Last news in Fakti

11 Октомври, 2014 22:59 6 428 1

Роберто Савиано: Калабрийската мафия се снабдява с кокаин от българите

  • роберто савиано-
  • интервю-
  • даниела тренчева-
  • "гомор"-
  • мафия-
  • кокаин-
  • камора-
  • ндрангета-
  • смъртна присъда-
  • евелин банев-
  • брендо

Известният писател и журналист, който от години живее в нелегалност, с ексклузивно интервю за Нова тв

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Италия е демокрация с мафия вътре, България е мафия с демокрация вътре”, каза осъденият на смърт от неаполитанската мафия писател и журналист Роберто Савиано ексклузивно за предаването “Ничия земя” на Нова тв, цитирайки мисъл на британския си колега Миша Глени.

Роберто Савиано е с издадена смъртна присъда от влиятелния мафиотски клан Казалези заради романа му “Гомор” (“Gomorra”), изобличаващ неаполитанската камора. Лично президентът Джорджо Наполитано назначава на младия писател полицейски ескорт и защита – нещо нечувано в историята на Италия, и от 10 години той живее под прикритие, с 24-часова полицейска охрана по целия свят, без да преспива повече от две-три нощи на едно и също място. Търсят го милиони – журналисти, издатели, политици, а за да го убият – и мафиоти.

Пред Даниела Тренчева Савиано говори за пътя на кокаина и за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с Италия. Интервюто е направено през лятото в Рим, след като журналистката отдавна се опитва да се свърже с него по света.

Калабрийската мафия – ндрангета, се снабдява с кокаин от българите, защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от самите колумбийци, които го произвеждат, разкри Савиано.

Евелин Банев - Брендо е единствен, който знае как се осъществява трафикът на българската мафия в Италия, каза още журналистът. По думите му, той е фигура с голямо значение и в Италия. Според Савиано дъщерята на Брендо е била отвлечена, за да бъде накаран баща и да мълчи за каналите за трафик между Италия и България.

България има криминална традиция, която се подценява, отчасти и заради институциите, които имат интерес от това, смята писателят. Първите наркотрафиканти се раждат в социалистическа България, която продава хероин като стратегия за отравяне на Запада. Оттогава датират първите отношения между италианската и българската мафия.

Възможностите на българската мафия ми станаха ясни след операцията, предприета от италианските власти, която установи, че калабрийската мафия се снабдява с кокаин от България, разказа той. Според него българската мафия е подценявана в цяла Европа.

Савиано сподели впечатлението си, че България сякаш е излязла от съветския тоталитаризъм, за да влезе в мафиотския тоталитаризъм.

Писателят коментира, че е впечатлен от разследването срещу Станимир Флоров, тъй като по думите му подобно нещо е типично за страни, в които демокрацията още не е стабилна.

Това разследване обаче показа, че има една част от България, която се противопоставя – в противен случай тези истории не биха излезли наяве, смята Савиано.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    samniavam se