Last news in Fakti

25 Септември, 2015 13:08 23 111 19

С нощния влак Варна - София

  • милен ганев-
  • варна - софия-
  • нощния влак
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Часът е 4 без 20 сутринта. Нощният влак Варна-София спира за минута на гара Червен бряг. В него се шмугват няколко привидения. Начумерени мъжаги без багаж. Тръгнали са на работа в столицата. Там трябва да са в 6:05 ч., ако не се случи някой сакатлък с контактната мрежа. После ще се мотаят 2-3 часа до началото на работния ден – кафета, цигари, лафове, шкембе-чорба, кой къде се напил и как се изложил, и обратното. Надницата им ще е усвоена преди да е изработена. Зомбитата надушват свободни места, разбутват спящите пътници и заспиват още преди да са седнали. Вечерта в девет ще се приберат в къщи. Ще имат време да хапнат, да се накарат на децата и да теглят по една псувня на жената и всички партии. Ще дремнат два-три часа и всичко ще започне отначало. Мъжете хъркат като параходи. 

Влакът профучава край лудницата в Карлуково.

 „Тия тука са си най-добре…“ - обажда се сънен глас в тъмното. 
В 4 и 5 влакът спира на гара Роман. Чакалнята – огромен, празен аквариум, спомен от силните години на градчето. Броят на зомбитата се увеличава. Те са спали двадесетина минути повече от червенобрежките, но не им личи. Изпопадат като брулени круши по свободните седалки и захъркват моментално. Някой опитва да ги заговори, но вече е късно. В 4 и 20 влакът е на Мездра. Възлов жп възел. Броят на работещите в София драстично скача. Вече се виждат и нагласени дами - първото съществено нововъведение в пейзажа. Двама полицаи свалят от влака съмнителен несретник без лична карта. Дамите вадят телефони от калъфите. Те опитват да влязат във фейсбук, а мъжете – в покоите на Морфей. Успехът им е променлив. 

Чува се ранобуден петел и лека суматоха. Влакът е спрял на гара Зверино. Бивше индустриално село с вече изветряла слава. Но с респектиращо име, каквито са и хората, които се качват. Тежка псувня раздира мрака и стряска дремещите баби от източна България. Часът е 5 без 20. Дефилето ни приветства с един от коронните си номера. Небръснат мъж с блеснал поглед вади бутилка от Дерби Кола, пълна с домашно вино. Вече няма свободни места. Мъжете пият в коридора. Кондукторка с добре оформено катинарче кудкудяка делово: „Тука непроверениии…“. “Пий или изчезвай“, изломотва и един от мъжагите. Кондукторката се кикоти. С рязко движение отваря вратата на купе и пали лампата, като надзирател в Дахау. „От Мездра и Зверино непроверенииии…“. Заслепените концлагеристи в купето вдигат ръце пред очите и пъшкат в нестроен хор. 

В 5 и нещо тренът поема още пролетариат от гара Лакатник и Церово. Следващата гара е Своге. За зла участ на неподозиращите, в градчето е  пазарният ден и коридорите са пълни със стрейнджърс ин дъ найт. Плюс илиянски торби, вързопи, чували и всякакви способи, които могат да пренесат стока за продан. 

Контактната мрежа устоява! Влакът тържествено влиза в столицата. Всички се пръсват нанякъде. От източните квартали бавно се спуска бялото платно на новия ден.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това е

    5 0 Отговор
    Реалността, а ние бежанци ще спасяваме, хората гладуват и умират....
  • 2 lock

    1 1 Отговор
    Вестник " Стършел" вече не съществува, но автори на сатирични фейлетони се намират. Забавно е.
  • 3 СССР

    2 0 Отговор
    КАКВО ЛИ ОЩЕ ЩЕ ВИДИМ В БГ !?

    КАРТИНКАТА Е ТЪЖНА!
  • 4 Мюмюн Седеф Кенеф

    1 1 Отговор
    Направо се върнах към спомените си като студент, когато пътувах по тази линия между 1990 и 1995. Незабравимо!
  • 5 Доктора

    3 0 Отговор
    Браво, много добре написано, ето това е литература, като самата истина
  • 6 селянин

    0 0 Отговор
    В статия нищо не споменват за прекрасната смрад на кенеф. Жалко, но истина е всичко в статията, това е държавата след тия 25 години разруха.
  • 7 Рамбо

    0 0 Отговор
    А икономиката отчита ръст с 0.99999 процента, и най бедни и мизерни в цяла Европа.
  • 8 555

    4 0 Отговор
    Демокрация майка-живооот......
  • 9 Дядо Либен

    2 0 Отговор
    Страхотна статия, направо се изкефих! За съжаление абсолютно точно описва действителността в България! Бог да е с нас живеем на дъното!
  • 10 apokalipsis

    1 0 Отговор
    Много добре написано!
  • 11 lock

    1 1 Отговор
    статията е само забавна, а не тъжна. описаният тип хора са щастливи от живота си и не биха го заменили с друг. вземат софийски заплати, живеят на село и даже имат спестени пари. в спокойната обстановка на селският си дом, спят по удобно за тях време и има кога да се напият и да щипнат жената по задника. автора го е поднесъл по забавен начин, за което го поздравявам!

    Коментиран от #13

  • 12 Маурчи IV

    2 0 Отговор
    АКо тва не е писано за преди 30-40 години а за днеска, треби да ви кажа, че се никаква разлика не види!
  • 13 Човката

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "lock":

    Ти луд ли си?

    Коментиран от #15, #18

  • 14 lock

    0 1 Отговор
    защо мислиш така, човка?

    Коментиран от #16

  • 15 lock

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Човката":

    мизерници има по цял свят и това не им пречи да са щастливи. има и вечно недоволни и все някой им е крив. ти май си от тях?
  • 16 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "lock":

    Що не пробваш да живееш като тях а?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бионсе

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Човката":

    Ти май наистина си човка. Всеки човек има право на коментар дори и някои да не го харесват. Ако се мислиш че си голямата работа най добре си наври главата там където не огрява слънце. Помисли за това място, отколкото да се занимаваш с нещата, които не разбираш!
  • 19 lock

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "бай Иван":

    ами най- вероятно, защото не ми се налага. не ги мисли, те поне имат работа, за разлика от някои мъдри коментатори...