Last news in Fakti

10 Януари, 2016 09:00 2 004 0

Владимир Чуков: Регионално профилиране на бежанския поток

  • бежанци-
  • ирак-
  • финландия
Владимир Чуков: Регионално профилиране на бежанския поток - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финландската полиция съобщи в петък, че е арестувала иракчанин по подозрение в участие във военни престъпления, извършени в град Тикрит миналата пролет. Тогава иракската армия си възвърна контрола над града от терористичната организация Ислямска държава (известна като ИДИЛ или Даеш). Това селище е родното място на бившия диктатор Саддам Хюсеин, припомня в профила си във Фейсбук Владимир Чуков.

Ръководителят на звеното „криминална полиция” Ари Карвонин споделя в туитер, че става въпрос за човек на 23 години. Съдът в Тампере ще заседава в понеделник, за да удължи принудителното му задържане в ареста.

От своя страна, друг представител на местната полиция споделя пред информационния тв канал "MTV", че задържаният е бил в редовете на иракската армия, превзела Тикрит, когато е извършил военните престъпления. От сайта „Араби 21” поясняват, че това е четвъртият случай за осъществяването на арести над иракчани във Финландия. Останалите три ареста също са били извършени в района на град Тампере. През ноември 2015 г. финландската полиция арестува 29-годишен иракчанин в подозрение за извършване на военни престъпления в същия град Тикрит. В този случай обаче не се съобщава на чия страна е бил арестуваният, на армията или на ИДИЛ.

През декември 2015 г. финландската полиция съобщи за задържането на двама братя-близнаци иракчани на 23 години, по подозрение в участие в клането, извършено от ИДИЛ през юни 2014 г. Тогава терористичната организация отне живота на стотици иракски войници. Очевидно е, че въпросните лица са били в редиците на ИДИЛ.

Споменатите случаи разкриват регионалното профилиране на бежанския поток, т.е. миграцията на лица от едно населено место в Близкия Изток към една и съща държава и населено место в Европа. В случая, от иракския град Тикрит към финландския град Тампере. Логично е въпросната иракска общност да пренесе личните си сложни, вътрешни взаимоотношения, създадени в тяхната родина, но вече на европейска територия. Те са особено драматични, когато настоящите бежанци са принадлежали към противоположни лагери. Това е и един от начините, чрез който се разкрива истинската самоличност на някои бежанци, потънали в огромната, неконтролируема, миграционна маса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА