Last news in Fakti

5 Март, 2016 13:22 4 930 14

Кой друг народ би търпял всичко това?

  • милен ганев-
  • народ-
  • избори-
  • валери симеонов
Кой друг народ би търпял всичко това? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Краят на зимата се видя и политическата класа облекчено въздъхна. Очакваните от някои любители на адреналина протести - платени или спонтанни така и не се случиха. Предсрочни избори въобще не са на дневен ред и партиите от статуквото си плюха в пазвите с облекчение. Особено някои от тях - преживящите малко отвъд четирипроцентовата бариера.

Електоратът се хвана за зеленото, а строителите на съвременна България се хванаха да коват нови изборни правила, защото все пак трябва да се занимават с нещо. Както знаем, човек прави най-много бели, когато се чуди какво да прави. Така народните избраници взеха, че решиха да си го изкарат на народа за преживяния дискомфорт. На търпеливия и изстрадал народец, който вече може да излезе на улицата само по една причина - ако посегнат на децата му. Та Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на Патриотичния фронт за промени в Изборния кодекс. В предложението се предвижда глоба от 50 лева за негласувалите, както и отнемане на социални помощи за три месеца, ако човекът получава такива. Хайде да си представим, че са дошли някакви следващи избори и вече е въведено задължителното гласуване. За кого биха пуснали глас тези, които нямаше да идат до урните, ако не им е вменено от закона? А това би бил огромен брой хора. Само на балотажа на местните избори миналия ноември бяха 60-70%. Какво правим обикновено, когато нямаме желание да свършим нещо, но се налага? С ръка на сърцето – отбиваме номера. А като отбиваш номер на избори, какво правиш – гласуваш напук за някой пънкар, за съмнително ухилен, за откровено луд или пределно комичен кандидат, пишеш ругатня върху бюлетината, задраскваш нечий номер напосоки или подкрепяш статуквото с омерзение – само и само да ти е мирна главата. Хората може да не вярват в честността на изборите, но особено в малките населени места напълно допускат, че някой може да ги наблюдава, когато гласуват и вотът им да е видим.

Основната теза на Валери Симеонов и сие е, че задължителното гласуване ще обезсмисли купуването на гласове, ще компенсира "щетите" от изборния туризъм и ще осигури по-голяма представителност на властта, приобщавайки към изборния процес все по-широки слоеве от населението, както се изразяваха факторите от зрелия соц. Всичко това трябва да се случи с активното съдействие на подкараните с геги към урните отвратени и омерзени хора, чиито имена и адреси висят досега залудо по входовете на избирателните секции. На негласуващото мнозинство ще бъде вменена вината, че е отговорно за изгубената битка с купения, корпоративния и етнически вот. Под благородния претекст да утвърдим свещеното право на глас, се преминава в една друга крайност. Превръщайки го в задължителна норма в името на демокрацията, по-скоро това би омерзило и малцината останали вярващи във възможността народът сам да чертае съдбините си. Какво общо има тук демокрацията? В дефинирането и отсъства условието за задължителност. С какво картинката на тиканите с кочани с глоби към урните избиратели ще е „по-демократична“ и "представителна" от тази на подкараните с петдесет лева към същото място цигани миналия ноември? Ще показва ли реалните настроения у нас един задължителен вот, изтръгнат под угрозата от административни санкции. Ще задоволи ли суетния глад на партиите за представителност, една избирателна активност от 85%? Абсолютно да. Преминалите заветната бариера ще се опияняват от "невероятно" високата избирателна активност, без съмнение "плод на мъдрите послания в отлично проведената кампания".

Вместо преследване и затвор за купувачите на гласове – задължително гласуване и санкции! Призивите да се гласува, "защото платените ще избират вместо вас", означават само едно. Пълна невъзможност за мотивиране на избирателите чрез отдавна бракуваната без да е ползвана думичка "диалог". Като не успяха со кротце, останаха им още два куршума - плашене и насъскване. А дали просто не им омръзна да си плащат? Както знаем от много журналистически разкрития, останали си безответни като писък в кладенец, за това е нужен сериозен организационен и финансов ресурс. С 50-те лева глоба и трите месеца без помощи за негласувалите, не е ли твърде прозрача целевата група на санкциите. Фискално погледнато, средствата за купения вот са от партийните субсидии, а те са дошли от активното население. И се връщат при част от населението в пликчета. Парите от глобите на негласувалите са лични и ще се вливат в националния бюджет, при парите на активното население, откъдето пак ще отиват за партийни субсидии. Кой е на далавера от "целата схема"? А един разпенен кандидат заяви преди време: "Ако и този път ви излъжем - проклети да сме!". Кой друг народ би търпял всичко това...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    2 3 Отговор
    Американските подлоги ни насаждат новата диктатура наречена демокрация.
    Ако не ме разбирате се позамислете и потърпете,а след 3-5 години ще го проумеете.
  • 2 опсмопсус

    2 2 Отговор
    Забравил си опостачването на нацията с чалга, проституция, хомосексуализъм, педофилия и толерантност!
    Все американски ценности, с кражбите, убийствата и други демократични приоми!

  • 3 555

    3 2 Отговор
    Ало управляващите...Давайте по 50лв на гласувалите...вместо да вземате по 50лв...Който иска да управлява и краде ...да си плаща за това...БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА..Ще се лишите 6месеца от допълнителното оплюскване на субсиидите и въпросът с парите е решен...
  • 4 123

    2 2 Отговор
    Започват се платени агитации против тази идея.
    Аз съм за задължителното гласуване,по този начин ще размиват гласове купени от ДуПеСе ,друг губещ БСП,но както винаги всичко това добри пожелания.Няма лошо да се въведе ,а каквото се получи ще видим.Няма да настъпи катастрофа..Все едно критикуваш книга но си я прочел..
  • 5 Монго

    0 4 Отговор
    Нямам нищо против ДПС и БСП да са губещи. Но съм против задължителното гласуване. Защото то е право а не задължение. в някои европейски страни, където е задължително то не се спазва. Питайте гърците. Не да ме задължават, а да не се размиват гласовете на българите в над 80 регистрирани партии и партийки. аз ли съм виновен за това, че ще ме карат задължително да гласувам. Ми нали ще пусна невалидна бюлетина, като не искам да гласувам за тези, които ще ме обират и ограничават после.
  • 6 Бат Саше

    1 0 Отговор
    Умните хора в България не гласуват. Просто защото нивото на много от тях, далеч превъзхожда това на "селските парвенюта", които се наричат политици, множат се всяка година и затъпяват все повече. Няма как, напълно доброволно, да дам правото на някого да се разпорежда с живота ми, да взима решения за съдбата ми, да краде парите ми и да ми обяснява, че трябва да упражнявам своето право на глас и че нямам право да се оплаквам ако не гласувам. То аз винаги упражнявам правото си на глас, но с един огромен Х...Й на бюлетината. Проблемът с ниската избирателна активност се решава само по един начин- с ефективно и резултатно управление на истински политически елит. Докато такъв елит се изгради, ако въобще се изгради, разни тикви като Боко и компания, ще разчитат на 30 процента "избиратели"- цигани, пряко заинтересувани мекерета и някое промито мозъче, от тия, дето все чака някой да ги оправи.
  • 7 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    Умните хора избягаха и продължават да бягат-пфу да ева тъз смотана държава с тези смотани 240 гълфона-пропъдиха нашите деца.....тези политици които минаха през парламента дано бял живот не видят никога.....
  • 8 Той

    0 2 Отговор
    Накрая всички ще си го получат.Хората ясно заявиха,че не гласуват защото не са съгласни със системата.Тия са готови и с танкове да ни насилват само и само да ги "държиме" на власт.Ега се задавят от пустата си лакомия....
  • 9 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Към самия Слави Трифонов имам някой резерви. То нито той, нито аз съм идеален, но мисля, че референдумът, който стартираха той и неговите мъже, трябва да се състои!!! От 1996 не съм стъпил в изборна секция, не съм гласувал за партии-хрантутници, и няма да гласувам! Безсрамниците си намалиха субсидиите от 12,00 лв на 11,20 лв. и позволяват противоконституционно за тях да гласуват живеещи в чужбина български граждани, които не плащат данъци,такси,осигуровки и прочие за тази държава, живеят при други условия, а гласуват за политици, които пък да харчат парите ,смъкнати от моя гръб Това ако не е пълна подигравка с българите,живеещи в България - здраве му кажи !! И сега ще ме задължават да гласувам, ще ме карат електронно да гласувам, ама какво ли няма да измислят, само и само отново да са там -- на власт. Нямат ни перде, ни срама. Навярно гордостта, амбицията и алчността правят тези хора неадекватни --- далеко от проблемите на страната и хората в нея,далеко от това за което са отишли там, горе !!!!
  • 10 Шрапнел

    0 2 Отговор
    Имам двойно гражданство и живея в европейска страна. Не искам да гласувам, защото до България летя един път на пет години и не е честно спрямо желанията на живеещите в България, които пряко се ползват от това държавно управление. Не искам да.гласувам и защото нищо няма да се промени в положителна насока. Изборите са панаир, туристи и гласове от ромски и турски произход, даже има такова словосъчетание "изборни туристи".

    За глобата могат да ме хванат за това, което стърчи на мястото където коремът губи своето почтено име. Лесно е, само с три букви! А и изборите са веднъж на няколко години, аз нямам имущество на българска земя, та ще им се наложи да отпишат глобата по давност.

    Абе, да се оправят!
  • 11 На бас

    0 0 Отговор
    В село българия всичко е фалш!!
    Нищо НЕ става от тази смотана ''държава''.
  • 12 123

    0 2 Отговор
    Точно липса на този момент на задължително гласуване прави някои анти български партии толкаво нагли ,защото те и без това правило всички гласуват -99% цигани и турци гласуват за ДПС ,а българи се разделили както винаги и се правят на интересни --казват няма да гласуваме. Е,като няма да гласуваш приготви ,фес,чалма,бурка да носиш.В Гърция в смесените райони за да не спечелят пришелци пращат военните да гласуват в тези райони и винаги успяват да размият тези гласове.При нас идиоти управляващите продажници ,свирят по свирката на Султана...Така че задължително трябва да накараме вас да гласувате,ви без това правило няма направите нищо.Но държава трябва да бъде спасена от натрапници.
  • 13 споко

    0 0 Отговор
    Аз винаги гласувам със или без задължително, гласувайте и Ви ,не се оставяйте на приказки и агитации ,не се правете на обидени.Гласувам защото ако повече българи седят в къщи то циганина Асан ще ни види сметката много бързо,те и без това вече безчинстват по малки градове и села,така че още малко остана на България да я изтрият от картата.Е,като не гласуваш тогава не се прави на загрижен за Родината си. Стой си там чисти кенефи...
  • 14 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тоя автор винаги ме е кефил,но на въпроса-определено със задължителното гласуване сме на двойна далавера,щото преди печелехме само 50лв са да гласуваме за "правилния човек",докато сега са 100-веднъж 50лв от гласуване и втори път-50лв като отърваш глобата!