Last news in Fakti

19 Октомври, 2015 13:18 22 079 7

Нашият луд, луд, свят…

  • милен ганев-
  • война-
  • луд свят
Нашият луд, луд, свят… - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес навсякъде може да чуете, че светът е полудял, че световни лидери ни тласкат към неизбежна война, че всъщност вече е започнала  Третата световна и въобще, човечеството едва ли не е обречено. За подобни настроения своя принос дават и бежанската вълна, тежките отношения между Русия и САЩ и пр.

Често се цитира и Конфуций с неговото: „Проклятие е да живееш в интересни времена“. Явно "старият китаец" е имал нужда от скучни времена, за да размишлява на спокойствие. Като споменахме Китай, последният ми спомен от детската градина, преди да тръгнем на училище бе, че играем на война. Било е 1979 г. По единствената телевизия бе достигнало до детските ни главици, че някъде далече, кой знае къде,  се бият китайци и виетнамци. И ние пресъздавахме този, оказал се краткотраен конфликт след изтеглянето на американците от Индокитай, с бой с кубчета и кегли.  Струваше ни се толкова далеч от нас, сякаш днес новинарските емисии предават информация за водата на Марс. Заливахме се от смях и замеряхме противника с каквото ни падне.

Същата година съветската армия влезе в Афганистан и тръгнахме на училище. Полека-лека, благодарение на синия екран, войните станаха част от ежедневието и сякаш започваха да се водят все по-близо до България. През 1980 г. избухна конфликтът между Иран и Ирак, продължил почти цяло десетилетие. Съседите тираджии разправяха за ужасяващите неща, които виждали от кабините на тежките камиони.  Конфликтите в Близкия изток бяха перманентни. В съзнанието ни се настаняваха без покана странните имена и образи на героите от новинарските емисии - Наджибула, Бабрак Кармал, строгият аятолах Хомейни, палестинският водач Ясер Арафат, кой знае защо увил главата си с вечната кърпа. Президентите на САЩ Джими Картър и наследникът му Роналд Рейгън олицетворяваха „светът на капитала и империализма“, а вече грохналият от годините Леонид Брежнев махаше с големи усилия от мавзолея на Ленин. Свикнахме и с вестите за сблъсъци из непознати места със загадъчни имена, като ивицата Газа, долината Бекаа и библейската река Йордан.

На другия край на света през 1982 г. Великобритания и Аржентина влязоха в кратка война за Фолкландските острови. Трудно ги откривахме на картата без „помощ от приятел“. За два месеца загинаха 900 човека. На 13 юни започна световното първенство по футбол в Испания, а на следващия ден Аржентина обяви капитулацията си. Организаторите на Мондиала си отдъхнаха с облекчение, когато се разбра, че двата отбора няма да се паднат един срещу друг. Знае ли някой, какво би станало на терена и трибуните?

Освен случващото се в „По света и у нас“, не минаваше седмица без съветски филми за Втората световна като „Съдбата на човека“, „Бащата на войника“, „Те се сражаваха за родината“, документални кадри от Хирошима и виетнамската война. Помпозните военните паради на „Червения площад“ за годишнините на Октомврийската революция трябваше да  внушават коя е световната военна сила, а ние, да сме спокойни с такъв Голям брат от Варшавския договор. По кината пуснаха „Апокалипсис сега“ на Копола и „Взвод“ на Оливър Стоун. Антивоенни по замисъл, но истинска касапница като зрелище, поне по  тогавашните стандарти.  

В афганистанската война, естествено, за нас българите „добрите“ бяха руснаците. Когато тираджиите донесоха първите видеомагнетофони и филмите за Рамбо, видяхме, че американците меко казано не са на това мнение.

Лятото на 1989 г. за българските турци започна „Голямата екскурзия“. Възродителният процес бе стигнал крайната си фаза. По това време, като гимназисти, водехме военно обучение на един планински връх. Командирите ни обясняваха как, „ако не се вземем в ръце“, ще бъдем пратени на първата бойна линия срещу турската армия. Което значи сигурна гибел. А най-голямата армия в НАТО за часове ще превземе София. Такива глупости ни говореха умните глави, но за съученичките това бе достатъчно, да ридаят от страх.

Вятърът на промяната духна Берлинската стена и бе обявен краят на Студената война.  Светът трябваше да стане едно много по-добро място. Само че,  военните екшъни из планетата продължиха с пълна пара. Скоро започна операция „Пустинна буря“ и кървавото разпадането на Югославия.  

Децата, които преди двайсет години играеха на война с кегли и кубчета, вече бяха пораснали. Един стана рейнджър в Камбоджа, където контингентът ни трябваше да респектира останките от „Червените кхмери“ на Пол Пот. Друг замина за Босна, да „брани православието“. Трети по същата причина отиде доброволец в Чечня. И тримата извадиха късмет и се върнаха живи. Но не разказват спомени. Нито дума. Със сигурност са преживели неща, непосилни за хора със слаби нерви. Вероятно са и извършили такива. На война, като на война.

Съмнявам се, че някога изобщо е имало безинтересни времена. Всеки е искал спокойствие за семейството си и е бил наляган от всевъзможни тревоги. И всяко поколение е казвало за следващото – от младите нищо не става. Сепвам се, когато се хващам, че аз го мисля. Светът си е бил все така луд заради самите нас. Нашият луд, луд, свят…

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е какво

    1 0 Отговор
    И какво, какъв е извода - фундаментални групировки, облъчени хора, радикален ислям - всичко е ясно, ясно е от къде идва агресията и злото, ама нали сме демократични - взимаме и обичаме всички. Това е началото на края на европейската цивилизация, от сбъркан хуманизъм сами се прецакваме.
  • 3 тошибиян

    1 0 Отговор
    оръжията се произвеждат в европа а не пустините при арабите а от завода до арабите как стигат? с контейнери и военни кораби благословени от евро политиците
  • 4 mediator37

    2 0 Отговор
    Ганев (авторът на статията), агресията на НАТО в Югославия беше 1999г., а агресията на САЩ, Англия и Израел (т.нар. "Международна общност") срещу Ирак по-късно- 2001г. Недейте, моля Ви се, обръща словореда.
    И в крайна сметка излиза от внушенията ти, че аз - обикновения човек, съм виновен за касапниците.
    Цитирам те: "Светът си е бил все така луд заради самите нас. "
    Нечестно от твоя страна. Засрами се!
  • 5 Бай Кор

    1 0 Отговор
    Югославия започна да се разпада в началото на 90-те.99-та Югославия бе само Сърбия и Черна гора. "Пустинна буря" се проведе 91-ва, лично се прибрах от Ирак през Йордания със самолет. За другите внушения си прав - не съм виновен за световните конфликти, точно както и ти, а и не сме причинили хуманитарна или друга криза, за разлика от някои правителства.
  • 6 qankov

    1 0 Отговор
    otnosno posledniq komentar izvoda e 4e nezavisimo v koi vek jiveem voini e imalo ipak 6te ima zatova e hubavo tova e li4no moe mnenie v u4ili6tata da ima kakto po vremeto na sozializma da ima voenno obu4enie da mofat sega6nite mladi mom4eta a za6to ne I momi4eta da mogat da strelqt I mar6iruvat I da se nau4at na disziplina za6too isoriqta go e dakazala nqmq znazenie v koi vek jiveem voini e imalo I pak 6te ima
  • 7 Косматия

    0 0 Отговор
    Километър и половина безмислен текст събиращ се в два реда ако е написан нормално!
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор
    Светът се тласка към война от САЩ, това вече всички го разбраха. Не е много ясна обаче целта им. Щом като и европейските държави им се подмазват нещата не вървят на добре. САЩ успяха чрез масовата миграция да дестабилизират ЕВРОПА, което им беше цел. ЕС обаче не разбра това подмолно дело. Сега ще берем ядове.