Рецепта на деня: Патладжани по индийски

17 Август, 2025 10:05 7 844 12

  • патладжани-
  • индийска кухня-
  • подправки-
  • какво да сготвя

Ароматно и вкусно ястие

Рецепта на деня: Патладжани по индийски - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 2 бр. патладжани;
  • 3 домата;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 10 г джинджифил;
  • 1 люта чушка;
  • 5 стръка кориандър;
  • 1/2 ч. л. къри;
  • 2 ч.л. смлян кориандър;
  • 2 ч.л. смлян кимион;
  • 0,25 ч.л. смляна червена люта чушка;
  • 3 суп.л. зехтин;
  • смлян черен пипер на вкус;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната с грил до 200°C.

Поставете патладжаните върху решетка или тава за печене, покрита с фолио, и печете 20–30 минути, като ги обръщате няколко пъти. Кожата трябва да потъмнее, а патладжаните да омекнат.

Извадете патладжаните от фурната и ги оставете да се охладят.

Обелете джинджифила и чесъна. Разрежете лютата чушка наполовина по дължина и отстранете семките.

Нарежете джинджифила, чесъна и лютата чушка на едро, сложете ги в блендер и пасирайте. Нарежете доматите и лука на кубчета.

Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера на среден огън. Запържете лука за 3 минути, след което добавете сместа от подправки от блендера и гответе, като разбърквате, за 3 минути.

Добавете смлени подправки в тигана и пържете още 1-2 минути, като бъркате непрекъснато с шпатула. Добавете доматите и гответе, докато течността се изпари напълно.

Нарежете охладените патладжани на четвъртинки по дължина и ги обелете. Нарежете месестата част на малки парченца. Добавете патладжаните в тигана и разбъркайте.

Подправете патладжана с прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Гответе още 10 до 12 минути, като разбърквате от време на време, за да може патладжанът да се насити максимално с подправките.

Междувременно измийте, подсушете и нарежете кориандъра на ситно и поръсете с него готовото ястие преди сервиране.

Сервирайте като отделно ястие с ориз или с плоски питки като предястие.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    10 11 Отговор
    Има много хубави ястия с патладжани , но това ще бъде от много гадните !!! Джинджифил с люто - ужас !

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Една жена

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Ами джинджифилът също е лют ...

    Коментиран от #5

  • 5 Пич

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "Една жена":

    Точно ! И когато го комбинираме с още люто , и техните екзотично и натрапчиво миришещи подправки - гадно !

    Коментиран от #12

  • 6 един

    8 4 Отговор
    Много екзотика,хайде малко по-българска манджа...
  • 7 Йдйдк

    13 4 Отговор
    Индииската кухня е гнусна - бъркочи някакви ... По-хубава от средиземноморската няма !
  • 8 гъркофил

    4 4 Отговор
    Папуцакя с джинджифил и кориандър?
  • 9 Дезинформация

    3 5 Отговор
    Сайтовете за дезинформация на Бойко и Шиши са измислени ,за да забавляват провинциалните роби , които стоят на пейките пред блока и играят карти и разнасят клюки. Те нямат друг шанс за забавление, за тях няма почивка на море, няма ски на Алпите, само интернет рецепти.... и така до като се гътнат един ден и се разложат в земята.
  • 10 Индийско орехче

    4 4 Отговор
    За по-тессните фурни, двата патладжана се слагат един по един, а не едновременно. И си пригответе поне две студени индийски бири, че с толкова лук, чесън, къри и червени чушки, много люта манджа става.
  • 11 Анонимен

    4 0 Отговор
    Има готово кьопоолу в магазина. Или всичко в тавата като постен гювеч без картофи.
  • 12 Една жена

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Йес! Така е!