Last news in Fakti

12 Юни, 2015 08:00 19 780 30

Тенчо Тенев: След въвеждане на камерите, катастрофите драстично спадат

  • тенчо тенев-
  • кат-
  • камерите-
  • катастрофите-
  • спадат

Ще има още камери в София

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 След старта на издаване на електронни фишове от мобилни системи за контрол на правилата за движение се наблюдава драстичен спад на пътнотранспортните инциденти. Ранените са два пъти по – малко.  На южната дъга на „Околовръстния път” е засечен водач, който управлява автомобила със 172 км/ч. при въведено ограничение за участъка от 80 км/ч.Това заяви в интервю за Факти.бг зам.-директорът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Увеличили ли са се нарушителите на пътя след поставянето на камерите?

Издаването на електронни фишове от мобилните системи за контрол на правилата за движение по пътищата стартираха от 23.05.2015 г. Броя на установените нарушители от мобилните системи за две седмици работа е 780 водача на моторни превозни средства, които управляват с превишена скорост. Не може да се каже, че нарушенията са се увеличили, или намалили, а че контрола от срана на отдел „Пътна полиция” при СДВР се е увеличил. Това е така, тъй като мобилните системи за контрол са ефективни именно когато се издават електронни фишове за установените с тях нарушения на Закона за движение по пътищата.

Намаляха ли катастрофите след поставянето им?

Ежеседмично в Отдел „Пътна полиция” – СДВР правим анализ на пътнотранспортната обстановка. След старта на издаване на електронни фишове от мобилни системи за контрол на правилата за движение се наблюдава драстичен спад на пътнотранспортните инциденти. Тежките катастрофи са 28 спрямо 79  за съшия период преди издаване на електронните фишове. При леките пътно транспортни инциденти тенденцията е същата 449 спрямо 857 броя. Ранените са два пъти по – малко, а след засилените проверки по скоростния режим чрез издаване на електронен фиш на територията на Община София няма загинали.    

Кои са най-високите скорости, с които са регистрирани джигитите?

Не са много като брой регистрираните драстични превишения на скоростта. Но от установените нарушения се наблюдават и доста фрапиращи – водач на автомобил движещ се по бул. „Ботевградско шосе” със скорост от 150 км/ч. при въведено ограничение на скоростта от 50 км/ч.; друг случай на сериозно превишаване на скоростта е на южната дъга на „Околовръстния път” – там е засечен водач, който управлява автомобила с 172 км/ч. при въведено ограничение за участъка от 80 км/ч.

Бихте ли казали каква е събираемостта на глобите, плащат ли си нарушителите актовете?

Събираемостта на наложените глоби е доста добра.

Защо не се увеличат кутиите за стационарните камери, а камерите да се местят без предупреждение, няма ли това да е вид превенция.

Планирано е в скоро време да бъдат поставени допълнителни кутии за стационарни камери в гр. София, както й нови камери.

Трябва ли да се намали срокът от заснемането до връчването на акта?

С издаването на електронен фиш времето от установяване на нарушението до пристигане на електронния фиш до нарушителя се съкрати, като процедурата е от две до три седмици.

Нужно ли е да се увеличат часовете за кормуване и да се върне полигона, както поиска министърът на транспорта Ивайло Московски?

Моето лично мнение, е че обучението на полигон трябва да се върне отново. Допълнителните практически часове за кормуване трябва да се увеличат.

Какви мерки вземате и вие покрай ремонтите на основните булеварди в гр. София?

След въведената реорганизация на движението поради започналите ремонти в София от наша страна са осигурени екипи, които да подпомагат движението, като при евентуални задръствания, колегите ще се намесват. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАТ

    2 2 Отговор
    На този джигит сега да му вземат книжката за 5 години и да му напишат една добра глоба от 4-5000лв и повече няма и на акъла да му дойде да кара с такава скорост в населено място.Това е начина да се пребори обществото ни с тези същества!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Абсурдистан

    7 0 Отговор
    То добре, ама не е номерът само в санкциите. То май столична община е отговорна също за това положение, но пълен абсурд и предпоставка за нарушаване на ограничението е например: влизайки от АМ Хемус в София, неизвестно защо, В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КИЛОМЕТРИ има ограничение на скоростта на 60 км./час. При това говорим за НЯКОЛКОЛЕНТОВ ПЪТ!!! Из страната има стотици абсолютно безмозъчни ограничения, които е ясно, че освен предпоставка за нарушения, са и т.нар. "хранилки". Това ли е всъщност уважаеми господа причината за поставянето на такива знаци? А останалата част (поне по-голямата) от народа, като не разчита на "хранилки" и е непрестанно санкционирана и ограбвана от всички страни, как мислите се справя с живота?
  • 3 Мишо

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "КАТ ":

    Съгласен!
  • 4 баба ти

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "КАТ ":

    Виж пак текста.Там в 02 ч и с 200 да караш не застрашаваш никого.
  • 5 Вартбург

    0 0 Отговор
    Какви 172 километра бе ало - яя се поразходете малко до цариградско шосе да видете какво значи превишена скорост !
  • 6 дивака

    1 4 Отговор
    До №1 КАТ : Видно е, че тази сутрин си пропуснал да си вземеш хапчето и си личи, че не те слуша главата! Може ли да дрънкаш такива простотии?! Къде видя "населено място" по южната дъга на околовръстния път?! И с 300 да караш там особено п/з нощта и когато няма други МПС-та на кого ще пречиш и кой ще застрашиш?! Най-много да се претрепеш ти, ако не умееш да караш! И какво си седнал да ръсиш глупости, като си личи, че си поредния баламурник на пътя? Когато преминеш фаталната граница м/у шофьор и карач, тогава имаш право да даваш мнение по ?-а, а до тогава си карай талигата с 50 и се радвай на живота, и не забравяй, че карането, а не шофирането е мисловен процес и изисква изключително внимание и прецизност! Безаварийно на всички карачи, и умната!
  • 7 метро

    2 3 Отговор
    До №6 дивака Да те .... у карача!!! Ходи си на село и си карай в нивата.
  • 8 Morgoth

    6 0 Отговор
    Не е правилно да караш със 150 по Ботевградско, но правилно ли е ограничението там да е 50?
    За тези които не знаят говорим за 4 лентов път, по-широк от магистрала, който реално е извън града! Кой ще въведе глоби за малоумните знаци?

    Коментиран от #25

  • 9 haha

    0 2 Отговор
    mmm ujnata duga na okolovrustnoto.... naseleno mqsto li e ? ta tq e po hybava i shiroka ot cqlata ni magistrala :DDD
  • 10 Едикой си

    3 0 Отговор
    Журналистка, която не знае къде се употребява И и къде Й...
    Драга г-жо пише се: "....780 водача на моторни превозни средства, коИто управляват..."
    Егати сайта, нямам думи...спирам да влизам тук..
  • 11 йордан иванов

    1 1 Отговор
    Вчера минах покрай полицейска кола с камера и радар и не бяха сложили предупредителни табели за камера.... Алооо куките ще ме хванете за шлифера...

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "йордан иванов":

    Хаха!Аэ също не слагам предупредителна табела че карам с комплект фалшиви номера!Ама мен и эа шлифера не могат да ме хванат,щото нямам шлифер:)
  • 13 SandoКан

    1 1 Отговор
    Може и да съм аз, добре, че не беше по-надолу камерата.. като изпреварвах линейката с 240 от дясна лента, че караше мноо бавно у лево!

    Коментиран от #15

  • 14 обикновен човек

    0 0 Отговор
    Искам само да спомена,че когато има задръстване,никога няма пътен полицай да помогне-никога.Не знам дали също е възможно някой от служба КАТ,да се разходи в някой държави от Европа с интензивен трафик,да анализира и види как се организира трафика,какви са пътните знаци и ограниченията.После да вземе и го предложи.И ако има някой с акъл да се приложи,тогава ще има реален резултат.В момента 90 % от ограниченията са недомислени по първокласните пътища,ако можем да ги наречем такива.Огледайте се на Ботевградско шосе,недомислица е ограничението 50 км/ч,примери много,но така е изгодно.И си контролирайте колите с камера,не поставят подвижни знаци,поне 3 пъти съм ги виждал без поставен знак,и на телевизионната кула и по Ботевградско шосе.Само претенций към обикновенните водачи.Дано нещо се промени към по добро !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ssяя

    2 0 Отговор
    на ботевградско е най-малоумното ограничение в София
  • 17 nov

    1 0 Отговор
    знаете ли кои е тенчо тенев наи големиа мошенник гонен връщан а сега и началник и стои и ви се хили сега отсреща
  • 18 Майката на милицията

    2 1 Отговор
    Другари милиционери, аз и с 300 км карам с мотора, където ми го позволява, с колата до 250 стигам, и нямам нито една катастрофа за 17 години стаж, скоростта не е гаранция за катастрофа, както знаем БМВ Е36, Фолксваген Голф и Опел Астра са убийците на пътя, както и чичо Гошо с ладата. 300 или 30 когато не можеш да кара убиваш или умираш! Алкохола, подкупите и гъзарията и най вече простия народ, това е проблема!

    Коментиран от #21

  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Абе хора (милиционери) и политици стига едни и същи,престанете да насъскавате хората един срещу-друг,(видео регистри и прочие),помислете с какво ще се изхранват децатани ?
  • 20 Иван

    0 0 Отговор
    Всеки ден мой колега кара с над 200 в тунела на Лъвов мост ...... коментара е за вас
  • 21 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Майката на милицията":

    Срам ме е ,че живея в една държава с теб!
  • 22 Иво

    0 0 Отговор
    Много добре направиха ,че върнаха камерите! Нека сега им скъсат г.зовете на всички които карат като невидели! Направо да променят закона и да им взимат книжките по за 3-4 години! Няма друг начин тази пастмина да се вкара в пътя!
  • 23 nov

    0 0 Отговор
    като гледате фотото на тиа не ви ли се струва че малко повечко рискуват нещо се изевяват като ловци на глави само и само да изпъкнат да покажат някое кадърче че те са идеалните аз съм голямата работа че то някои ако кара след тях и ако ги снима че тези ловци са пълни джигити ловци на известнос рискуваики всичко някои ден и тях ще снимат за наи малката глупост големите шофиори карат снимат в софиа идат в едно малко градче и свиват наляво и надясно всички грешим защо изпъкват с това ако с това ще я докарат
  • 24 интереси

    0 0 Отговор
    Защо не направят статистика за катастрофи учасници на автомобили с десен волан за да ги забранят за регистрация както е в цяла европа но ще ощетят държавния бюджет !За сметка на смърта по пътищата която е по голяма от воината в Либия -ГОСПОДА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ

    Коментиран от #26

  • 25 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

  • 26 ЛЮЛЮ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "интереси":

    Не се притеснявай, и автомобилите с десен волан скоро , ще бъдат спряни от движение!В момента тече приемане на закон според който тези коптори направо , ще се бракуват!

    Коментиран от #28

  • 27 Фактор

    0 0 Отговор
    Отидете на улица 202 до Орландовските гробища - 3 километра идеални трилентови пистаци.
    175 ами 250 км.ч. ще засечете. Ама куките ги е страх да не си хванат синовете и племенниците си там ....
  • 28 мдам

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЛЮЛЮ":

    Не могат да забранят колите с десен волан. Просто ще си ги карат хората с английските регистрации.
  • 29 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Е и ? Ако караш 350 - 400 кончета кола да караш с 50 ли защото знаците са съобразени с трабант и вартбург???Е затова - купуваш си яка кола регистрирана на инвалид или човек който отдавна не е в скапаната ни държава и си караш нормално !!! Защото не е нормално да ти шибнат ограничение от 50 километра в час на три лентов път дори без завои!!!Да не би да караме самоходни шасита или верижни трактори????Не винаги скороста е причина за произшествие - по скоро опасното та дори и бавно шофиране води до инциденти
  • 30 КАТ ТАК

    0 0 Отговор
    В маршрута Монтана - Видин за Дунав мост 2 има около 10 села и на всичките на табелката за населеното място е прикачен по един знак 40 км - за цялото населено място. Във всичките села им около центъра знак за радар и КАТ си редуват стоянките. Та няма начин - кара се с 40 и това си е. Миналата седмица минавам през Арчар и едно цигане (и. д. ромче) с колело ме изпревари. Тази северозападнала България верно си е в 19 в.