Last news in Fakti

14 Юли, 2011 11:57 9 679 0

Какво трябва да кажем за спада на цените?

  • цени-
  • жилища-
  • имот-
  • владиков-
  • орвитекс
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-новите данни, които излязоха за движението на цените на недвижимите имоти у нас, може би ще бъдат последните, които ще са с отрицателна тенденция, тъй като от началото на юни наблюдаваме сериозни признаци на съживяване на пазара, а именно:

1. Правят се повече огледи. Това в никой случай не е раздвижването на пазара, характерно за края на пролетта и началото на лятото.

2. През второто тримесечие на тази година се наблюдава ръст в броя на сключените сделки.

3. Повишава се активността на рекламодателите в специализираните издания.

Ето защо мисля, че през следващите месеци ще станем свидетели на ръст в цените на имотите. Възходящият тренд в никой случай няма да достигне нивата отпреди две-три години, но сегашните нива не могат да останат на тази най-ниска точка. В момента в провинцията се реализират сделки на нива 350-400 EUR/кв.м. В София най-ниските цени, на които се сключват покупко-продажби, са в диапазона между 490 и 530 EUR/кв.м.
Мисля че една от причините за затварянето на пазара и за липсата на сделки беше нежелаението на голяма част от собствениците и на гилдията да приемат реалността, да изпият горчивата чаша и да разберат, че ако са възнамерявали един имот да го продадат и да направят определена норма на печалба, тя в момента не може да бъде такава и това трябва категорично да се знае.

Все още виждаме в офертите на редица недвижими имоти необосновани и неаргументирани цени, които и в този момент надхвърлят средно установените нива в Европа. Буди например истинско недоумение как продължават да се виждат в предлаганите на пазара имоти цени в София на 1000 EUR/кв.м за урегулиран поземлен имот. Питам, ако парцелът струва 1000 EUR/кв.м, строителството е 500-600 EUR/кв.м и имаме още 100 EUR/кв.м непредвидени разходи (инвестицията става 1600-1700 EUR/кв.м), каква цена очакват да получат продавачите от такъв недвижим имот. Тези времена отминаха и трябва вече да се приземим и да бъдем много обективни при изготвяне на оценки, при консултиране на продавачи, които прибягват до професионалните услуги на хора като нас и да не им вдъхваме необоснован оптимизъм, да не им даваме възможност да сънуват много цветни сънища и да стават милионери за един ден. Действителността е такава и тя трябва да се приеме като даденост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА