8 Август, 2014 17:17 1 439 0

Как се прави жизнеспособна дипломация

  • тайван-
  • дипломация-
  • външна политика-
  • сътрудничество-
  • международни споразумения-
  • taitra

Външната политика на Тайван и връзките му със света се активизират все повече

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеизвестен факт е, че Република Китай набира скорост в икономическо отношение. От години името й се свързва с иновациите в технологиите, високото качество и богатия човешки капитал, съчетани със стриктното опазване на околната среда и пестенето на ресурси. 

До голяма степен напредъкът на страната се дължи и на TAITRA. Основана през 1970 г., за да спомогне за насърчаване на външната търговия, Съветът за външно развитие на търговията на Тайван (TAITRA) е преди всичко организация с нестопанска цел за насърчаване на търговията там. Съвместно спонсорирана от правителството, браншови асоциации, както и от няколко търговски организации, TAITRA Тайван подпомага бизнеса и производителите с укрепването на тяхната конкурентоспособност в международен план, за да се справят с предизвикателствата, с които се сблъскват на чуждите пазари. Заедно със своите дъщерни организации Far East Trade Services, Inc (FETs) и Taipei World Trade Center (TWTC), TAITRA е създала богатството на възможностите за търговия чрез ефективни стратегии за популяризиране.

Но за да се постигне истински напредък е необходимо наличието на здрави партньорски отношения с други страни или иначе казано една добре развитa и функционираща дипломация и външна политика. Очевидно е, че Тайван разполага с такава.

Външната политика на Република Китай

За жизнеспособната дипломация

Член 141 от Конституцията на Република Китай постановява, че външната политика на страната ще се базира на принципите на независимост, равенство и взаимност. Насърчават се добросъседските отношения с други страни и народи и международното сътрудничество. Акцент се поставя и върху напредъка в международното правосъдие и осигуряването на световен мир.

След встъпването в длъжност на президента на Тайван през май 2008 г. неговата администрация възприема политиката на „жизнеспособната дипломация”, основаваща се на принципите на достойнство, самостоятелност, прагматизъм и гъвкавост. Тази политика позволява на Република Китай да пренасочи своите дипломатически ресурси към подобряване на връзките с други държави, разрешаването на спорове с Китай относно суверенитета на страната и ефективно да ръководи усилията си за укрепване на двустранното и многостранното сътрудничество.

Крайната цел на външната политика на Тайван е да се създаде благоприятна среда за опазване на страната и устойчивото й развитие. Република Китай също така се стреми да изпълни задълженията си като конструктивен член на международната общност като споделя своя опит за развитие и осигуряване на хуманитарна помощ за световните нации.

Двустранни отношения

Към ноември 2013 г. Тайван поддържа дипломатически отношения с общо 22 държави – 12 в Централна и Южна Америка и Карибския басейн, 3 в Африка, 6 в Океания и 1 в Европа. Същевременно поддържа 92 представителства в столиците и големите градове от 57 страни. Дипломатическите съюзници на Тайван, сред които страни от Европейския съюз и не само, наброяващи 65, имат посолства или представителства в Република Китай.

Освен това броят на страните, ползващи се с безвизов режим и други програми за въвеждане на облекчения и привилегии за притежателите на тайвански паспорт, се увеличи от 54 през май 2008 г. на 134 през октомври 2013 г.  Република Китай подписа и работни и ваканционни програми с 9 страни, позволяващи на млади хора от Тайван да работят и почиват в период до 12 месеца в Австралия, Канада, Нова Зеландия, Белгия, Германия, Япония, Южна Корея, Ирландия, а до 24 месеца - и в Обедниненото кралство.

Дипломатически партньорства

Република Китай се радва на близки отношения със своите дипломатически съюзници в Латинска Америка и Карибския басейн. Безброй случаи на ползотворно сътрудничество между тях могат да бъдат цитирани в области като развитието на малки и средни предприятия, селското стопанство, горското стопанство, риболова, животновъдството, опазване на околната среда и туризма. Страната е подписала и двустранни споразумения за свободна търговия с Панама, Гватемала, Никарагуа, Салвадор и Хондурас.

През април 2012 г., за да засили връзките с африканските си съюзници, президентът на страната начело на делегация посети Кралство Свазиленд и Гамбия. Целта на посещението бе лидерите на трите страни да обменят мнения по отношения на съвместните си проекти, инициирани от Тайван. През септември същата година Международният фонд за сътрудничество и развитие стартира тригодишна програма за подобряване на здравните грижи за бременни жени в Гамбия.

Що се отнася до Океания, през декември 2012 г. правителството на Република Китай дари 100 000 щатски долари на Република Палау, в която тайфунът “Бофа” нанесе огромни щети. Споразумението с Палау за екстрадация също бе прието през декември от законодателната власт на Тайван.

Тайван работи в тясно сътрудничество и с единствения си дипломатически съюзник в Европа, а именно - Светият престол. Дипломатическите им отношения се основават на идеята за насърчаване на мира и хуманитарната помощ по света. През декември 2012 г. с Ватикана бе подписано споразумение за взаимното признаване на дипломите и степените за висше образование. През март 2013 г. президентът и първата дама на Тайван, оглавяващи петчленна делегация, присъстваха и на церемонията по встъпване в длъжност на папа Франциск.

Връзки на Тайван със САЩ

Въпреки липсата на официални дипломатически отношения, от 1979 г. насам Република Китай и САЩ продължават да поддържат важно партньорство в сферата на икономиката и сигурността. Съединените щати са третият по големина търговски партньор на Тайван, като същевременно Тайван е 11-и по големина за САЩ. Двете страни поддържат широк набор от отношения на сътрудничество в областите на сигурността, търговията, инвестициите, културния обмен, образованието, както и науката и технологиите.

Връзки на Тайван с Япония

Република Китай и Япония са съседи със значими исторически, търговски и инвестиционни връзки. Двете страни нямат официални дипломатически отношения, но Япония е вторият по големина търговски партньор на Тайван и един от най-големите му чуждестранни инвестиционни източници, докато Тайван е четвъртият най-голям търговски партньор за Япония.

През април 2013 г. двете страни подписаха споразумение относно правата за риболов във водите, намиращи се в непосредствена близост до островите, които са в центъра на териториалния спор, избухнал между Пекин и Токио. В рамките на споразумението тайванските риболовни кораби ще получат правото да ловят риба във водите около островите Сенкаку в Източнокитайско море, които се контролират от Япония, но към които Тайван и Китай имат териториални претенции. Съгласно принципите за справедливост и взаимноизгодно сътрудничество това споразумение разрешава риболовните спорове, продължаващи 117 години.

Отношенията на Тайван с азиатско-тихоокеанските страни

Тайван е сред най-големите чуждестранни инвеститори в Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Виетнам. Също така е важен пазар за стоки и услуги от Асоциацията на народите от Югоизточна Азия, както и доставчик на технологии. През 2012 г. износът на Тайван до държавите членки на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия възлиза на 56,55 милиарда долара, което е увеличение от 9,7 процента спрямо 2011 г., докато вносът от този регион достига 31,53 милиарда щатски долара, което е спад с 3,9%.

Възможностите на Тайван да се интегрира по-добре в икономиката на Азиатско-тихоокеанския регион са подобрени чрез положителни промени в отношенията с континентален Китай през последните пет години, по време на което двете страни подписаха 19 споразумения. През 2013 г., след години на преговори, Тайван подписа две важни споразумения за икономическо сътрудничество с Нова Зеландия и Сингапур. Не на последно място е важно да се отбележи и споразумението за свободна търговия с Индия и проучване за възможността за осъществяване на подобно партньорство с Филипините.

Други споразумения, които подписва Тайван, са:

–        Май 2012 г. – Тайван и Виетнам подписват меморандум за разбирателство и насърчаване на туристическия обмен.

-          Май 2012 г. – Тайван и Филипините подписват меморандум за разбирателство за насърчаване на двустранното сътрудничество в областта на образованието.

–        Юли 2012 г. - Тайван и Виетнам подписват споразумение за сътрудничество в областта на борбата с престъпността.

–        Септември 2012 г. - Тайван и Индонезия подписват меморандум за разбирателство и сътрудничество в борбата с трафика на хора.

–        Декември 2012 г. – Тайван и Тайланд подписват протокол към споразумение за избягване на двойното данъчно облагане.

–        Януари 2013 г. – Тайван и Тайланд подписват споразумение за борба с транснационалните икономически и други престъпления.

–        Април 2013 г. Тайван и Филипините подписват споразумение за юридическа взаимопомощ по наказателно-правни въпроси.

Отношенията на Тайван с Европа

Република Китай се радва на силни връзки с европейските страни. Понастоящем Европейският съюз е водещ източник на преки чуждестранни инвестиции и четвъртият най-голям търговски партньор на страната. Годишната консултационна среща между Тайван и ЕС, която се проведе последователно в Брюксел и Тайпе, служи като важна платформа за насърчаване на сътрудничеството във всички области.

През септември 2012 г. Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за по-тесни икономически връзки с Тайван чрез двустранно споразумение за икономическо сътрудничество. Европейският парламент също така потвърди своята подкрепа за пълноценното участие на Република Китай в международни организации като Световната здравна организация.

Други споразумения на Тайван с отделни европейски страни:

-          Юли 2012 г. - Босна и Херцеговина предоставят на притежателите тайвански паспорти правото за безвизово влизане и престой до 90 дни в рамките на период от шест месеца.

-          Септември 2012 г. - Тайван и Германия подписват споразумение за сътрудничество в областта на борбата с митническите измами.

-          Януари 2013 г. - Тайван и Германия осъществяват споразумение за премахване на двойното данъчно облагане и пресичане на укриването на данъчни задължения.

-          Април 2013 г. - Македония удължава безвизовото влизане на притежателите на тайвански паспорти до месец март 2018.

Участие в международни организации

Към момента Република Китай участва в 33 междуправителствени организации и техните спомагателни органи. Сред тях са Световната търговска организация (СТО), Регионалната организация за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, Световната здравна асамблея (върховен орган на Световната здравна организация) и др.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА