "Абе":
Само четина,плазма,смлени кожи,копита,роги и кости.Става много вкусно..С уискита много върви.Все пак ме в ЕС и всичко е точно.12:23 14.06.2025
10 е и кво
12:52 14.06.2025
11 значи тровят народа тез чорбаджии менте
които барем могат нови чекмеджета да се измайсторят
а също затваряне на цеховете и затвор?
12:52 14.06.2025
12 Само идиот би консумирал колбас
13:00 14.06.2025
13 Механик
Повече се интересувайте какво ДРУГО съдържат колбасите. Защото освен, че повечето не съдържат (почти) месо, но и тия дето го съдържат е испанско внос на 50 години.
Не се ловете за неща, дето са слагани в колбасите от векове, защото някои от тях са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и носят повече полза отколкото вреда.
Давам пример:
В колбасите се добавят НИТРАТИ и/или НИТРИТИ. Калиевият нитрат (калиева селитра) се е добавял още от римско време. Освен, че подобрява визуално и вкусово колбасите, той има друго и много по-важно действие. Той убива БУТУКИНОВАТА бактерия. Не ми се вярва някой да иска да си има работа с нея. А и разгововорите с тая бактерия са кратки - или тя, или ти.
клациевите и други ФОСФАТИ са необходими особено за малторайните колбаси. Служат за задържане на соковете в месото. Инак ще ядете джапанка.
Да, тия вещества не са от най-полезните, но пък и вие не ядете всеки ден по кило салам, нали?
Цигарите които пушите, пушеците, които дишате, пластмасата която ядете, водата която пиете, ГМО-то с което ви тъпчат са далеч по-опаски от малко нитрат или натриев глутаминат. Да не говорим за енергийните напитки, които лочите като отнесени. Те далеч не са полезни, също.
Незнанието води до измисляне на легенди. Четете, учете се и не бъдете първосигнални.
Коментиран от #14, #20
13:00 14.06.2025
14 Механик
До коментар #13 от "Механик":
Три мин. по-късно след постването на предния ми коментар, вече има един сложил минус.Значи да разбираме, че поне един не е съгласен с това, че е по-добре малко калиева селитра, отколкото ботулин в кръвта??
С кое не си съгласен мой човек?
Пак казвам! Четете, учете се! Знанието е сила.
13:05 14.06.2025
15 То пък къде ли
13:11 14.06.2025
16 шопо
13:12 14.06.2025
17 Петрослав Петров
Изключително почтен Човек и Професионалист! Той беше Истински Министър на Земеделието!
Петрослав Петров
13:32 14.06.2025
18 Сусу Манарата
Коментиран от #26
13:38 14.06.2025
19 френски камарад Наполеони Макарони
13:44 14.06.2025
20 западноевропейскиот клошарин
До коментар #13 от "Механик":
Викаш "Колбас без захар не е колбас" , а перке джанъм и в нарязаното филе или бекон го турят сиропчето глюкозно и фруктозно? Щото има филета по 70-100 лв килото ,а в опаковката добавено . . . сиропче!13:52 14.06.2025
21 инж технолог по хранене
13:54 14.06.2025
22 Некой си ᕙ(͡°‿ ͡°)ᕗ
14:27 14.06.2025
23 Некой си ᕙ(͡°‿ ͡°)ᕗ
14:29 14.06.2025
24 Тома
14:48 14.06.2025
25 онзи
17:08 14.06.2025
26 бай Ставри
До коментар #18 от "Сусу Манарата":
за тебе само натурал17:09 14.06.2025
27 преминаващ
17:10 14.06.2025