5 Ноември, 2015 10:31, обновена 6 Ноември, 2015 12:56 2 508 6

Слуховете за смъртта на БСП са силно преувеличени

  • герб-
  • бсп-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите минаха. ПП ГЕРБ окончателно затвърди категоричната си позиция на хегемон в политическото пространство в България. До тук нямаме новина. И въпреки това, управляващата партия и нейните “партньори”, никога не биха могли да попаднат в центъра на медийния, социологически, политологически или какъвто и да е друг интерес, както го прави БСП. Победата, която би била с главно “П” дори и в средата на изречението, защото все пак зад нея стои не някой друг, а Премиерът, не можа да измести обществения дебат от т.нар. “срив” или “смърт” на БСП.

Обяснението на този факт е просто. За съжаление Победата е Пирова. Такава е, след като човек погледне организацията на изборите, фалшифицираните протоколи, стотиците репортажи за купуване на избори - най-вече от “победителите”, административния натиск върху служители и бизнес. Показателен е фактът, че България вече може да се “похвали” със собствена заложническа криза – в зала “Арена Армеец”. Картата на еврофондовете беше разиграна доста добре – ако не гласувате и не изберете нашия представител – няма пари от Европа. За това ли Европа отпуска тези средства? За да бъдат политически инструмент в ръцете на Борисов или да се подпомогне и без това умиращият бизнес в България?

За да се завоалират тези срамни факти, опорочаващи изборния процес у нас до степен да бъде излишен, цяла глутница платени глашатаи се съсредоточиха върху БСП. Да се предрича обаче краят на партията е твърде прибързано, лековерно и несериозно. Няма как да измериш националната електорална тежест на БСП или на която и да е партия, посредством местни избори. В тях има скрити и явни местни коалиции, мажоритарният вот е определящ, т.е. местният “елит” определя какво се случва. Ето, например, АБВ. Сигурна съм, че няма човек в държавата, който да разбра от пресконференцията, която г-н Петков даде, колко точно общински съветнитници имат. Извън коалиция, цитирам по памет – “около 100-150”, а в коалициите по места “може би ще достигнат до 240”... Ходи разбери, колко са. А след като самият Румен Петков, при цялата си организационна култура не може да се оправи, как точно се изчисли “разгромът” на БСП в цифри? Изводът е ясен - само чрез насаждането на слуха за смъртта на БСП, дясното политическо пространство, в това число и ГЕРБ, може да съществува. Те хвърлиха целия си ресурс в тези избори. Ама наистина целия. Вече нямат, с какво да изненадат хората. Цветанов, който впрочем отново стана лице на тези избори, няма да може до безкрай да прилага методите на полицейско-мафиотска структура и “омерта” скоро ще бъде нарушена. Единственият начин да се задържат над повърхността е да стъпят върху главата на опозицията. Естествено парите на презокеанските им партньори и своеобразни васали на страната, изиграват своята роля. Точно за това, Цецо заминава за Вашингтон, за да отчете до къде са докарали работата.

Не искам да отричам загубата на БСП на тези избори, извън обективните обстоятелства изброени по-горе. Това обаче не са последните избори за БСП. Партията има ресурс, най-вече защото винаги е съществувала и ще съществува на базата на ценности, а не на база на рекет, изнудване и други принципно криминални деяния, но станали официална партийна политика у нас. За да стигнем до тази загуба, причините са назад в годините. Има количествено натрупване на проблеми – от кадрови до организационни. Последната една година председателят на БСП Михаил Миков се зае с изключително тежката задача да подготви два избора – парламентарни и местни, докато през това време започна и реформа на структурата. Твърде кратък период за такава амбициозна цел, още повече, че последните 12-13 години структурите са използвани, но не и реформирани или създавани. Трябва време и мисля, че точно сега дойде точният момент. Естествено, след загуба на изборите, веднага се заговори за оставки. Факт е, че това е начина за поемане на политическа отговорност. Факт е и, че те няма да решат проблема. Ако не се реформира цялата партия, ако не се сменят мисленето и подходът, начинът на работа и разбиранията, то тези оставки ще бъдат само началото на поредица от такива.

Изводите за това, какво направихме, къде сгрешихме и как ще излезем от тази криза, можем да си ги направим сами. Хората също могат сами да преценят дали си заслужава да ни гласуват доверие за в бъдеще или не. Разбира се никой не би трябвало да се примирява с начина, по който се проведоха изборите. Ако ще продължават така, по-добре да не се хаби държавна пара, а направо да назначават кметовете, които са им удобни и да се приключи. Лошото е, че еднопартийното управление не е добро включително и за тази една партия, която управлява. Не е добро и за държавата, а вече ставаме свидетели и на самозабравянето на управляващите – полицейски протести, ръст на цени, орязване на доходи, налудничави “реформи” в здравеопазването. В този смисъл, нашите настоящи и бивши съпартийци, които в момента са най-големите критици на БСП, е добре да обърнат внимание на това, което се случва в България, а не да демонстрират, чрез изказванията си, колко са обидени на ръководството на партията, че ги е отстранило от един или друг пост, който впрочем никога не са заслужавали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bbb

    2 0 Отговор
    Предсмъртни плачове на БСП и комунягите.

    Коментиран от #2

  • 2 Бесни Страшни Пенсии

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "bbb":

    Стига бе, ти сериозно ли?
    А поне знаеш ли що е то комунист или само са те плашили с него, че ще дойде да те вземе?

    Авторката явно не знае, отвсякъде й личи, че не идейно, а партийно е ангажирана с БСП. Иначе нямаше да се прави на ударена за това кой съсипа БСП. Част от разсипниците се отцепиха, но другата част са си там и ловят вещици, нали някой трябва да им е виновен.

    И, авторката, не е лошо да обръщате повече внимание на граматиката, щом сте решили да пишете пред много хора. Не ни обиждайте, ние не сме електорат на ГЕРБ
  • 3 onq s konq

    1 0 Отговор
    Чичковите червенотиквеничковчета са заделили некой лев от членския внос за да им напишат ободряваща статийка.Все пак вместо песимистично недодялан край това литературно творение можеше да завърши с мобилизиращия стар и изпитан в митингите лозунг "МНО-ГО-СМЕ,СИЛ-НИ СМЕ" но,...каквито избирателите,такива и писателите.Всъщност народа е казал "За умрелите или добро,или нищо"!

    Коментиран от #4

  • 4 Бесни Страшни Пенсии

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Още един, дето бърза да чете заупокойна молитва на БСП, пък не вижда, че в неговата партия (която и да е тя) нещата стоят по същия начин. Да си припомним СДС, НДСВ, ББЦ, че и АТАКА какво стана с тях. След първоначалния устрем и щедрите обещания стадото (пардон електоратът) се втурнаха да ги следват и после, когато се разбра, че лидерите ползват тези партии на ползу своя род всичко замря. ГЕРБ ще останат малко по-дълго на гребена на вълната, понеже явно лидерите им са по-хитри, но съдбата им ще е същата. Сигурно обаче вече ще са подготвили "нов проект" за да се запази статуквото.
    А БСП, докато е командвана от Първановци, Станишевци и Миковци ще е смътно отражение в огледалото за задно виждане и такива като мен ще пускат празни бюлетини.
    А на този с коня ще му кажа, че избирателите на БСП не са по-лоши от тези на ГЕРБ и останалите. Тази част, за която намекваш при БСП са прости, защото от труд не са имали време да учат или пък вече старостта си е взела своето, а при ГЕРБ поради липса на много възрастни фенове, квотата на простите се заема от значително по-млади, но достатъчно неграмотни, за които бутилка бира, две-три чалги и ББ на екрана са върха на сладоледа.
    Давайте сега минусите ...
  • 5 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Не е мъртва. В кома е.
  • 6 Сконфуций

    0 0 Отговор
    За мъртвите, или добро или нищо...