3 Януари, 2016 09:00 4 300 17

Тодор Живков като Люк Скайуокър!?

  • междузвездни войни-
  • тодор живков-
  • люк скайуокър

Как изглеждаха Междузвездни войни през 1980-те

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приходите от седмата част  на Междузвездни войни „Силата се пробужда“ вече са над 1 милиард долара. Без да броим печалбата от прожекциите в Китай. Както можеше да се очаква, филмът остана с отворен финал, „докато свят светува“ или поне, докато е полезен на джоба на създателите си.

Първата част от сагата за семейство Скайуокър, която от известно време водят четвърта, се появи с гръм и трясък по екраните в България цели пет години след създаването си. През 1982 г. пионери и комсомолци бяха шокирани и залитаха с отворени уста на излизане от първите прожекции. Във въздуха още не се долавяше аромат на перестройка, тежко болният генсек на КПСС Леонид Брежнев караше последната година от живота си, а тук наскоро бяхме отбелязали 1300 годишнината от създаването на българската държава. Израслите с  шестте ястребинчета, петимата от РМС, Тимур и неговата команда и Митко Палаузов деца неочаквано получиха потресаващ подарък, обърнал представите им за киното, живота и всичко останало. Вероятно така зашеметено са реагирали ацтеките при появяването на корабите на конкистадора Кортес.

От портретите в училищните коридори строго гледаха старците от Политбюро на ЦК на БКП, но актуалните герои вече бяха други. Йода, Джаба, Вейдър, Хан Соло, Люк. Черно-бялата „Война на таралежите“ неочаквано се пренесе в космоса. В подредените от еднопосочната пропаганда детски главици трябваше да се намери място за нещо качествено ново и невиждано.

Така олицетворението на злото Дарт Вейдър съчета в себе си възприятието за хибрид между Адолф Хитлер, полицаят-мъчител на комунисти Никола Гешев и империалистическия ръководител Роналд Рейгън. Джедаите прекрасно се вписваха в представата ни за борците за свобода - комунисти или поне комсомолци. А мъдрите им учители Йода и Оби Уан Кеноби си бяха пълнокръвните Димитър Благоев-Дядото и вожда Георги Димитров, монополизирал ударението върху второто „и“ във фамилията.

Джаба Хатянина напомняше телесно на Херман Гьоринг. Героичното поведение на принцеса Леа в покоите на Джаба препращаше към Лайпцигският процес и славното измъкване на Георги Димитров от леговището на нацизма.

Коя обаче трябваше да е Лея? Някак не вървеше да е Цола Драгойчева. Може би Зоя Космодемянская – така се казваше нашият отряд. Или някоя ремсистка от „Черните ангели“, които очистваха царски офицери. Героят на Хан Соло представяше историята на свестен човек, тръгнал по лош път. И вероятно в затвора, подобно на вапцаровия герой, бе попаднал на хора и станал човек. Люк Скайуокър бе подходящ за предтеча на някой млад герой. Да кажем Митко Палаузов. Така се казваше училището ни и познавахме всяка негова стъпка из балкана. А и баща му Трифон идваше до дълбока старост на срещи с нас. Но пък съдбата на момчето му бе трагична, докато Люк доживя победата.

Всъщност, тогава имаше един човек, „човек от народа“, който можеше да поеме и това бреме. Тодор Живков като Люк Скайуокър! А защо не?! Тато се хвалеше пред артистичното съсловие, че е играл на селска сцена в пиесата „Хан Татар“. Разбира се, сравнение точно в битността му на генерален секретар на партията, бе неуместно. Но на Янко от партизанските му години – съвсем на място. Той дори бе победил пръв фашизма без фотофиниш– нали посрещна основната група партизани в София.

След три години в „Империята отвръща на удара“ разбрахме, че злото умира трудно, но справедливостта възтържествува след още три със „Завръщането на джедаите“. Когато преди 30 години баща ми видя Джаба, мълча два дни. Нормална реакция за роден веднага след Втората световна. И днес, когато седнем на ракийка, от време на време разширява зеници и шепне: А помниш ли Джаба?

Синът ми пък, с който наскоро гледахме „Силата се пробужда“, въобще не се трогна след дългата „терапия“ на Картун нетуърк. Все нещо ще го разтърси и него...

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    0 0 Отговор
    Скоро не бях чел по тъпа статия.:(
  • 2 Екзюпери

    2 0 Отговор
    .....Синът ми пък, с който наскоро гледахме „Силата се пробужда“, въобще не се трогна след дългата „терапия“ на Картун нетуърк. Все нещо ще го разтърси и него...

    ----------------------

    Не пич, нищо няма да го разтърси. Защото погледа му ще е празен, мозъка му ще е промит, училището няма да го вълнува, а ценносттите му ще са съвсем други, натрапени от "новия световен ред" и господарите му !

    Няма да е прочел нито една книга, но за сметка на това живота му ще минава в НЕТ-а, ще си търси приятели по сайтове и ще "споделя" преживяванията си във Фейсбук.

    Никога няма да играе на топчета в праха, на стражари и апаши или на каубои и индианци из мазетата и строежите наоколо, никога баби и дядовци няма да го гонят от съседската джанка или черница, никога няма да познае що е това да отидеш на бригада или на Военно. Никога няма да усети трепета на първата целувка край лагерния огън, далеч от дома.

    Никога няма да разбере и това, какво е да си войник, служещ и готов да защитава Родината. По-вероятно е да разбере какво е да си пушечно месо за чужди интереси.

    Ние израстнахме едни щастливи деца, играещи в праха из задните дворове, вашите уви, няма да са такива !

    :-(

    Коментиран от #4

  • 3 smolata

    1 0 Отговор
    Много ми хареса сравнението м/у реакцията на наща скромна нация и идването на конквистадорите. И тук, както и там следва геноцид. Жаля целия БГ народ, но най-вече децата, които един ден обезателно ще ни отхвърлят в забвение, както новите "демократи" и техните началници захвърлиха възрастното поколение отвъд границата на мизерията и под границата достойнството. Единствената разлика е, че ако ние не направим нещо да отхвърлим новото робство - ще сме си го заслужили!
  • 4 знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Екзюпери":

    Аз също съм го преживял това за което говориш,но вече сме 21 век.Трябва да гледаме напред ,а не да живеем в миналото.Ако толкова много са ти мили старите времена,погледни циганите.Те в момента са точно там където ние бяхме преди 30-35 години.Играят в прахта ,гонят ги от черешите и не само от там,нямат нет и постоянно играят на стражари и апаши,но благодаря,аз искам да съм бял човек.

    Коментиран от #5

  • 5 Екзюпери

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "знайко":

    И съм 1000% сигурен, че циганчетата, за които говориш, са много по-щастливи от твоето дете, за което си си въобразил че щом има НЕТ и айфон, значи е "бяло вундеркиндче"....

    Но тези циганчета имат нещо, което ти, бели робе, и децата ти, бъдещи бели роби и обслужващ персонал, никога повече няма да имате - свободната воля да са щастливи, по начин, по който те разбират щастието - със или без НЕТ, изкъпани или мръсни, в реката или в прахта !

    Аре бегай да се гърчиш пред работодателя си и да мълчиш с протегната ръчица !

    Коментиран от #6, #17

  • 6 GRN

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Екзюпери":

    Ми те са щастливи с нета си бе. Циганите си остават цигани от 20 века...
  • 7 манол

    0 0 Отговор
    Силата се пробужда!
    Хубаво написано!
  • 8 умния

    0 0 Отговор
    Eх Милене, голяма каша ти е в главата!? Явно наследили си баща си! Баща ми беше роден много преди твоя, и гледайки джедаите не опреличаваше героите от филма с генсеци, бай Тошо и баба ти Цола!Нито пък аз! За това си има герои на Жул Верн, на Станислав Лем и т. н. Кой те пуска да пишеш такива плиткоумия не знам! Лошо Седларов...!
  • 9 умния

    0 0 Отговор
    Милене и още нещо, когато въображението ни, това и на децата ни отсъства затова,че не четат книги и разчитат на някакъв касов натрапващ се филм, не разбираш ли, че това не е в полза на поколенията, на техния потенциал, на тяхната мисъл и въображение.
  • 10 умен2

    0 0 Отговор
    Не мога да те разбера , искаш да плюеш по соца или което е по - непростимо искаш да плюеш по поколенията от 60, 70, 80 -те, и ги определяш като идиоти? Не считаш ли, че са имали реални герои, като Юри Гагарин ,Валя Терешкова, Чегевара и други, а?! Стига глупости да извиняваме настоящето си слабоумие и безсилие със соца - времето, То се вижда какви некадърници има в сегашното време - например ти!!!

    Коментиран от #16

  • 11 манол

    0 0 Отговор
    Личи ти, че си Умен, че и на втора, но и ти личи, че на света гледаш твърде тесногръдо. Като ехо повтаряш едно и също- децата не четат! Кой ти каза на тебе, че децата не четат. Децата четат много повече днес- и не само задължителния натрапен списък от училище, често досаден, а днес четат много повече, защото имат много повече източници за четене. Твоите деца видяха ли те да четеш?!!
  • 12 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Много си краен, нито военното нито бригадите ще го впечетлят.Всяко поколение си има своите красиви и ценни спомени!
    От малък слушам "едно време какви домати имаше" и че младите за нищо не ставали!
  • 13 Маурчи IV

    0 0 Отговор
    Ази пък мълчах три дни га за пръв път видех някой да яде жаба.
    Беше нейде към 80та година.
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    Децата сега не се впечатляват на филма защото са визуално пренаситени от подобни продукции, а и най-вече защото епизод 7 е нищо повече от бездарен римейк на епизод 4 - тва ми бяха думите в първата секунда, в който свърши филма а първото впечатление в повечето случаи е вярно. Замислете се какво ни даде филма през 1982 и не само защото бяхме лишени от достъп до западната цивилизация - филма си беше световно събитие най-вече защото беше нещо ново и невиждано до тогава. Подобно усещане имах, когато изгледах първият епизод на Матрицата и след това на Аватар. В днешни дни може да се впечатли по подобен начин само 5 годишно дете (пуснах филма на племенника ми, който е на тази възраст и искренно се изкефих, че се впечатли, колкото мен на времето)
    Сравнение обаче между Дарт Вейдър и Роналд Рейгън не ми е минавало през акъла да правя:)))
  • 15 Ники Николов

    0 0 Отговор
    Прав е автора, шока си беше опгромен, заради тоталната изолация на която бяхме подложени, освен 13 конгрес на бкп и 20 конгрес на кпсс друго не бяхме чували и виждали и знаехме че комунизма ще победи омразните империалист, не се знае как не ще ги победим и тогава се появява тоя филм и флашданс например и виждаш ще има и друго на тоя свят, освен светлото комунистическо бъдеще.това ни казва и автора че в бетонните ни глави трябваше някак да вместим тоя филм
  • 16 Uncle Sam

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "умен2":

    Времената на социализма никога няма да се върнат, и слава Богу, а затова никой не ти е виновен, само комунистическият ти манталитет. А героите ти - Валентина Терешкова, Юрий Гагарин, Че Гевара, бяха изкуствено пропагандно напомпани, и стояха някак си далечни на всички деца от онова поколение. Докато героите от Междузвездни войни бяха нещо ново, невиждано, но по своему естествени и близки до всеки. И тук Милен е абсолютно прав, че партийната пропаганда целеше точно това с пускането на филма - чрез него да постигне това, което не успяваше със своите фалшиви герои от по-горе. Така че сравненията му на героите от филма са абсолютно сполучливи.
  • 17 знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Екзюпери":

    Момченце пий си редовно хапчетата.Ти мен не ме мисли,с моята професия съм обиколил половината свят и съм видял много.Моята ценностна система не се състои от това да притежавам айфон или нещо друго което е последен писък на модата.Така съм възпитал и детето си съм много горд от това.Аз не се моля на никого освен на Господ и не съм длъжен на никого,сам съм си началник,айде бегай да си вземеш рублите !!!