Last news in Fakti

25 Юни, 2016 17:38 2 239 1

Brexit: победителите и победените

  • brexit-
  • последствия-
  • победител-
  • победен
Brexit: победителите и победените - 1
Снимка: АР/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Brexit вече е реалност и ясно може да се даде отговор на въпроса кои са победителите и кои са победените. Според анализатори има четирима

победени

в резултат на провелия се на 23 юни 2016 г. референдум.

1. Британската икономика

В краткосрочен план резултатите от референдума водят до началото на един процес на неизвестност и разрив в Европейския Съюз (ЕС), по време на който потокът на преките чуждестранни инвестиции към страната ще се забави, тъй като предприемачите ще заемат изчаквателна позиция.

Това, от своя страна, ще доведе до рецесия, за която предупреди преди време управителят на Централната банка на Великобритания – Марк Кърни. Също така редица анализатори смятат, че финансовият център на Европа ще бъде преместен от Лондон във Франкфурт на Майн (Германия).

2. Дейвид Камерън

Една от причините да се стигне до референдум е, че по време на изборната си кампания през 2015 г. Камерън обеща на избирателите да проведе референдум за излизането на Великобритания от ЕС. В действителност нито той, нито голяма част от представителите на Консервативната партия искаха излизане, но не можеха да не изпълнят своето предизборно обещание.

Една ли министър-председателят е разчитал на това гражданите да гласуват за излизане от Съюза. И сега ... си подава оставката.

3. Джордж Осбърн

Министърът на финансите на Великобритания – един от най-влиятелните хора в родината си, който също беше против излизането от ЕС. Но сега, когато решението вече е ясно, именно на него ще му се наложи да се сблъска със сериозните последствия в икономически аспект.

Според анализатори, държавите от Южна Европа са тези, които могат да се причислят към групата на

победителите

от излизането на Великобритания от ЕС. Те смятат, че излизането на страната от Съюза, ще спомогне за пораждането на процес на по-ясна интеграция вътре в икономическия блок, в следствие на което ще се достигне до създаването практически на една държава. През цялото това време еврото ще продължи да се обезценява. А държавите с нисък валутен курс, често се превръщат в популярни туристически дестинации.

Отчитайки факта, че Италия и Испания и днес се ползват с любовта на британските туристи, то след Brexit туристите ще побързат да посетят топлите европейски страни, които ще станат още по-привлекателни от гл.т. на разходите за почивка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 камен

    0 0 Отговор
    победените са европейското масонство
    колкото до англия техния език пак ще бъде първи международен език, уискито им пак ще се пие, и пак ще се слуша музиката им
    истината е че не можеш от господарска нация англичаните са (първите колонизатори) да направиш европейскироб
    неслучайно всички британски колонии са дръпнали напред във всяко отношение