Last news in Fakti

13 Юни, 2015 12:48 2 856 8

Бойко Борисов - непредвидимият политически играч

  • бойко борисов-
  • играч-
  • непредвидимият-
  • политически

Западното издание Форин Афеърс излезе с материал за отношението на България към Русия

Бойко Борисов - непредвидимият политически играч - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От „Форин Афеърс“ напомнят за дълбоките исторически връзки между България и Русия и как по време на комунистическия режим Тодор Живков на няколко пъти предлага страната да стане 16-та Съветска република. Анализира се и това, че след промените през 1990 г. само правителството на СДС от края на 90-те се е осмелило да се отдалечи от Русия, докато всички останали са се стремели да поддържат по-скоро близки отношения с федерацията.

Според проучване на фондация Комунитас от 2012 г. 78% от българите имат позитивно отношение към Русия, което е и най-високия процент сред държавите членки на ЕС и НАТО. През 2014 г. 22% от анкетираните са заявили, че биха искали България да се присъедини към Евразийския съюз, оглавяван от Русия.

В същото време България е силно икономически обвързана с Русия. Държавата получава почти 100% от своя газ от Русия, а ядрените централи в Козлодуй се захранват от руско гориво, като Лукойл е най-голямото промишлено предприятие в страната. В същото време България е водеща туристическа дестинация за руската средна класа.

За това и атаките на Плевнелиев срещу Русия и анексирането на Крим изглеждат като политическо самоубийство. В същото време по време на протестите на Майдана, българските политици следваха по-скоро неутрална политика и само от време на време изразяваха притеснение за българското малцинство в Украйна.  Фактор са и слабите позиции на България в ЕС. 9 години след влизането си в съюза, страната все още изостава от други новодошли като Унгария, Словакия и Румъния. Тя попада в дъното на класациите на Европейския съюз за борба с корупцията и свобода на медиите. Страната се придържа към умерената позиция на ЕС към събитията на Украйна, за да не се изолира още повече.

Плевнелиев все пак не е сам в своята позицията. Министърът на отбраната Николай Ненчев заплаши, че ще вдигне бюджета за отбрана в отговор на руската агресия в Украйна и отказа да поднови договора за руските джетове МиГ-29. Външният министър Даниел Митов пък отправи толкова остри критики срещу Москва и разгневи до такава степен тамошната власт, че Сегрей Лавров публично го определи като ревизионист и го обвини, че цели разделянето на Македония.

Все още обаче българското правителство се оглавява от Бойко Борисов, който „Форин Афеърс“ определя като непредсказуем играч. В първия си мандат той балансира политиката си относно Русия и Запада, опитвайки се да не клони към нито една от двете страни. Сега той играе подобна игра. От една страна той самият призова Запада за по-сериозни мерки относно проблемите в Украйна, но от друга порица поведението на Ненчев и Митов, което застршава стабилността на кабинета. Коалиционен партньор на ГЕРБ е малката социалистическа партия АБВ, която има про-руски наклонности.

Според изданието Борисов може да се готви и за внезапно заостряне на своята позиция към Русия, която вини за падането си от власт през 2013 г., когато хиляди излязоха по улиците срещу високите цени на тока. В същината си протестите бяха антиправителствени,  но бившия финансов министър Симеон Дянков заявява: „Газпром свали нашето правителство, след като увеличи цените на тока, в противовес на предварителното споразумение.“

Все пак „Форин Афеърс“ смята, че симпатията към Русия сред населението в страната е започнала да избледнява, тъй като според изследване на „Алфа Рисърч“ 70% от българите подкрепят Брюксел във взаимоотношенията му с Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свобода

    1 0 Отговор
    СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ПРОСТО ФАШИЗЪМ. БИОРОБОТ (роб - стока) ИЛИ ЧОВЕК. К О Й СИ ТИ.


    Демокрация това е ВЛАСТ за ГРАЖДАНИТЕ, а не ЦЯЛАТА власт на представителни политици-мутри. Робството свърши, единствено с ПРЯКА демокрация, всеки роб СТАВА свободен ВЕДНАГА. Всички източници на природни ресурси са РЕАЛНО собственост на гражданите. Представителните политици-мутри са заграбили ВСИЧКИ активи на гражданите и твърдят сега, че НЯМА пари и трябва да се вземат (налагат) НОВИ заеми и НОВИ данъци. Кой ще плаща тези заеми и данъци, разбира се гражданите, а НЕ политиците-мутри, които носят ЦЯЛАТА власт и уж ЦЯЛАТА отговорност.

    Коментиран от #6

  • 2 ФАКТ

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС .70% ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СА НА ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА
  • 3 ЛУД КОМПАС

    0 0 Отговор
    БОЙКО Е КАТО КОМПАС, КОЙТО СЕ ВЪРТИ ПОСТОЯННО.

    КАК ЩЕ ОПРЕДЕЛИШ, ТОГАВА В КАКВА ПОСОКА БОЙКО ЩЕ ПОЕМЕ?
    ЧЕ ТЯ И МИСЪЛТА И РЕЧТА МУ Е НЕПРЕДСКАЗУЕМА И ОБЪРКАНА, КОЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ТЪНКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА ПРАКТИКА, ПРИЙОМИ И МЕТОДИ.
    В СЛУЧАЯ СТАВА ДЪМА ЗА НЕЩО ОЩЕ ПО-ОБИДНО И УНИЗИТЕЛНО.

    Н Е В Е Ж Е С Т В О

    ИЛИ ЦАРЯТ Е ГОЛ.
  • 4 горд българин

    0 2 Отговор
    времето на червените ибрикчии отдавна изтече безвъзвратно всяко следващо правителство ще затвърждава демокрацията и независимостта на България от болшевишки режими
  • 5 незнайко

    0 0 Отговор
    100% платена статия. В БЪЛГАРИЯ не е правено проучване в народа за отношението към Русия. 70% подкрепяли Брюксел. В поколението след 1989 г. само това е в съзнанието. Тези хора не знаят какви заводи се унищожиха в страната ни построени от Русия. Ще лавира Бойко и още как, след като САЩ безцеремонно ни окупират.
  • 6 DOUBLE TROUBLE

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "свобода":

    1.ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА.

    2.ВТОРИ МАНДАТ ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОННИКЪТ БЕЗ ГЛАВА.

    ПРЕКРАСЕН ЖИВ ГЕРОЙ НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВИЯТ "БАЙ ГАНЬО".
  • 7 ааа

    1 0 Отговор
    След още 20г. ,и твоето време ще изтече,заедно с още 2 500 000 етнически българи.И тогава да живее Цигарландия– първата изцяло циганска държава,ако разбира се турците не приберат отново това златно парче земя,а може и сегашната политика на Великите Сили да цели точно това,да даде нови територии на задъхващата се от демографски бум Турция.Но за това са си виновни нашите политици,защото няма как да замениш болшевизъм с колониализъм,и да ти е добре народа.
  • 8 Монго

    0 0 Отговор
    Б.Б. не е непредвидимия играч, т.е. за нас да. Но за централното ни управление-американската амбасада, там виж, да...