Last news in Fakti

15 Януари, 2016 08:00 10 139 16

Деградацията на личността – големият бич на обществото ни

  • христо монов-
  • деградация-
  • личността-
  • голям-
  • бич-
  • обществото-
  • агресия

Не трябва да забравяме, че много лесно от позицията на нападател можеш да се окажеш в позицията на жертвата, заяви Христо Монов

Деградацията на личността – големият бич на обществото ни - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни станахме свидетели на концентрация от потресаващи случаи, продиктувани от необяснима агресия. Някои от нас дори станаха жертва на нея. Оказа се, че почти ежедневно се сблъскваме с агресията по улиците – случая с убития във Враца 18-годишен Тодор Йорданов, в градския транспорт – побоя над 64-годишния Чанко Стайков от 16-годишен ученик в Бургас, в училище – битата в Севлиево учителка Емилия Калоянова от майка на нейна ученичка, в домовете ни, докато спим – нападнатите и безжалостно пребити възрастни семейства в Камбурово и Голям Чардак... Оказа се, че днес това може да се случи навсякъде и по всяко време... По този повод от Факти.бг потърсихме мнението на кризисния психолог Христо Монов, за да разберем какви са причините за агресията в българското общество и загубили ли са хората чувствителността си към подобни актове.

Г-н Монов, на какво се дължи агресията, на която станахме свидетели през последните дни? Сякаш тя е навсякъде.

Ако трябва да бъдем точни, според Теорията на вероятностите просто такива събития се струпаха в кратък период от време. Ако забелязвате и ако се върнете назад ще видите, че те не са спирали в България. Всяка седмица, във всеки град, се случва по нещо.

Просто в последно време се събраха няколко по-ярки случая, а като капак на всичко дойде и тази нелепа случка с убийството на момчето във Враца. В България действително има една тенденция за много насилие и то преди всичко на битово ниво, в ежедневието, в семейството, по най-дребни поводи. Това е страшното в случая, че ние като хора, живеещи на една определена територия, сме загубили чувството си за общност и действаме според закона на джунглата. Мислим, че с най-елементарния адаптационен механизъм – агресията, можем да си решим проблемите. Качеството на хората в България намалява.

Ставаме все по-елементарни в структурата си като личности. Ценностната ни система деградира и ставаме неспособни да си поставяме дългосрочни жизнени цели и не можем да изграждаме личностни стратегии за постигането им. Избираме най-лесният механизъм, за да оправдаваме себе си, че някой друг ни е виновен – институциите, икономическата криза, световното положение и т.н. Това не се случва за първи път, но сега в ситуацията на глобалния свят, когато можем да сравняваме положението си, имам предвид на отделният човек, със ставащото по света, това просто си пролича много по-ярко.

Кои хора избират да решат даден проблем чрез използването на сила? Какви са тези хора? Бихте ли им направили портрет?

Различни са. Занимавайки се с кризисна интервенция съм попадал на различни хора, като започнем от произход, образование, социален и икономически статус. Общото между тях е елементарната личност, която живее за тук и сега, която няма времеви хоризонт. Тя е неспособна да търси по-дълготрайните поведенчески механизми за справяне в конфликтни ситуации.

Да не забравяме, че ние живеем в един конфликтен свят, тъй като правилата му са такива. Непрекъснато трябва да доказваме себе си и своето място в този свят. Елементарните личности мислят, че най-верният начин е като нападат другия, а забравят най-важното, че в света, в който живеем, гаранцията за собствената ти сигурност е сигурността на другия до теб.

Много лесно от позицията на нападател можеш да се окажеш в позицията на жертвата. Този, който нападаш, може да се окаже и по-силен от теб.

Убийството във Враца стана пред десетки очевидци, които предпочетоха да заснемат случващото се, вместо да се намесят. Защо? Може ли да се каже, че сме загубили чувствителността си като хора?

Елементарната личност не е чувствителна към другите. Тук визирам и хората, които са гледали отстрани без да се намесят.

Преди малко казах, че големият бич на нашето общество е тази личностна деградация. Това е най-яркият пример за тази тенденция – да стоиш и да гледаш и дори да снимаш случващото се. При условие, че там са били много хора и във всички случаи, ако се бяха противопоставили на нападателите, те със сигурност щяха да прекратят побоя и момчето щеше да е живо.

Сигурно го има и този парадокс, че част от тези хора, които са снимали, след това дори са се хвалели със заснетото, може би дори някои от тях сега участват и в протестите... Виждате каква компенсаторика визират: „Ама аз сам не мога да направя нищо!“. Да, човек сам не може да направи нищо в света, но ако имаме чувството за общност, можем да направим много неща.

Най-малкото щяха да спрат този побой и горкото момче сигурно щеше сега да е живо. Поднасям съболезнования на семейството и близките му.

Може ли да се каже, че избираме по-лесния начин - да не поемаме отговорност и да чакаме някой друг да го направи преди нас или вместо нас. Хората може би са разчитали все някой от тълпата да се намеси, докато не е станало твърде късно...

Уви, това е емоционална черта описана от много автори, като започнете от Иван Хаджийски, та дори и в „Политическа зима“ на Христо Ботев. Това е черта от националния ни характер.

Да не забравяме, че Васил Левски са го пазили четирима заптиета, докато са го водели от Велико Търново към София и никой не е организирал освобождаването на идеолога и организатора на нашата национална освободителна борба.

Това е тежък „първороден грях“ на националната ни психология и той ще ни тежи.

Бихте ли дали съвет като специалист, как най-адекватно да реагираме, ако сме застрашени или има риск да станем жертва на нечие агресивно поведение? Как може да бъде спряна агресията?

Други колеги, по-тесни специалисти относно това, може би биха дали по-добър съвет от мен, но това, което можем да направим е да реагираме на насилника.

Например, ако мъж нападне жена, съветвам тя да се развика и да потърси помощ. Да прецени, че чантата или каквото има в нея, не е по-скъпо от живота й да му я даде и да побегне.

Като гледам каква е тенденцията мисля, че това, което трябва да се направи, е да се въведат в училище учители и уроци по самоотбрана и отблъскване на агресивно поведение. Да се провежда такова обучение.

Най-вече обаче, трябва да осъзнаем факта, че не живеем в джунгла, а в общество и трябва да изградим между себе си чувство и желание за взаимопомощ и в най-трудни ситуации. Всеки от нас, сам за себе си е много по-слаб във всяка една житейска ситуация. Имаме ли това чувство на взаимопомощ и самите агресори ще бъдат респектирани.

Ако се знае, че поне 50 % от хората пътуващи в един автобус не просто ще се противопоставят на посегателството, но и ще поставят агресора на мястото му, едва ли един 16-годишен гамен ще посегне на достоен възрастен човек, който е направил много разумна забележка, за това, че мястото на мръсните обувки на приятелката му не е на седалката.

Предвид концентрацията на такива събития през последните дни, какво да очакваме? Те ще повлекат ли след себе си още такива или това беше пикът, след който ще се промени нещо? Виждаме, че хората вече излизат и протестират...

Предпочитам да съм оптимист и това, което става със самоорганизирането на хората във Враца, е един от правилните пътища, по които можем да противодействаме на тези прояви - да създаваме атмосфера на нетърпимост.

Подобни протести естествено ще активизират дейността на институциите. Виждаме вече, че имаше съвещание при главният прокурор във връзка с убийството във Враца.

От друга стана обаче така се случва, че през 7-8 месеца ни се налага да коментираме подобни неща. Като, че като спадне, чисто статистически, този пик, пак ще забравим ситуацията и пак ще си мислим, че злото може да ни отмине. А то е около нас. Ако сме безучастни и днес жертвата е това момче от Враца или друг, утре може да сме ние.

На какво трябва да се поучим от всичко случило се към този момент? Какъв е Вашият съвет?

Никой не е застрахован от това да стане жертва на агресията, затова трябва да сме нетърпими и в качеството си на отделен човек, баща, син и т.н. и в качеството си на някакъв професионален пост, който заемаме. Страхът убива душата ни най-много. Ако се страхуваме само създаваме благотворна среда за елементарните и агресивни хора.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    2 0 Отговор
    Безнаказаноста е изразена от поговорката
    ,,на прост човек му дай пари и му гледай сеира,,
    Другата причина е че показанията дадени в момента могат да се променят по всяко време след намесата на адвокатите и така се оказва че благосклонни/платени/ свидетели винаги се намират в защита на виновните.
    Самите дознатели всеки ден пишат и наместват показанията,а докторите какво пишат,само те си знаят/това не се коментира/
    Насилието ще избухне и в друго направление,но не ми е работа.......
  • 2 Буден

    1 0 Отговор
    Ставаме все по-елементарни в структурата си като личности. Ценностната ни система деградира и ставаме неспособни да си поставяме дългосрочни жизнени цели и не можем да изграждаме личностни стратегии за постигането им. Избираме най-лесният механизъм, за да оправдаваме себе си, че някой друг ни е виновен .
    Г-н Монов,без да говорите по заобиколен начин ,това ваше определение можеше да бъде конкретизирано само с една единствена дума- ПРОСТОТИЯ!
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Престанете с това, че много хора са гледали и никой не се е намесил. Самият бой е станал много бързо, хората се събрахме откакто се чакаше линейка 30 минути. Бях там, гледах майката безпомощно да моли и пищи за помощ.
  • 4 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Разбирам, че г-н Монов е изчел много дебели книги и е наясно за какво и как говори. И все пак пропуща нещо много важно, за което /не разбирам защо/ въобще не споменава. Той упорито защитава тезата, че трябва да сме съпричастни! Ние ,в частност -аз, към всичко, което ни обкръжава. Правилно! Така трябва! Не упреквайте обаче нашенеца, че такава му е психическата нагласа от векове. Не е виновен само и единствено той - т.е. АЗ. Сигурен ли съм, убедете ме, че ако се намеся в някакъв уличен скандал/ а ла Враца/ и отнеса, примерно: лека телесна повреда, ВЛАСТТА/т.е.ДЪРЖАВАТА/, със целия си авторитет и мощ , и армия от добре платени служители / съдебен лекар, полицай, следовател,прокурор,застрахователна компания, адвокат, съдия/ ще застанат зад мен, зад моя гръб, за да ме защитят и възмездят за проявената съпричаствост, за проявеното ГЕРОЙСТВО !! Винаги ме е учудвало поведението и разсъжденията на всички хора, чиито предци са били под властта на Австро-унгарската империя. ВЪРХОВЕНСТВОТО И СПРАВЕДЛИВОСТТА НА ЗАКОНА им е вкоренено !Често се дава за Германия примера с оня съдия, който е отсъдил, че н.в.Императорът не може да му вземе земята и мелницата, за да си направи там имение и замък! Кога и на кой българин му се е случило нещо подобно/да бъдат защитени неговите права и имоти като личност/ при сблъсък със техни величества: Султанът, Царят, Князът, Министър-председателят, Министърът /без значение кой и на какво/ Кметът, Селският пъдар ?? Простете, ако съм пропуснал някоя "много важна" фигура от властовата редица, мола Ви !? Лично аз бях поразен от думите на министерката на МВР, каято повтаряше като счупена грамофонна плоча " Стига вече"! Изчисти си "авгиевите обори" уважаема госпожо и едва тогава викайте с пълен глас - "Стига вече" !! Тогава ще Ви разбера... Сега,за съжаление, мога само да отмина Вашата реплика с възмущение и презрение !!!!!
  • 5 Bill

    3 0 Отговор
    "Деградацията на личността – големият бич на обществото ни"- защо? Нали това беше целта - да се унищожат всички морални устои, да се даде път на порока, разврата, простотията, за да стане обществото една безлична маса слабоумни консуматори. Началото се сложи с налагане на безбожието и атеизма, последва разрушаване на семейството и накрая съсипване на образованието. Честито европейци! Г-н Александър Андреев от Дойче веле сигурно е доволен...
  • 6 диан

    1 0 Отговор
    как да си поставяме далечни цели?
    надявайки се да става по лошо
    а то става безнадеждно
  • 7 Joan

    1 0 Отговор
    Цялата работа е че няма наказуемост, това е. Всички престъпления остават безнаказани или недостатъчно наказани, а скоро се и забравят.
  • 8 ппп

    2 0 Отговор
    Всичките които призовават бившите шарлита сега да станат Тодоровци. Аз не съм Тодор. Не искам да съм Тодор. Нямам бокс. Не бибиткам, не псувам и не нападам пешеходците по улиците. Не искам Тодор да е бъдещето на България.
    Огромна трагедия за майката искрено и съчувствам въпреки провала и като възпитател не заслужава това.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 ддд

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ппп":

    а защо в колите има клаксони?

    Коментиран от #11

  • 10 честно

    2 0 Отговор
    Зомбирането е пълно .Българи се самоизтрепват
  • 11 ппп

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ддд":

    За предотвратяване опасност от ПТП а не за да свириш на пешеходците като са на пешеходна. Да не си от Враца?
  • 12 38чю

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ппп":

    А я у гоуфо тургам 3 калъча, зло манарче, убава телескопическа палка, и некъкъф газов пищоф за жената, га одим д градот и по светот . Га слазам - единиот калъч седи на колано малце да се провижда и палката - у джобо или затъкната под дреата. Пищола и едно ножле - у джоба на жената ( и тя е бая сербез ). Нек ме налегнат - ша ръгам, ша колам дорде шавам. Жената и тя ша гърми дорде свърши джепането.
    Затрил съм барем едно 200 прасета и десетина бичета ( заяци и пилци ги не броим ), та от малце кръв се не плашом.
  • 13 Кобрата

    2 0 Отговор
    То да те е страх да излезеш от дома си...една шапка народ сме, а се изтребваме като кучета, какво уважение тогава очакваме от другите народи и от м.....ите, след като самите ние си нямаме уважението?
  • 14 Али Бабата

    0 0 Отговор
    цитат:
    "Убийството във Враца стана пред десетки очевидци, които предпочетоха да заснемат случващото се, вместо да се намесят. Защо? "
    ****************************
    Какво става, когато някой се опълчи на циганите например?
    Бенатова, БХК,куп НПО- ромски организации, правозащитници.. и накрая осъждат теб. Ако имахме нормална съдебната система,която да се отнася към всички еднакво,то тогава и хората ще почнат да се намесват.
    .. в случая и двете страни са проявили агресия и резултатът е най лошия..... смърт. Кой крив , кой прав ........ смърт . Сега започват спекулации чули и не разбрали (нагодили) журналя , свидетели, ПАРИ. и накрая журналя ,адвокати и ченгета се налапват с пари за сметка на хорското нещастие. ТЪПО,но това е истината за ситуацията в страната ни и най-голяма вина носят институциите,защото насадения страх у всички през последните 25 години е заради чувството за БЕЗНАКАЗАНОСТ.
  • 15 тт

    1 0 Отговор
    Я кажете ако изведнъж всички който наричате тези момчета от Враца убийци разберете че момчето е починало от инфаркт заради болест.КАЖЕТЕ!!!Как така можете да обвинявате заради разни писаници!
  • 16 ййй

    1 0 Отговор
    Тва хлапе както налетя на тия двамата така можеше да налети и на някой възрастен мъж с бокса и да го отроши така можеше да налети и на някое 15 годишно момче примерно и него да отроши проблема в цялата ситуация е че попадна на двамата мъжкари и те го объхтаха едно хубаво така поне знае че няма да налети на някой възрастен човек както беше случая в Бургас.Да би мирно седяло не би чудо видяло.Научете си децата да ходят на училище и да си учат уроците и да се държат възпитано с по-големите и по-възрастни от тях вместо да им раздавате автомобили цигари и метални боксове никой не ви е виновен.