Всеки втори колбас в търговската мрежа съдържа захар

14 Юни, 2025 11:48 1 479 27

  • салам-
  • захар-
  • колбаси-
  • търговска мрежа

Добавянето на захар и глюкоза не е новост – използва се от десетилетия

Всеки втори колбас в търговската мрежа съдържа захар - 1
Снимка: Shutterstock

Захар и глюкозен сироп – съставки, които доскоро се свързваха предимно със сладки изделия – вече масово се влагат в колбаси и месни полуфабрикати, показа проверка на вестник „Телеграф“.

Независимо дали става дума за луканка, филе, телешки салам или дори кренвирши, всяко второ изделие в търговската мрежа съдържа т.нар. „бяла смърт“.

Според Кирил Вътев, преработвател и бивш министър на храните, захарта има технологично предназначение – служи като храна за микроорганизмите, участващи във ферментацията на сурово сушените колбаси. Но наличието на глюкозо-фруктозен сироп остава спорно.

Той най-често се използва за фалшифициране на пчелен мед, а появата му в месни продукти буди недоумение.

Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните потвърждава, че добавянето на захар и глюкоза не е новост – използва се от десетилетия.

Глюкозата често се предпочита от производителите, защото е лесна за употреба – не се налага разтваряне, за разлика от кристалната захар, което пести време и разходи. Освен това тя изпълнява две важни функции – увеличава обема на продукта и предизвиква желание за повторна консумация чрез подсилване на апетита.

Инж. Светлана Савова от Центъра за оценка на риска към МЗХ потвърждава, че употребата на захар и глюкозен сироп в колбасите е позволена, стига да е съобразена с технологичната документация.

Тя обаче подчертава, че прекомерната консумация на добавени захари е свързана с редица здравословни рискове – от затлъстяване и диабет до повишени триглицериди и проблеми с черния дроб.

Любопитен е контрастът с традиционната българска кулинария. Марин Лесев, колекционер на кулинарни рецепти, припомня, че в края на XIX и началото на XX век в луканката не се е добавяла захар, а селитра за консервиране.

Баба Дешка от Разлог споделя рецептата за „наф павока“ – местен деликатес, приготвян от чисто месо, сол и подправки, без каквито и да било изкуствени добавки.

На фона на модерната хранителна индустрия, потребителите все по-често се питат какво всъщност слагат в чинията си. Според експертите, най-здравословният избор остава консумацията на чисто месо без преработка.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    10 8 Отговор
    Ви лъжат соросите , че захарта и солта са средни!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да си

    23 1 Отговор
    ги ядат "майсторите" !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе

    13 2 Отговор
    Там кайма няма.

    Коментиран от #9

  • 8 евровкус

    15 2 Отговор
    А всеки 5ти има и месо....
  • 9 сега е така

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Само четина,плазма,смлени кожи,копита,роги и кости.Става много вкусно..С уискита много върви.Все пак ме в ЕС и всичко е точно.
  • 10 е и кво

    12 3 Отговор
    За да се запази червения цвят на месото и след обработката навсякъде се слагат добавки, кое е по добре, захар или калиева селитра? И двете се ползват за същата цел в доста ограничени количества. Иначе месото се окислява от кислорода във въздуха и колбасите, филетата , суджуците, луканките и други ще имат сиво-кафяв цвят. Тогава ще обвиняваме производителите в некачествени продукти.
  • 11 значи тровят народа тез чорбаджии менте

    8 0 Отговор
    а защо не чуваме за глоби от стотици хиляди евро от
    които барем могат нови чекмеджета да се измайсторят

    а също затваряне на цеховете и затвор?
  • 12 Само идиот би консумирал колбас

    9 3 Отговор
    От търговската мрежа
  • 13 Механик

    13 2 Отговор
    Колбас без захар не е колбас. Не търсете под вола теле. Няма да намерите.
    Повече се интересувайте какво ДРУГО съдържат колбасите. Защото освен, че повечето не съдържат (почти) месо, но и тия дето го съдържат е испанско внос на 50 години.
    Не се ловете за неща, дето са слагани в колбасите от векове, защото някои от тях са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и носят повече полза отколкото вреда.
    Давам пример:
    В колбасите се добавят НИТРАТИ и/или НИТРИТИ. Калиевият нитрат (калиева селитра) се е добавял още от римско време. Освен, че подобрява визуално и вкусово колбасите, той има друго и много по-важно действие. Той убива БУТУКИНОВАТА бактерия. Не ми се вярва някой да иска да си има работа с нея. А и разгововорите с тая бактерия са кратки - или тя, или ти.
    клациевите и други ФОСФАТИ са необходими особено за малторайните колбаси. Служат за задържане на соковете в месото. Инак ще ядете джапанка.
    Да, тия вещества не са от най-полезните, но пък и вие не ядете всеки ден по кило салам, нали?
    Цигарите които пушите, пушеците, които дишате, пластмасата която ядете, водата която пиете, ГМО-то с което ви тъпчат са далеч по-опаски от малко нитрат или натриев глутаминат. Да не говорим за енергийните напитки, които лочите като отнесени. Те далеч не са полезни, също.
    Незнанието води до измисляне на легенди. Четете, учете се и не бъдете първосигнални.

    Коментиран от #14, #20

  • 14 Механик

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Три мин. по-късно след постването на предния ми коментар, вече има един сложил минус.
    Значи да разбираме, че поне един не е съгласен с това, че е по-добре малко калиева селитра, отколкото ботулин в кръвта??
    С кое не си съгласен мой човек?
    Пак казвам! Четете, учете се! Знанието е сила.
  • 15 То пък къде ли

    7 1 Отговор
    не слагат захар. За капак на всичко и уискита и водки уж маркови сладнят. Ами, как иначе щом и във всеки селски магазин има марково уиски. Спирт средно качество, есенция и глицерин. Иначе цяла Шотландия и Ирландия само уиски да произвеждат няма да насмогнат.
  • 16 шопо

    3 2 Отговор
    много станахме на планетата
  • 17 Петрослав Петров

    3 2 Отговор
    Както винаги, Господин Кирил Вътев прави истински анализи, компетентно и със Загриженост!
    Изключително почтен Човек и Професионалист! Той беше Истински Министър на Земеделието!
    Петрослав Петров
  • 18 Сусу Манарата

    8 1 Отговор
    Всички колбаси без изключение са едни отровни боклуци!

    Коментиран от #26

  • 19 френски камарад Наполеони Макарони

    8 0 Отговор
    Как така "наличието на глюкозо-фруктозен сироп в месни продукти буди недоумение"? Никакво недоумение няма - вече дори 5-6 годишни деца са с диабет , понеже този "сироп" е фундаментална отрова , която се влага вече във всичко. В интернет има предостатъчно информация от изследвания как точно ви уврежда панкреаса и черният дроб.
  • 20 западноевропейскиот клошарин

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Викаш "Колбас без захар не е колбас" , а перке джанъм и в нарязаното филе или бекон го турят сиропчето глюкозно и фруктозно? Щото има филета по 70-100 лв килото ,а в опаковката добавено . . . сиропче!
  • 21 инж технолог по хранене

    2 0 Отговор
    ..."най-здравословният избор остава консумацията на чисто месо без преработка." Това означава,че въпросното месо или го печем,или го варим във вода, или на пара. След това се овкусява,при печенето-овкусяването е предварително.Иначе няма как месото да се приготви за консумация. Слагането на глюкозо-фруктозен сироп е вредно за консумиращите месните порции. Наличността му при високотемпературната обработка на месните продукте може да доведе до карамелизация,повърхностно изгаряне и вгорчаване на горния слой на произведените храни.
  • 22 Некой си ᕙ⁠(͡⁠°⁠‿⁠ ͡⁠°⁠)⁠ᕗ

    0 0 Отговор
    То ако съдържаше само захар...е супер, .....
  • 23 Некой си ᕙ⁠(͡⁠°⁠‿⁠ ͡⁠°⁠)⁠ᕗ

    0 0 Отговор
    Венеуиноу, не мож ми забрани да публикувам коментари тука. Нито глаДният редактор, нито Мара т...пото.
  • 24 Тома

    1 0 Отговор
    А 20 годишно месо имали в колбасите защото много хора започнаха да лаят
  • 25 онзи

    2 0 Отговор
    Захарта е по пристрастяваща от кокаина... Затова слагат

  • 26 бай Ставри

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сусу Манарата":

    за тебе само натурал
  • 27 преминаващ

    1 0 Отговор
    Ако някой чете етикети на филе от месо в магазина има на които пише 52%, 85% месо... Ако беше само захар щеше да е добре