22 Ноември, 2015 11:38 6 248 47

Нали не ги забравяте?

  • георги харизанов-
  • цигани-
  • радикализация-
  • капсулиране

Или как избуялият талант за анализиране на международното положение за пореден път се вторачи в чуждата сламка, вместо в нашата греда

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бежанците и терористите. Страх, заплаха, неизвестност. Най-общо ги описвам така:

Бежанците.

Говорещи непознат нам език. Изповядващи непознати нам традиции, отказващи да се съобразяват с граници, правила и закони, и търсещи на всяка цена най-доброто за себе си от позицията на това, че то им се полага, че някой им е длъжен, че го заслужават по право. Не харесват гетата и лагерите си, разрушават хотели, в които са принудени да престоят временно, не харесват построените им скандинавски селища и искат да живеят в хубав и голям град.

Терористите.

Капсуловани в себе си и в своя родов, религиозен и етнически сегмент. Отказващи да приемат езика, обществения ред, традициите и начина на живот на обществото, в което са се установили. Неприемащи установените норми и озлобени към любовта и успеха на останалите. Образовани до известна степен и изключително податливи на радикализиране, поради капсулирането си и породеното от него непознаване, от страна на мнозинството, на проблемите им, на болките и целите им.

Сега нека прочетем отново двата описателни абзаца, абстрахирайки се от това за кого се отнасят. Да ви звучат познато? Сещате ли се за едни около милион български граждани, които отговарят абсолютно дословно на горните характеристики?

Нали не сме забравили, че нашите милион цигани не се съобразяват с никакви граници, и се заселват на произволни избрани локации във Франция, Швеция и Норвегия, създавайки гета и занимавайки се с просия и дребна престъпност?

Нали не сме забравили, че нашите милион цигани говорят свой собствен език, изповядват свои собствени традиции, купуват и продават малолетни булки и не се съобразяват с писаните и неписани правила за брак, раждане и отглеждане на деца, работа, позлване на социални придобивки, образование и отговорност?

Нали не сме забравили, че нашите милион цигани също искат най-доброто за себе си и също смятат, че то им се полага по право, че всички са им длъжни, че държавата от само себе си трябва да им осигури жилища, безплатни режийни разходи и да ги освободи от данъци?

Нали не сме забравили, че нашите милион цигани са капсуловани в родовите си, религиозни и етнически сегменти? Че отказват да научат български език, дори на нормално разговорно ниво, че отказват да сключват брак едва след навършване на пълнолетие, че отказват да плащат данъци и такси, дори на ниво билетче за рейс, че се придвижват на тумби правещи контрола и санкциите невъзможни?

Нали не сме забравили, че нашите милион цигани не приемат обществените норми за образование, спазването на закона и спазване на обществената и дори на базисни, дребни детайли, като елементарната лична хигиена?

Нали не сме забравили, че нашите милион цигани са образовани на ниско базово ниво и са изключително податливи на религиозни внушения? Че религията им дава чувство на идентичност, на ново значение на личността им, на принадлежност към следващо и по-горно в развитието си, но отново капсулирано и почти тайно общество? И че на тази база, в капсулата и полулегалната общност, крачката до радикализацията вече е направена?

Нима не виждаме странните църкви и сектантски центрове, джамиите и минаретата, които се изграждат в гетата?

Нима не виждаме бурките и салафитските бради, които станаха модерни в определени ромски махали?

Радвам се че в България има толкова много хора, всички до един с профили във Фейсбук, които разполагат с такава задълбочена ваншнополитическа експертиза. Но не е нужно да си геополитически експерт, за да видиш какво се случва в твоя град. В твоя квартал. Зад твоя блок.

И преди да даваме акъл на хилядократно по-развити от нас демокрации, и на хилядократно по-развити от нас икономики, как да решават проблемите си с малцинствата и прииждащите чужди етноси, нека видим какво е положението в нашия скромен двор.

А то е плашещо. Много по-плашещо и тревожно, отколкото в предградията на Париж или в кварталите на Брюксел.

И ако не насочим енергията и обществения си натиск тук, вътре, към нашата цъкаща милионна бомба в нашите си гета и махали, нищо хубаво не ни очаква.

И цялата външнополитическа интернет експертиза ще има нулева полза.

Както и сега, междувпрочем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    2 0 Отговор
    Циганите влизат много лесно в първата категория и много трудно във втората. Точно тяхната капсулованост и техните силни семейни традиции, които пречат на интеграцията им в обществото са техния щит срещу това да се превърнат в терористи.
  • 2 1234

    3 0 Отговор
    Виждаме всичко което става,НО тия които трябва да го видят се правят на толерантни към чужденците и пренебрегват собствения си народ слушайки хората от ,,хелзинския комитет и всички чужди посланици и треторазрядни чиновници",но не и собствения си народ,който ги избира за да го управляват .Затова крайно време е всички от парламента да бъдат отзовани и предадени на съд за държавна измяна и работа против интересите на държавата.
  • 3 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор
    много точна статия,ние си имаме капсулирана общност ,към която нямаме решение за сега и единственното такова е интеграцията която за съжаление боксува при нас от години.демагогията с лафове- циганите на сапун и т.н. празни приказки са си просто празни приказки!

    Коментиран от #22

  • 4 Десислав Димитров

    3 0 Отговор
    Има решение .............."Arbeit macht frei"
    Циганина трябва да работи иначе никакви помощи.
    А това че има прилика в статията на бежанци с цигани е елементарно.
    Просто живеещите в България цигани са същите като афганистанците и пакистанците но са дошли по рано.
    Това само по себе си показва че за стотици години интеграцията им е невъзможна.Следователно и сега пристигащите цигани няма да се интегрират.

    Коментиран от #25

  • 5 0013

    1 0 Отговор
    някой пита ли се кой е виновен за бежанската вълна
    кой за какво бомбардираше и подкрепяше опозицията
  • 6 ооо

    3 0 Отговор
    тези от снимката направили живота в ЕВРОПА -АД ,дойдоха треперещи,гладни,скромни-искаха само хубав живот ,но за сметка на местното население,после калашници и джихад .Който им вярва завършва в Le Bataclan
  • 7 Бай хой

    2 0 Отговор
    Каква омилителна снимка - мъж жена и няколко тъжни дечица.

    Защо не сложихте снимка от границите където нахлуват стотици мъже между 20 и 35 години и нападат полиция и гранична охрана.

    Какъв е тоя маскарад. Тая като си харесва бурката да си я държи там където са им я сложили а не да ни я натрапва. Това е най малкото открито отказване от каквато и да е интеграция и налагане на шериат.

    Коментиран от #43

  • 8 трънчо

    1 0 Отговор
    Тоя от снимката си е наш продукт и се казва Ахмед Муса Ахмед и е от пазарджишката махала, щедро финансиран от сауди арабия проповядва див салафизъм и уахабизъм .... Пуснете едно търсене и вижте за какво иде реч. Това има в предвид автора!
  • 9 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Принуден съм да се съглася, че мантрата с образованието е част от диагнозата на проблема. Манипулаторът греши в правописа, коментаторите също. Какво очаквате от политиците, които обикновено са по-малко образовани от журналистите и народа?
    Журналистът има трудната задача да ни убеди, че трябва да мълчим, защото сме интегрирали малцинствата далеч по-зле от Франция или Белгия. Имам наглостта да заявя, че всеки нормален човек или бежанец е бил и ще бъде интегриран при българите. В България няма арменски проблем, защото арменците не са проблемни. Те сами се интегрираха, българите не попречиха и всичко е ОК. Другата логика е да даваме на някого вечно, за да не краде или да прави золуми. Тази логика българинът няма да приеме и ще бъде прав.
  • 10 Бай Коста

    0 0 Отговор
    О, извинете, досетих се, че някой може да не забележи как е употребено променливото Я в подзаглавието или пропуснатия определителен член, но поне вижте " задълбочена ваншнополитическа...".
  • 11 чобака

    1 0 Отговор
    Много добра статия, у нас всяка тиква е филооф и политолог, без да е чела през живота си и пет книги
  • 12 До Бай Коста

    0 1 Отговор
    Бай Коста, напомняш ми за оная министърка на спорта, със синтаксиса, дето се дозираше и изпадаше в конфиденс, и чеп за зеле не ставаше от нея. Подозирам че и с теб е така. кажи за Ахмед Муса от Пазарджик бе, Бай Коста, а не ми прави разбор на автора и на запетайките. Елитистки сноб, аман от такива либерасти като теб.
  • 13 мунчо

    0 1 Отговор
    За главата на Коста (част от едно стихче, което съм чел в детсвото.Повече не си струва да се пише)

    Бил на гост нейде Коста
    поседял, похапнал доста
    всеки весело гълчал
    само Коста наш мълчал.
    Кротко си въртял главата
    и нагъвал баклавата.
  • 14 диан

    0 1 Отговор
    гласуваме за националисти значи
    да някои ще кажат че не били нормални
    тогава да изчакаме още 20 или 30 години
    с нормални управници та тогава:)
  • 15 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Нещо не сте разбрали 11 и 12. Не е необходимо да напсуваш човека, ако не си съгласен с него и аз не напсувах журналиста. А вие, ако мислите, че патриотът задължително изглежда и се изказва като ръб, компрометирате патриотизма.
    Не харесвам изопачаването на истината, кражбите на циганите, двойните стандарти в Европа. Това не ме задължава да говоря или пиша като каруцар. И... пише се елитарен, не елитистки. Не ме е срам от образованието, което имам.
  • 16 Аз прсстия

    1 0 Отговор
    На Муса като не му харесва тука да ходи в Сирия, ние и без него тука сме си добре. Там правоверни, бол. Кофтито е, че м....ла и там ще си е м...л и не иска да ходи. Тъй де, там няма свинско, няма луканка, ще нагъва пясък до насита и затова седи тука и се прави на правоверен. Досега правоверен циганин не съм виждал.
  • 17 Бай Цвятко

    1 0 Отговор
    Бай Коста я кажи правилно ли съм написал това:

    "ARBEIT MACHT FREI"
  • 18 гост

    1 0 Отговор
    Подкрепям Бай Коста в идеологията му !
  • 19 Petar

    1 0 Отговор
    До Авторът!Живял съм в циганска махала. В София. В центърОТ!!До моста на Опълченска. И затова не мисля, ами съм сигурен:
    Цигани, Имигранти(мюсюлмани) само куршум и напалм!Е може и концлагер!Я отидете в Кувейт, ОАЕ , изобщо в оня район и не спазвайте техните рахатни закони ....и да видим какво ще Ви се случи!!
  • 20 bat mitio

    0 1 Отговор
    ne mi se misli kvo ni 4aka kupum si patroni i 4akam da mi doidat . ei lesno nqma da se dadem no problema e 4e nikoi ne vijda problema az jiveq vav malko naseleno mestro i 4ujd 4ovek ne moje da ostane nezabelqzan no si predstavqm kak e v sofiq - predi 10 godini i az se opitah da stana sofiqnec v pove4e
  • 21 Gruio

    0 1 Отговор
    Ние българите не сме в по-цветущо състояние от циганите. Само се замислете в момента колко двойки българи живеят и правят деца на "семейни начала", колко българи не си плащат данъците дори хора с много стабилни доходи и колко българи в пъти заобикалят закона по всячески начини. Не, че ги защитавам, но това са факти. И между другото вярно е, че в гетата са плъзнали секти в столичния квартал факултето например най-голямата църква е 'свидетелите на йехова' това в САЩ е обявено за секта. Ето, например аз съм христянин протестант виждам как в църквата идват хора които са били на дъното, наркомани, крадци и всякакви с очите си виждам как тия хора претърпяха огромна промяна приемайки Исус Христос за свой Господ и Спасител. Тия хора вече са нормални и спазват и живеят по правилата. Истината, е че основата на едно общество е именно семейството, когато в едно общество няма нормални семейства и обществото е болно. Направете си труда да видите кои държави в света са с най-напреднали икономики и социално развитие, и отделно проверете какви религий се изповядват, и ще откриете, че това са само протестантски държави. Държави в които се спазват божийте принципи и стандарти. Факт!
  • 22 Левислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Интеграцията е една от многото думи в нашия съвременен речник без особен смисъл, без да олицетворява някакво реално действие или пък нещо веществено. Никой не може да бъде интегриран от хората около него - отделният индивид в случай на желание може да се приобщи към другите, иначе ако няма желание и челна стойка да направиш, файда йок!
    Та, хората от въпросние етнос си живеят какато на тях им е кеф, нашата държава прави всичко възможно до им угажда, а ние, отделните граждани колкото и да не доволстваме, не можем с добро нищо да направим за да променим разко и коренно моментното положение на въпросния етнос.
    Обаче №1 е прав - те сами се пазят. Лошото е, че наистина в големите градове почнаха още преди години да се турчеят и никой не прави нищо против това. Или по-скоро никой нищо не прави за да ги приобщи към християнството.

    Коментиран от #26

  • 23 Кирил Аврамов

    0 1 Отговор
    Разгеле, некой се сети че тук ни цъка милионна бомба в двора, а ние сме тръгнали огради да строим. Те ония ако тръгнат през нас, оградата ще ги спре... Браво, авторе, ама защо си сам?
  • 24 Отец Паисий

    0 1 Отговор
    И разделили се езиците на Симовото племе на 15, на Хамовото племе - на 32 езика. Ной проклел това племе. То се било най-много размножило, от него произлезли най-мръсните народи и езици. Афетовото племе се разделило на 15 езика. И така от ония езици по божие повеление, както бил заповядал праведният Ной на своите синове, тръгнало Симовото племе и останали в Азия, а Хамовото племе в Африка, но били много, от тях останали и в Азия и се умножили на 37 царства, но били малки. Сетне евреите ги изтребили. Исус Навин е от тая земя. И наследили евреите земята Ханан според писанието, победили аморейския цар Сион и васанския цар Ога и цялото Хананско царство. Ханан бил Хамов син, неговото племе се наричало ханани. То било най-проклетото между всички племена на земята. От него произхожали седем народа, тук били и циганите.
  • 25 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Десислав Димитров":

    ох котьо ,знаеш ли че на запад трудно правят разлика между българи и цигани,та след твоите възгласи дано не се появи нов хитлер ,щото може да се окажеш в съседната на циганите газова камера.в англия има милиони неангличани и болшинството бачкат ,тук нашите м....ли се учат от нас ,щото ние сме много работни и некрадливи :)!

    Коментиран от #27

  • 26 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Левислава Димитрова":

    на балканите във всяка страна има огромни цигански общности,но никаде проблемите с тях не са толкова сериозни като у нас.интеграцията е отворен процес ,той включва и двете страни ,а аз не виждам дори и минимално усилие от страна на нас белите българи да интегрираме мургавите ни съграждани.инеграцията е усилие ,а не смятам ,че то се върши активно от мнозинството .плямпат се лъжи ,че сме дали незнам кво на циганите,а те живеят в нечовешка мизерия ,а недай си боже някой от тях да изпълзи от там .обществото толерантно му заявява, че е второ качество независимо от това къв е.
    тва не го пиша за да оправдая циганите ,да те са мързеливи,крадливи и неучинолюбиви,но са 1/7 от българския народ и се увеличават ,а в общността им не се работи.изолирани са от управлението на страната ,на общността си и са обвинени за всички грехове в страната ,независимо вярно или невярно.администрация ,съд и полиция се отнасят с тях по съвсем различен начин от останалите групи и ,както казва мечо пух става колкото повече толкова повече!на финала големите партии в страната удобно избягват въпроса с тях ,а малките обясняват как ще ги правят на сапун ,само дето проблема се задълбочава и се трупа на нашия ,а и на циганския г.з!

    Коментиран от #30

  • 27 Десислав Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Десислава Димитрова":

    В голяма грешка си,циганина било той български или техен много добре го различават и никой не гори от желание да го интегрира както се видя не веднъж.Французите пари им даваха само да се махнат.
    В Англия има милиони неангличани,но бачкат такива като нас. Пакитосите и другата измет отиват поработят малко после си домъкват жените и почват да живеят от социал.
    Що се отнася до газовите камери Хитлер навремето е различавал българи от цигани много добре.
    Ако ти се притесняваш,че по нещо си приличате това е твой проблем.
    А нашите м....сти не се учат само от нас,по цял свят циганина си е циганин не се интегрира,размножава се и търси лесния начин.
    Интеграция на циганин НЯМА.Има само методи за ограничаване на популацията въпросът е дали ще се изберат по леки или по радикални.
    Това трябва да го разберат всички пишман интегратори.

    Коментиран от #32

  • 28 Кибик

    1 0 Отговор
    Ние не сме длъжни да интегрираме никого. Който иска се интегрира - да сте чули за арменци които трябва да интегрираме? Няма такова нещо - те са добри, читави хора, търсят начин да живеят нормално, не създават проблеми, готови са и да дават, а не само да искат и да получават наготово и обществото ги приема. Вместо ние да се чудим как да интегрираме м...сарите, нека те проучат арменския опит и да намерят начин да се интегрират. Ако видим че сериозно го искат ще им помогнем.
  • 29 1234

    1 0 Отговор
    Май Живковите екскурзии са имали основателна причина.
  • 30 Тертер

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Десислава Димитрова":

    Момиче, залючвам от коментарите ти, че си в категорията "бял българин". Що не вземеш лично да интегрираш няколко циганина - покани ги да живеят при теб, храни ги и им намери рабора?

    Аз също съм "бял българин" и за разлика от тебе съм работил дълги години с цигани. Те са друго племе, друг народ. Те са много по-големи ксенофоби и расисти! Има и изключения, но са много малко и само затвърждават правилото. Разбират само от сила!
    ИНТЕГРАЦИЯ е невъзможна, т.к. самите те не я желаят.
    Единственото решение за нормалните работещи и плащаши днъци хора е ИЗОЛАЦИЯТА - гета с тяхно вътрешно "самоуправление" и ограничен достъп до цивилизования свят. Да видим дали ще създадат добавеана стойност, култура, ред, образование, абе някаква форма на цивилизация. Ако това стане, тогава бихме могли да говорим за интеграция.

    Коментиран от #34

  • 31 Киро

    1 0 Отговор
    Автора, разбира се, че не сме ги забравили, ВЪН, ВЪН ВЕДНАГА от Европа на тези бацили!
  • 32 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Десислав Димитров":

    в мноооого голяма грешка си ако мислиш че в западните общества циганите им не са интегрирани.в испания има огромно циганско малцинство ,което макар и близко по манталитет на нашите си е намерило мястото ,подобно е и с френските житани,същото е и с циганите да речем в гърция.има ги има проблеми с тях,но са далеч от нашите,като социална катастрофа и изолация от обществото.демек другите са намерили решение и проблема не е така остър,както е при нас.дори в румъния циганите са по-интегрирани,макар и в пъти да са повече от нашите.има си изследвания по въпроса статистики и наблюдаващи организации щом се интерасуваш може да провериш лесно.в англия и на запад като цяло има доста различни общности ,сред които има и хитреци,но като цяло се работи иначе нямаше англия да бъде на това място по стандарт.българската идея как ние само бачкаме е меко казана невярна.чудно кои са бачкали преди да дойдат българите там,а и ако бяхме толкова работяги що никой не го забелязва :)?
    за хитлер го казах щото границата е много тънка и хитлер не е правил разлика между славяни и цигани ,което е вкарало българина в рискова група макар, че по времето на хитлер сме минавали официално за неславяни,въпреки ,езика,манталитета и произхода ни :)!
    и накрая стигаме до последното ти предложение за ограничаване на циганската популация :)!разкажи как го виждаш тва .да направим газови камери в столипеново и факултета и да почваме ,тва ли имаш предвид?питам те сериозно?
  • 33 Бай хой

    1 0 Отговор
    Какво ще насочвате като ислямисти обучавани от имамите на саудитска арабия се назначават на висши постове в министерството на отбраната и военното разузнаване. Премиера е приятел с катарците, а президента, външният министър и министърът на отбраната помагат с действията си на ислямска държава..
  • 34 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Тертер":

    споко,мъж съм и всяка пролет ползвам между 1500 и 3000 циганина от най-мизерните тези дето живеят между пирдоп и димитровград.имам огромен опит с тях ,познавам манталитета им .дори знам в кое село са работливи и къде не ,но проблема е и наш български и такива като теб патриоти ги слушам не от сега ,а работата става все по зле,точно благодарение на вас.циганите не са нито расисти нито ксенофоби макар да са други с различен от нашия светоглед.само че ако ние искаме те да се променят трябва да им покажем че е за добро както за нас така и за тях.щото сега те живеят изолирано в различна социална среда и ние не ги забелязваме до момента в които не се появят да просят или крадат .иначе тва дето го предлагаш то си е и сега точно така те са в изолация с вътрешно управление и ограничен достъп до останалия свят.това ги прави несигурни,бедни още по- необразовани и агресивни.

    Коментиран от #38

  • 35 Мнение

    1 0 Отговор
    Какво знаеш ти за проблемите с циганите в Испания или където и да е.Това,че там им дават по големи социални помощи за да си траят не значи че са интегрирани.Нали тази интеграция им докара сега на французите тази беля.Говориш за Румъния,нали същите румънски цигани получаваха пари за да си ходят обратно от Франция.Нали били много интегрирани уж.
    Такива като теб с общите лаладжийски приказки за интеграция са докарали нещата до тук.
    Трябват твърди мерки както каза твоят съименник.Раждаш до 2 деца и всякакви помощи спират.Щом можеш да раждаш значи си достатъчно богат за да ги гледаш.Никакви социали щом нямаш завършено средно образование.Малолетни майки никакви помощи и заедно с тях и на родителите им да се търси отговорност защо са допуснали педофилия.Това са меките мерки.Твърдите няма да ти ги изброявам сега,но си има много методи за контрацепция можеш да ползваш фантазията си.
    Общо казано на всички такива "общности" трябва ясно да им се заяви.Щом искаш да живееш в Европа ще спазваш правила,не спазваш ли отиваш си в джунглата,пустинята или където си щеш и живееш като животно както ти сам си пожелал.
    Що се отнася до глупостите как Хитлер щял да гори българи в лагерите не знам къде си го чула това.Първо е много спорно дали българите са славяни,а траките са от най древните народи в Европа и по тези земи е люлката на цивилизацията.
    За трудовите навици на пакистанците в Англия много мога да ти говоря,но едва ли това е интересно в случая.
    Аз лично също съм наемал цигани да ми вършат работа и знам колко вършат и какъв контрол им трябва за да не кръшкат.
    Циганина си е циганин и постоянно трябва да го следиш.В него съвест няма и винаги гледа да те изпързаля и да вземе пари без да работи.
    И ако не се вземат мерки в най скоро време да се спре размножаването на такива маргинали наистина ще се стигне до момент на физическо изтребление.Нещо което никой не иска но ще бъдем принудени за да оцелеем.А когато се бориш за оцеляване не важат никакви хуманитарни глупости,хелзинкски комитети и тям подобни измислици създадени за точене на пари.

    Коментиран от #40, #41, #42

  • 36 Бай хой

    0 0 Отговор
    Първо трябва да се интегрират такива като деска че след това м....лите.
  • 37 Тертер

    0 0 Отговор
    Колега, ползваш циганите поради същата причина както и аз - защото им плащаме по-малко.
    Аз не се опитвам да им реша проблемите - те са си техни. Въобще не са изолирани - те проникват безпрепятствено в нашия свят... стига да го желаят. Например, образованието ( средното ) за сега е безплатно и достъпно за всички. Защо половината от децата им не учат, за да станат хора?
    И въобще не са системно работливи - сигурен съм, че като си платил дневния или седмичния надник, на другия ден половината цигани не са дошли на работа ( а се домъкват, чак като опукат и последния лев )
  • 38 Тертер

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Десислава Димитрова":

    Колега, ползваш циганите поради същата причина както и аз - защото им плащаме по-малко.

    Коментиран от #44

  • 39 Тертер

    0 0 Отговор
    Напълно съгласен!
  • 40 Тертер

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мнение":

    Напълно съгласен!
  • 41 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мнение":

    интересен човек си ти от къде знаеш аз кво знам?да кажем че имам приятел цигански зет в испания ,бил съм у тях познавам жена му децата му и т.н.наистина в западна европа се ползват социални защити ,но тва не значи че циганите там са 90% безработни или ,че живеят в коптори на бунището подобно на нашите тук.абсолютна илюзия е че малцинствата не работят ,макар че при тях има по-трудна реализация .и пак ти казвам в румъния са по-напред от нас в интегрирането в социалната политика и в кво се сетиш по отношение на циганите ,макар че както казах и там не е цветя и рози,но се работи ,докато тук не.
    ти вярваш че българия плаща някакви колосални помощи за деца????за трите ми деца ми се полагат около 100 лева,по 35 на дете.големите помощи няма що!циганите с 35 лева на дете преяждат и ако им спрат помощите те ще спрат да раждат :)!!!!!за твое инфо и циганите вече не са фенове на многодетните семейства,много деца имат обикновенно лудите сред тях дето са скъсали тотално лентата,другите са в двудетен или най-много тридетен модел!иначе за правилата в европа съм съгласен ,както и унас ,но я ми кажи ние българите спазваме ли правилата в собствената си страна и ако циганите ни вземат пример от нас на кво ги учим?
    я пак с напомпаното ти самочувствие без покритие.не глупост ,а исторически факт е че хитлер е имал славяните за генетичен боклук подобно на циганите ,а ние както казах сме славяни като язик,произход ,култура и манталитет.може да имаме нещо от траките в генома си ,но
  • 42 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мнение":

    може да имаме нещо от траките в генома си ,но тва не променя по никакъв начин ситуацията.така че опасноста при новия хитлер да попаднем в списъка с циганите си е съвсем реална.
    за твое инфо ,цялото селско стопанство на българия към момента се върти от цигани имам предвид ръчния труд.тва копане,плевене,бране,пръскане ,рязане се върши основно от цигани ,за което ги ползвам и аз.има два региона дето все още бели хора работят в селското стопанство,тва са пиринския край и родопите,но там земята за рабта е много по-малко. ,а хората не са загубили традициите си в земеделието.физическото изтребление за което говориш е невъзможно на този етап от развитието на европа ,пробваме ли го ни чака нова югославия ,а и нищо няма да доведе,напротив историята показва че народ подложен на изтребление обикновенно се мобилизира и става много по-продуктивен.примери бол евреи,кюрди,албанци,палестинци....

    Коментиран от #45

  • 43 ЛУКАС НОТАРАС

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    тези милите са от Пазарджик а човека е осъден на първа инстанция
  • 44 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Тертер":

    не само за това,а щото няма други.пробваи да намериш в пловдивските села хора за работа дето не са с шоколадов цвят на кожата :),подобно е в северозапада или добруджа ,дори турците вече не искат да копат,берат и да вършат ръчен труд ,изключая бабичkите дето го правят от любов към спорта,но те нямат нужната производителност,макар че се стараят.
  • 45 Мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Десислава Димитрова":

    Не разбрах защо ползваш женско име,а говориш за себе си в мъжки род,но явно така ти харесва.
    Примери за кой бил чул нещо от приятел в Испания или не знам къде си можем цяла седмица да си разказваме.Испанците са толкова интегрирани,че чак каталунците искат да се отделят.
    А това,че циганите нямали много деца направо ме разсмя.Като нямат от къде идва този прираст според теб?
    Пак ти казвам ако румънските цигани бяха много интегрирани нямаше французите да им дават пари да си ходят.
    Французите колко са интегрирали онези в Сен Дени,Барбес,Бобини и т.н.?
    Това с интеграцията са ГЛУПОСТИ.Колкото американците са интегрирали негрите и латиносите толкова и французите ще интегрират арабите,германците турците,англичаните пакистанците и всички общо циганите.
    За своята разбита икономика България плаща прекалено много на тези паразити.Аз не съм съгласен дори 1 лев от данъците които плащам да отиват за някоя циганка която ражда на 14.
    Що се отнася до продуктивност ти бъркаш нещата.Аз не ти казвам утре да тръгваме да колим наред.Просто ти казвам че ако така продължава този процес това ще стане от само себе си.Така че не губете времето на хората с алабализми за интеграция а направо да се пристъпва към конкретни действия.Задължително средно но наистина завършено и ПРОФЕСИЯ ако трябва и 2 години работа за държавата за да си избият разходите които са направени за тях.Строителни войски добре им действаха някога.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мнение":

    ти се чудиш ,аз защо съм с женско име ,а ти с кво име си тук?да не говорим, че аз поне съм с име ,тук е пълно с х.ове и:)!тва че каталунците искат да се отделят не е свързано с интеграцията ,а със стандарта.просто богатите каталунци не искат да делят с по-бедните испанци,но тва е друга тема.в испаня както казах има цигани ,но за разлика от нашите не са 90% безработни,бедни и отхвърлени от държава и институции.тва са фактите ,а че познавам испански цигани го дадох като пример ,щото ти ми определяше информационното ниво :)!циганите не се увеличават главоломно,просто ние намаляме .те имат нормален тренд и ако ние имахме поне по две деца и не бягахме масово от страната те нямаше да изпъкват така.както казах те влизат в двудетния и тридетен модел ,но ние сме в модела с едно дете и малко,т.е. те имат три пъти повече деца от нас.румънските цигани са зле ,но не са като нашите .ти знам че не си съгласен да отива лев за циганите ,но така вкарани в изолация те стават още по-враждебни,безполезни и гладни,което ги прави и по-опасни за теб ,а и не само за теб!
    тва с интеграцията е световен опит за приемане и развитие на малцинствените групи ,българия няма такъв успешен за разлика от страните на запад особено тези в новия свят изградени предимно от такива малцинствени групи.та глупостите за теб са начин на действие в развитите държави .американците са интегрирали и негри и латиноси до там, че днес те са мнозинство в щатите и тва не е променило лика на американската държ
  • 47 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мнение":

    ценностите , икономиката и политиката и .примерите дето даваш са пак успешни интеграционни модели на милионни малцинства заселени и адаптирани в европа в пъти по-добре от българските цигани ,живеещи практически извън структурата на българската държава!и особено ми харесa решението ти -след време ще ги трепем като естествен ход,но до тогава да бачкат без да се обясняват.та като каза ,се чудя ти къде осигури ,места за цигани полицаи,администратори в държавата ,кметове,данъчни,военни...?ако приемем че циганите са 5-10%от населението значи че всеки 10 ти или 20 ти кмeт трябва да е ром,а пропорционално трябва да са представени във всички форми на управление.тва са принципите на държавата,които ти обаче не би приел,освен че няма да даваш пари за мързеливите роми :)!