28 Септември, 2011 16:37 1 433 0

Д-р Ангел Кунчев: И тази есен не сме застраховани от мутация на грипa

  • грип-
  • ангел кунчев

Имаме препоръка от Европейската комисия, че до сезона 2014-2015 г. трябва да се постигне 75% покритие на рисковите групи покритие на рисковите групи. Те са много точно дефинирани

Д-р Ангел Кунчев: И тази есен не сме застраховани от мутация на грипa - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Д-р Ангел Кунчев, какви са прогнозите за очакваните грипни щамове за България през новия сезон? Да очакваме изненади?

- Точно сега е трудно да се правят прогнози. Грипните вируси не са се появили още в Северното полукълбо. Очакваме традиционно те да се появят през ноември и декември.

Според данни от Световната здравна организация можем да очакваме появата на щамовете AH1N1 Калифорния, не е изключено на отделни места да се срещат и щамове на AH3N2 Пърт, който ни е познат от преди две години.

Това е донякъде успокояващо, че и двата щама са минавали през нашето общество и би трябвало да има някакъв остатъчен имунитет при хората, които са ги преболедували. От друга страна, както знаем, един грипен вирус е много изменчив и не трябва да се изключват нови мутации.

По тази причина да се направи прогноза каква ще бъде грипната вълна слаба или силна от сега не може да се каже.

- Преди грипната вълна какви ваксини ще са подходящи да се ползват?

- Внасяме противогрипни ваксини от най-утвърдените световни производители. Те се ползват както в Европа, така и в останалите страни като САЩ, Япония, Австралия и други страни. Не е етично да назовавам наименования, но и хората ги познават много добре. Става дума за два-три вида ваксини. Ако самият пациент има колебания, той трябва да се консултира с личния лекар, който да му препоръча най-подходящата. Поставянето на противогрипна ваксина е личен избор, защото ваксината не се закупува от държавата.

- Има различни мнения. Едни са противници на ваксинацията, другите са поддръжници на предварителната ваксинация. Според Вас, кой трябва да се ваксинира?

- За да се твърди това нещо трябва да се докаже чрез изследвания, цифри и данни. Аз не съм запознат с подобни проучвания. Аз винаги съм твърдял, че всички трябва да се ваксинират. Това е единственият и най-сигурен начин за предпазване не само за грипа, но и за всички болести, за които са разработени имунизации. Каквото и друго да говорим няма да бъде истина.

- Кои рискови групи е препоръчително да се ваксинират?

- Действително това е най-важният проблем у нас. Никой не си прави илюзии, че противогрипна имунизация трябва да се прави на цялото население. Нямаме такива цели, но имаме препоръка от Европейската комисия, че до сезона 2014-2015 г. трябва да се постигне 75% покритие на рисковите групи. Те са много точно дефинирани. Това са хората над 65 години и тези с хронични респираторни, сърдечни, вътрешни и метаболитни заболявания. В интерес на истината това е много голяма група, защото обхваща най-често срещаните заболявания. Практиката показва, че тези хора трябва да бъдат предпазени, защото усложненията при тях след прекаран грип са най-тежки, а в някои случаи са фатални.

- Какво трябва да правим, за да избегнем заразяването?

- Ваксината е най-доброто средство. Но в живота съществуват различни причини тя да се сложи. При този случай винаги с голям скептицизъм съветвам да се избягват контакти с болни. Това е невъзможно. В началото на грипната епидемия е много голям броя на хората, които отделят вируса. Второ той много лесно се предава, защото става по въздушно-капков път. И при кихане, кашлица в обществен транспорт, магазин и други заразяването става много ефективно. Илюзия е да казваме,че социално-активните хора могат да избягват контакти.

.- Според Вас, българинът сериозно ли се отнася към грипа или го кара на крак?

- Липсва ни „грипната култура“, при която при първи признаци – температура, болки в гърлото, кашляне, кихане, ние трябва да спрем да ходим на работа, за да не излагаме на риск колегите си. За съжаление това са редки случаи.

- При първи симптоми често прибягваме до „бабините илачи“. Вредят или помагат?

- Не съм против да се прибягва понякога до тези средства. Не трябва да се пренебрегва доброто пълноценно хранене, дори и яденето на чесън. Глупаво е обаче да си правим илюзия, че само с ядене на чесън ще предотвратим грипна епидемия.

Все пак има хора, които от години си правят ваксинация и са убедени в нейните предимства и искат съвет за предстоящия есенно-зимен сезон.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА