Last news in Fakti

13 Юни, 2016 08:00 1 608 4

Изпитаната двойна стратегия на Германия: конфронтация и сътрудничество с Русия

  • германия-
  • русия-
  • конфронтация-
  • сътрудничество
Изпитаната двойна стратегия на Германия: конфронтация и сътрудничество с Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новата Бяла книга на Въоръжените сили на Германия (Бундесвер) определя новите рискове за сигурността на страната. Наред с тероризма, вирусите в дигиталната комуникация, радикалния национализъм и излизането от контрол на миграционната криза, пред Германия стои и заплахата от политиката на Русия.

Това пише сп. „А спекто”.

В новата Бяла книга се определя изпитаната двойна стратегия, която Федералното правителство следва от превратностите на 2014 година насам. С превземането на Крим и поддръжката на Източна Украйна „европейският мир е поставен открито под въпрос”, се казва в най-новия вариант на Бялата книга, чиято последна версия датираше от 2006 г. Действително „мирът” в Европа никак не е бил мирен, както ни показаха например войните в Югославия. Всички тези войни показаха също, че в случай на съмнение, винаги е ясно „кой определя мира” и в каква посока се върви, а именно Германия и САЩ. Съединените щати в действителност поставят под въпрос доверието към Москва, тъй като е присъединила Крим и така е нарушила „мирния ред” на западния монопол.

Това ограничава западните претенции за власт, следователно нито Берлин, нито Вашингтон го толерират. Русия дори е представена като „самостоятелен гравитационен център с претенция за глобална валидност” порицават още в последната нова версия на Бялата книга. Това изисквало не само отговори от Европейския съюз, но и от НАТО. „Без фундаментална промяна на курса, Русия (…) в обозримо бъдеще ще бъде предизвикателство за сигурността на нашия континент”,  обобщава се още в Бялата книга. Срещу „предизвикателствата” обаче западните сили, както е известно, подхождат настъпателно.

Но конфронтацията, точно както през първата Студена война, е само едната страна на монетата. Сигурността и просперитета в Европа не могат да бъдат постигнати без „надеждно сътрудничество с Русия”, се казва още в Бялата книга. Едно надеждно сътрудничество – става дума за това да се засили отново икономическото сътрудничество между двете страни, което беше засегнато именно заради наложените санкции. Но въпреки всичко усилията за това продължават.

Съвсем наскоро в Берлин имаше икономическа конференция на високо равнище „Шансове за икономическа зона от Лисабон до Владивосток”, а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер миналата седмица подчерта в речта си пред Германско-руския форум, че санкциите не са „самоцел” и призова за тяхното постепенно премахване.

Както конфронтацията, така и сътрудничеството са важни, се казва още в Бялата книга. За да изясним това, ще е полезно да „хвърлим един поглед върху източната политика и политиката на сваляне на напрежението на Вили Бранд”, препоръча още Щайнмайер. Указанието му е ценно, тъй като социално-либералната източна политика позволи, както е известно, и двете: печеливш бизнес с газ и газови тръби, както и стратегическа победа над Съветския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 2 Отговор
    Има една стара песен:" Рим, Берлин и Токио верни във война скоро ще наложат нов ред в света" С малки промени песента пак би могла да стане актуална! Въпроса е какви точно ще са промените!:) Но, няма смисъл да се гадае! Скоро ще си проличи!:) Жалко! Европа беше свикнала да живее в мир! Дано не съм пророк, но нещата не отиват на добре!
  • 2 Бай хой

    1 3 Отговор
    Изпитана, изпитана, колко да е изпитана. Само в две световни войни. Май вярно ще излезе, че бит и еван насищане нямат. А че и сателитите им.

    Коментиран от #3

  • 3 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    В ПСВ Русия губи от Германия, преди тя да капитулира пред Англия и Франция. То това май беше една от задачите на Ленин, ама тука малко към световна конспирация отива.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Goro Lafchi":

    Че кога ли не е било световна конспирация.

    Да припомня - Русия губи от Германия но СССР е подкрепен от Великобритания и се води победител. Странни работи. Както и сега.

    То впрочем и сега никак работите не отиват на добре. Краварите бутат Германия към инвазия в Русия(Крим) и накрая пак може да се окаже че сащ и Русия ще победят европейските фашисти.