Рецепта на деня: Пълнени картофи с кайма по турски

15 Август, 2025 10:05 5 396 11

  • пълнени картофи-
  • кайма-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Ароматно съчетание от сочна кайма, зеленчуци и меки картофи

Рецепта на деня: Пълнени картофи с кайма по турски - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • големи картофи - 4 бр.;
  • кайма - 300 г;
  • лук - 1 глава;
  • чушки - 1 бр.;
  • домати - 2 бр.;
  • доматено пюре - 1 с.л.;
  • чесън - 2 скилидки;
  • зехтин или олио - 60 мл + за намазване на картофите;
  • сол - на вкус;
  • прясно смлян черен пипер - на вкус;
  • червен пипер - 1 ч.л.;
  • магданоз - за поръсване;
  • вода - около 200 мл.

Начин на приготвяне:

Измийте и обелете картофите, след което ги разрежете на две по дължина. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността, за да оформите „лодки“. Намажете ги с малко олио или зехтин и ги изпечете в предварително загрята на 200°C фурна за около 20 минути, докато омекнат леко, но запазят формата си.

През това време загрейте зехтина в тиган и запържете лука до златисто. Добавете нарязаните чесън и чушка, гответе 2-3 минути, след което прибавете каймата. Разбърквайте, докато каймата промени цвета си и стане на трохи. Добавете нарязаните домати, доматеното пюре, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Гответе още 6-7 минути, докато сместа се сгъсти.

Напълнете издълбаните картофи със сместа от кайма. Подредете ги в тава, добавете около 200 мл вода в тавата и покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята на 190°C фурна около 25 минути. Свалете фолиото и печете още 10 минути, за да се запекат.

Поръсете пълнените картофи по турски с пресен магданоз и сервирайте топли, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 1 Отговор
    Прилича да е като турска мусака ! Има капацитет за нещо вкусно !

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Една жена

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Таке е, но мусаката се готви много по-лесно. Трябва да се щадим в кухненските дела! )))

    Коментиран от #4

  • 3 ами,

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Вариант и на нашата си мусака само отнема повече време за приготвяне.Нищо различно освен чесъна.

    Коментиран от #5

  • 4 Пич

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Една жена":

    Хахаха...... наистина мъдро ! Ще го запомня !
  • 5 Наша мусака няма

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ами,":

    Мусака (от арабски musaqqaʿa са производните: гр. μουσακάς; рум. musaca; тур. musakka; арменски Մուսակա) е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака. Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ – изстуден,1 идва в България през гръцки и турски език, а по света се разпространява предимно от гръцки.
  • 6 Приготвя се

    4 0 Отговор
    Като си пусните по тв то турски сериал ,ако я искате по руски ,полейте я с водка
  • 7 Мазно турско кафе

    5 4 Отговор
    По-добре цяло прасе, пълнено с картофи. Но през лятото, може и така.
  • 8 456

    8 6 Отговор
    Стига с тези турски рецепти. Филми ,рецепти ,да не сме ставали провинция на Турция без да разбера?

    Коментиран от #9

  • 9 А ходиш ли

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "456":

    В едирне за тоалетна хартия и прах за пране

    Коментиран от #10

  • 10 456

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "А ходиш ли":

    Не ,не ходя и никога моето семейство не е посещавало Турция. И нямаме това намерение

    Коментиран от #11

  • 11 Дроб сърма

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "456":

    Има добре развит културно исторически туризъм, за разлика от тук.