9 Януари, 2016 16:01 2 262 1

КЗК разреши продажбата на „Виваком“

  • виваком-
  • кзк-
  • продажба

Сделката за €330 млн. беше осъществена през ноември на търг в Лондон

КЗК разреши продажбата на „Виваком“ - 1

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши продажбата на "Виваком". Така "Вива телеком Люксембург" придобива и дъщерните компании "БТК Нет" и "Национално управление радио-телевизионни системи".

Сделката за €330 млн. беше осъществена през ноември на търг в Лондон.

Решението на българския регулатор автоматично дава разрешение за нея, без да е необходимо одобрението на европейските антимонополни органи, уточниха за БНР от комисията.

Живеещият в чужбина български предприемач Спас Русев е новият собственик на „Виваком“.

След близо 18 часа преговори Спас Русев спечели наддаването срещу компанията Greek Olympia Group на бизнесмена Панос Германос.

До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г.

Финансирането беше обезпечено чрез залог на 100% от акциите на люксембургската компания InterV.

Фондът за гарантиране на влоговете също се интересува от развоя на сагата около „Виваком“. Причината е, че институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома. Експертите на фонда смята, че сумата е използвана за купуване на дела на бившия банкер Цветан Василев в дружеството.

Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, защото чрез неговата компания “Телелинк” голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за “Мтел”, и за “Глобул”, и за “Виваком”, припомня в. "24 часа".

През последните месеци се забелязват индикации, че „ВТБ Кепитал“ планира да вложи стотици милиони евро на Балканите през следващите няколко години. Компанията се интересува от приватизацията на железниците в Румъния и от покупката на банки в Сърбия. От „ВТБ Кепитал“ с интерес оглеждат и Хърватия и Словения за инвестиции.

Панос Германос е основател на веригата магазини за мобилна техника и потребителска електроника „Германос“, която през 2006 г. тя беше погълната от "Космоте".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6666

    1 0 Отговор
    Жалко за хубавата ни родина.