24 Февруари, 2016 17:09 3 311 0

Време е ДАНС да се намеси в работата на мюсюлманското вероизповедание

  • недим генджев-
  • данс-
  • вероизповедание

Според Недим Генджев турски представители контролират мюфтийствата у нас

Време е ДАНС да се намеси в работата на мюсюлманското вероизповедание - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В момента в България сигурно има 14, 17 или дори може би над 30 представители на министерство на религиите от Турция, които контролират всички мюфтийства на Мустафа Алиш. Мюсюлманското вероизповедание може да го пишете за един разграден двор. Според мен е време ДАНС да се намеси в работата на мюсюлманското вероизповедание, докато не е станало късно.“Това бе заявено пред Факти.бг от  бившия председател на Висшия мюсюлмански духовен  съвет Недим Генджев.

Как ще коментирате българската нота до Турция за отзоваването на турското аташе в Бургас Угур Емироглу?

Нормално е това да се случи. Пред мен има един списък. В момента в България сигурно има 14, 17 или дори може би над 30 представители на министерството на религиите в Турция, които контролират всички мюфтийства на Мустафа Алиш. Тоест към всеки български мюфтия има по един от Турция. Към по големите джамии също има представители на Дианета. Даже и в Софийската джамия има един представител, който де факто движи молитвите, а законният български имам Шенол стои и гледа. Тези хора получават по 2000 – 3000$ заплата и не знам дали вече не е време ДАНС да си зададе въпроса дали българското главно мюфтийство е разграден двор или вече се е превърнало в османско главно мюфтийство към Дианета на Турция?

Има ли намеса на турски дипломати в мюсюлманското вероизповедание в България?

В посолството има религиозен аташе Улви Ата, който ръководи всички представители на Дианета. Мога да ви кажа и че нито един от висшия духовен съвет на Мустафа Хаджи, лично той и заместник главните мюфтии - 30 души, нямат жилища в България. В същото време от Турция идват 30 човека с визи. Имам списък с чуждестранни имами, пребиваващи в България. Например в Шумен е Ибрахим Елмаз. Има такъв в Разград.

Има ли опит за политизиране на мюсюлманите у нас?

Не. Не е въпрос на политизиране, а за слагане под шапката на Дианета. Религиозен аташе имаше в консулството в Пловдив, такъв е и този, който го изгониха, такъв има и в самото посолство. Аз говоря за тези, които са дошли с виза за продължително пребиваване. Някои са идвали вече по няколко пъти. Тук да не е разграден двор. Вярно е, че има 400 затворени джамии, защото Мустафа Алиш не плаща заплати. Интересно е къде отиват средствата от вакъфските имоти?! Още повече, че и ревизията, която направи НАП установи, че имат задължения за над 3 млн. лева. Мюсюлманското вероизповедание може да го пишете за един разграден двор. Според мен е време ДАНС да се намеси в работата на мюсюлманското вероизповедание, докато не е станало късно. Особено, като се има в предвид, поне такива са моите виждания, че бежанската вълна ще се засилва и много от бежанците ще останат в България. Реално ти не знаеш кои от тях са джихадисти, кои проповядват радикален ислям и кои са нормални бежанци. И този разграден двор мен лично ме стряска. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА