Last news in Fakti

16 Юни, 2016 08:00 2 721 3

До Джулая Спас Русев поема БТК

  • виваком-
  • спас русев-
  • втб-
  • русия

Руски офшорки поемат националната сигурност на България

До Джулая Спас Русев поема БТК - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стратегическата за националната сигурност  компания – БТК от Джулай морнинг  ще има нов собственик. Това ще е Спас Русев.

Това става възможно след като близо 88% от облигационерите дали съгласие за промяна на контрола в телекома.

През миналия ноември българският бизнесмен Спас Русев купи дълга за €330 млн. чрез компанията си Вива Телеком. Това отвори пътя за ново преразпределение на дялото участие в компанията. Според добре осведомени източници Спас Русев ще има 46% от „Виваком”, ВТБ -20% минус 1 акция, Delya Capital - 19% и миноритани акционери 15% плюс 1 акция.

Информирани източници смятат, че

инвеститорите зад Спас Русев първоначално са се разбрали за разпределението на акциите

във „Виваком”.

Руската банка ВТБ беше една от участниците в консорциума от инвеститори, който през миналата година спечели аукциона за дълга на българската компания.

До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г.

За Delta Capital се смята, че тя принадлежи на топ мениджърите на българската VTB - братята Милен и Георги Велчеви.

Според публикации в руски издания Viva Telecom, на която за собственик се самопредставя Спас Русев, на практика се контролира от верига офшорки, която накрая достига до мениджърите на VTB Capital.

За подобно разпределение на собствеността и за това, че телекомът минава в скритото владение на ВТБ, говори в свое писмо и собственикът на Empreno Ventures Дмитрий Косарев, придобил дела на Цветан Василев.

В свое писмо до U.S. Bank Trustees Limited сочи руската банка ВТБ за краен собственик на 85% от българския телеком. Това създава сериозен проблем, защото банката е под санкции от САЩ и ЕС и няма право на придобивания. Още повече, когато става дума за стратегически за националната сигурност актив в страна от ЕС.

В цялата тази верига от компании продължава да изумява пасивната позиция на българската официална власт. Защото

77% от БТК са купени със средства с произход КТБ

и е нормално да се очаква българските власти да направят и невъзможното да приберат този дял в размер от близо €150 млн. обратно в масата на несъстоятелност на банката.

До момента обаче такива опити не само че не се правят, но и по нищо не личи някой в държавата да го интересува какво се случва с този актив. А все пак става дума за най-големия телеком в България.

Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, защото чрез неговата компания „Телелинк” голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за „Мтел”, и за „Глобул”, и за „Виваком”.

Анализатори отбелязват, че участието на руската ВТБ в БТК създава сериозен проблем, защото банката е под санкции от САЩ и ЕС и няма право на придобивания. Още повече, когато става дума за стратегически за националната сигурност актив в страна от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Палко

    1 1 Отговор
    Всичко това се случва благодарение правителството на крадливия дЕдо Симеон и протежетата му от 2001г! Ама няма кой да им потърси сметка за това!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 оффффф

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Палко":

    Къв дядо кви 5 лева а брат, тука играе братския съветски народ, ей не се усетихте още кой ви е*е.
  • 3 Палко

    1 0 Отговор
    Много ти е къса паметта бе брат! Забрави ли че правителството на НДСВ продаде БТК за 230 млн. евро на "Вива венчърс"?