Необходими продукти:
- големи картофи - 4 бр.;
- кайма - 300 г;
- лук - 1 глава;
- чушки - 1 бр.;
- домати - 2 бр.;
- доматено пюре - 1 с.л.;
- чесън - 2 скилидки;
- зехтин или олио - 60 мл + за намазване на картофите;
- сол - на вкус;
- прясно смлян черен пипер - на вкус;
- червен пипер - 1 ч.л.;
- магданоз - за поръсване;
- вода - около 200 мл.
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете картофите, след което ги разрежете на две по дължина. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността, за да оформите „лодки“. Намажете ги с малко олио или зехтин и ги изпечете в предварително загрята на 200°C фурна за около 20 минути, докато омекнат леко, но запазят формата си.
През това време загрейте зехтина в тиган и запържете лука до златисто. Добавете нарязаните чесън и чушка, гответе 2-3 минути, след което прибавете каймата. Разбърквайте, докато каймата промени цвета си и стане на трохи. Добавете нарязаните домати, доматеното пюре, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Гответе още 6-7 минути, докато сместа се сгъсти.
Напълнете издълбаните картофи със сместа от кайма. Подредете ги в тава, добавете около 200 мл вода в тавата и покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята на 190°C фурна около 25 минути. Свалете фолиото и печете още 10 минути, за да се запекат.
Поръсете пълнените картофи по турски с пресен магданоз и сервирайте топли, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
Коментиран от #2, #3
10:08 15.08.2025
2 Една жена
До коментар #1 от "Пич":
Таке е, но мусаката се готви много по-лесно. Трябва да се щадим в кухненските дела! )))Коментиран от #4
10:11 15.08.2025
3 ами,
До коментар #1 от "Пич":
Вариант и на нашата си мусака само отнема повече време за приготвяне.Нищо различно освен чесъна.Коментиран от #5
10:14 15.08.2025
4 Пич
До коментар #2 от "Една жена":
Хахаха...... наистина мъдро ! Ще го запомня !10:25 15.08.2025
5 Наша мусака няма
До коментар #3 от "ами,":
Мусака (от арабски musaqqaʿa са производните: гр. μουσακάς; рум. musaca; тур. musakka; арменски Մուսակա) е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака. Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ – изстуден,1 идва в България през гръцки и турски език, а по света се разпространява предимно от гръцки.10:26 15.08.2025
6 Приготвя се
10:38 15.08.2025
7 Мазно турско кафе
10:51 15.08.2025
8 456
Коментиран от #9
10:52 15.08.2025
9 А ходиш ли
До коментар #8 от "456":
В едирне за тоалетна хартия и прах за пранеКоментиран от #10
11:02 15.08.2025
10 456
До коментар #9 от "А ходиш ли":
Не ,не ходя и никога моето семейство не е посещавало Турция. И нямаме това намерениеКоментиран от #11
11:05 15.08.2025
11 Дроб сърма
До коментар #10 от "456":
Има добре развит културно исторически туризъм, за разлика от тук.11:32 15.08.2025