Last news in Fakti

3 Юли, 2016 11:26 2 960 9

Неуважаеми патрЕоти

  • нощни вълци-
  • нощните вълци-
  • българия-
  • русия-
  • бой
Неуважаеми патрЕоти - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на руския рокерски клуб Нощните вълци в България предизвика противоречиви реакции в нашето общество. Дори се стигна до бой между фили и фоби. Факти.бг предлага гледната точка на Роберт Леви, поет , специалист по културна и социална антропология и история на българската култура, сценарист на документални филми.

Ето и неговата гледна точка, публикувана в неговия профил във Фейсбук.

Неуважаеми патрЕоти,

долният чифут Роберт Леви има в рода си Ботев четник, член на привременното правителство в Панагюрище от 1876, боен пилот от военновъздушните на НЦВ сили. Бихте ли се похвалили с вашите родове, моля?

Освен това представям и помагам на български поети, популяризирал съм историята, природата и културата на България (ама истинската култура, не тази на министъра) навсякъде, където мога, включително като сценарист. Никога не съм вял друго знаме, освен българското. Вие като патриоти защовеете чужди знамена - тайна великая ест.

Искам да ви кажа и за момчетата, които нападнехте - Иван Панчев е програмист, Иво Дошев - бизнесмен. Двамата са допринесли за БВП на България повече от всички вас взети заедно. И да ви споделя под секрет - пребиването на беззащитни хора не е патриотично. То е просто Фашизъм.

Сега да поговорим за русофобите, които трябва да умрат.

Аз познавам и обичам:

Руската поезия - от Ломоносов през Пушкин, Лермонтов, Пастернак, Ходасевич до най-съвременни поети като Дмитрий Пригов;

Руската литература от Повесть временных лет (знаете ли какво е това?), през Гогол (винаги, когато се регистрира в хотел в чужбина, в графата "националност" пише украинец), споменатите Пушкин и Лермонтов, Тургенев, Толстой (впрочем аз познавам трима писатели с тази фамилия - Алексей Константинович, Лев Николаевич и Алексей Николаевич. Вие колко?), Достоевски, Булгаков, Зошченко, Анна Ахматова, Марина Цветаева, та до най-съвременните представители; Впрочем един списък ще ви дам: Сергей Есенин, прекрасен поет. Обесил се на 30 години, защото е ненавиждал социалистическа Русия; Владимир Маяковски - застрелял се на 36, защото престанал да вярва в революцията, на която е отдал целия си живот и талант; Исак Бабел (долен чифут) - разстрелян на 45, последният му роман е унищожен от КГБ; Велемир Хлебников - умира от измръзване на 37. В родната му Русия стиховете му не са издавани половин век; Борис Пастернак (и той долен чифут), нобелов лауреат за литература, дълги години не може да публикува нищо, освен преводи на Шекспир, умира, когато е подложен на всенародно оплюване, именно заради нобеловата награда (хайде кажете за кое произведение); Михаил Булгаков - умира на 49, след като му е забранено да публикува. Главните му произведения, сред които "Майсторът и Маргарита", са издадени повече от 40 години след смъртта му; Михаил Зошченко, изключен от съюза на писателите, оставен без препитание. Така и не дочаква реабилитация; Осип Манделщам (я, още един чифут - много бе) - умира на 47 в сталински лагер. Последните му стихотворения са публикувани 30 години след смъртта му; Олег Куваев - през 1980 получава голямата награда на СССР за роман, но посмртно - полярният геолог и писател Олег Куваев се застрелва на 40 години. Това, любими мои русофили е мартиролог (ако тази дума е сложна за вас, потърсете в Гугъл, стига да не берете билки. разбира се).

Хайде да си поговорим за кино.Колко филма има Тарковски? А Марк Захаров? Сергей Соловьов? Александър Рогожкин? Андрей Кончаловски? Дори любимият на Путин Никита Михалков - знаете ли за кой филм каква награда е получил?

Няма да ви питам за художника Суриков, няма да ви питам кои са передвижниците, няма да ви питам кой е изрисувал Московското метро, изобщо няма да споменавам Ернст Неизвестни, още по-малко митките.

Аз обичам руската музика (е, Глинка не ми допада особено) - Чайковски, Прокофиев, Рахманинов, Скрябин; да ви кажа, че терминът "Могучая кучка" не означава могъщата кучка, а нещо съвсем друго; винаги съм харесвал и Шостакович (знаете ли, че Сталин се е опитвал да го учи как да прави музика? Сталин - Шостакович. :) ). Но понеже вие класическа музика не слушате, дали да ви питам за руския рок? Ама не за любимата група на Путин Любэ - признавам никога не са ми харесвали, - ще ви питам за Кино (кой е Виктор Цой?), за Аквариум, за Зоопарк, за Популярная механика, ДДТ, Звуки Му, Крематорий, Адо, Машина времени, о, списъкът ми може да е безкраен, ама вие сто на сто знаете само Любэ.

Не, мои мили и неуважаеми - русофил съм аз. Вие сте путинофили. И като такива, макар да не знаете руски, ще ви поздравя с едно стихотворение на великия Михаил Юриевич Лермонтов:

Прощай, немытая Россия,

Страна рабов, страна господ,

И вы, мундиры голубые,

И ты, им преданный народ.

Быть может, за стеной Кавказа

Укроюсь от твоих пашей,

От их всевидящего глаза,

От их всеслышащих ушей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пич

    2 0 Отговор
    От цялата статия, от десетилетия размисъл в живота, така и не разбрах, какво означава думата "патриот и патриотизъм"? Мислех, мислех и не открих отговора? Ето аз викам за нашия отбор на мачовете, а те падат? Вечерта преди мача купонясват с плейтмейтките, харчат яки заплати по 5 бона на месец, отделно премии и трансфери, а аз се блъскам за трохи при алчни прасета работодатели? И не само викам, ами преграквам? Явно съм патриот. Да се тепам за агитка и за рокери нема да стане, щото не ги зная кви са? Бих се бъхтал с нападащ ме с гьостерица данъчен инспектор или депутат, но за агитка нот. Какво означаа това "Патриот"???????????????????????????????????????????????????????????????
  • 2 Бай хой

    1 2 Отговор
    Забравиха да споменат за кои фирми работят тези "програмист" и "бизнесмен" и коя религия точно изповядват. И ако са работили за чужди фирми как са придонесли за увеличаване на БВП на България, може би като са изнесли печалбата зад граница и съответно парите на Българите далеч далеч.

    А също така и не уточниха защо при разглеждане на видеоклиповете се чуваше руска реч с украински акцент зад гърба им. Може би защото те ръководеха украинци от десен сектор които да провокират безредици в България също както миналата година когато Лавров пристигна на посещение при плевналиев а той му спретна атентат и нареди на полицията да се оттегли. Големи пейтриъти няма що.

    Коментиран от #4

  • 3 krasimir velchev

    4 1 Отговор
    Чест и почитания.Истина е това,което сте написали.Имам ,обаче няколко дребни забележки.Не случайно в американските съдилища свидетелите по делото полагат клетва -,,Кълна се да говоря истината,само истината и цялата истина''.И,така истина е,че евреите в Русия ,а и по цял свят са допринесли много за развитието на науката и изкуството във всичките им области.Не може,да им се отрече високия интелект и способност за абстрактно мислене.В същото време обаче ,има и такива зли гении,които са направили,такива масови поразии,че никой друг,не може да се мери с тях.Не случайно пророк Йеремия ,казва на сънародниците си-,,Бог ви е дал ум,но не за добро а за зло''.А по принцип разумните хора ,не са нито русофили,нито русофоби,те са разумни и обективни.
  • 4 историк

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Ако е вярно описаното от теб, разстреляйте чифута Левви и един манипулатор лъжец на света, по-малко! Така се прави, ако искате да има справедливост, а не разни юди манипулаторчета да рушкат света и да ни правят на маймуни! Кубрат така би постъпил - а някое чифутче тръгне да манипулира електората и на дръвника! А не е джихадист - просто лъжесвидетелите и манипулаторите требва да се трепят...! Щото разпалват войни, лапат дииденти и само вреди от тях. Пък и щом украинските играчи от Правв сектор са инсценирали тия неща, ами обесеите и тях! То колкото по-малко бандюги има на сввета, толкова по-добър ще е света. Но тук нема нормални управляващи от векове - като чуят някой манипулатор от сионците да лафи и веднага му дават пост начело на Булгериънс. то горе само чифути станаха повечето де. То и затова не можем си оправи справедливо законите - само ни бъркат и закони и посока на развитие. Иранците са прави - намеси ли се чифут, отпиши държаво ии народо! Затовоа ги не пускат на власт много много. А, тук начеело на ЕС, начело на ООН, начело на Бълхария, на какво ли не ?Че как да се оправи? То от един концлагер ала Живков на друг концлагер ала мафия Сион скачаме? Пратете го да бачка в производството - чифут ако не бачка в произвоството почва да ражда дяволъци! Пуснеш ли го на власт и забрави оправия. Какво като е гледал руски филми и чел руски книги? Хубаво, но това ли е, което го прави по-достоен, от някой нечел такива? И аз съм гледал седем пъти Роки Балбуа, но американец не станах. И десет пъти да го гледам все нема да стана. Останах си провансиалско местно бълхарско говедо, именно заради лукави чифути навред на постовете тук. То затова прикриха и атентата на Сарафово - изкараха Хизбула виновни, а ония няма как да спретнат такъв атентат там, понеже атентата е организиран от ралични времена и нива на проникване - бомбите са заложени предварително, а не са носени. Пратете го да търка с шлайф тоя Леви и ще си обогати културата, нема да ръси дивотии само я! Чифут ако не бачка и почва да мъти мозъка му Дявола и ражда дяволии - то Джихад ли не е, то Комуунизъм ли не е, то Фашизъм ли не родиха тия, какви ли не дяволии? Цялата мътилка в света се дължи на чифутската юдо мафия. Това са фактите от историята. Тъкмо сввета да се оправи и то пламнат пак? Тъкмо мирясат държаи и народи и пак разни чифути манипулатори го разбъзикат? И край няма?

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "историк":

    https://bnoshipka.org/index.php?special=publikacii&cat=2&id=75

    Ето и другата гледна точка подкрепена с факти и видео.
  • 6 Ник

    1 2 Отговор
    А бе голям панаир стана покрай това събитие....
    Включиха се чак службите на Господарите- старите и новите!
    Аз лично намирам всичко, което се случи за нелепо, но предвид агресивната платена политика на управляващите нормално бе да получи и отпор с крайни мерки! Така ще е!
    - В тази схватка ще има само един победител, но важно е кой ще губи! Това ще сме ние, редовите граждани, които ще бъдем управлявани от лакеите на старите или нови господари.
    За сега лакеите на Черния задокеански господар печелят!
    - До кога не знам?
    След Брекзита, може много скоро тези същите да ходят да се молят на старият си господар, който вече е разгневен защото бързо го забравиха! Така лакеите на Мавъра ще трябва да избират в ориентацията си защото при промяна на събитията ще им се наложи да избират между старият или още по - стария от халифата...
    Жалкото е скъпи сънародници, че дискутираме по темата кой господар е по- добрият !!!
    Вече 600 години раболепничим, а на мен това не ми е по вкуса!
    Обичам Руснаците, но не смятам, че за да изразя признателност трябва да пребия някой друг славянски род. Да Украинци, Литовци, Латвийци и Естонци имат защо да мразят Руснаците. Поляците и Чехите също!
    Но трябва ли да ги мразя задължително или обратното?
    Това че имам приятели в Латвия, познавам Поляци, Латвийци, Украинци .... заради тях трябва ли да мразя Руснаците?
    Виж Турците за мен са друго нещо и въобще съседите ни...
    Никой от нас не трябва да забравя родовата си памет и никой от нас не може да приема страна като лакей и да се врича във вярна служба на народ освен Българският!

  • 7 УУУУУУ

    2 0 Отговор
    Откога Евреите имат родствени връзки с Левски....Това ЛЕВИ много ЕВРЕЙСКО ми звучи...А бе този Маяковски не беше ли почти пълен инвалид ..и дали това не го подтикна да си сложи край на мъките ...И така Еврейче Русия в момента не е същата както искаш да ни я представиш...Няма КГБ...няма сталинизъм....няма комунизъм...И какво искаш да докажеш с това....И накрая тези битите защо не протестират за 16 те млрд.и следващите заеми които ще ни загробят като държава....
  • 8 Георги Дончев

    1 0 Отговор
    Това че си някой има достойни и известни хора в рода си не го прави автоматично достоен.
    Всъщност автора на горния текст ДЕМОНстрира единствено омразата си към Русия и някакво ниво на "ерудиция"(според него). Единственото знаме което вее съществото написало горния текст е знамето на омразата и фобията, а това е болест и не са нужни роднини лекари за да се разбере това...
    В днешния ден на хибридни депеши от Козяк много от т.н. "наши" "достойни" журналисти, политици и общественици се открито се гордерят с 30 си сребърника броени на Козяк.
  • 9 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    много хубава статия ,тя казва главното ,а то е че всъщност тук няма русофили,а има путинофили.те не познават руската история,литература,народ,държава ,не знаят руски и не го ползват,но пригласят на путин в тоталитарните му мераци и антибългарската му политика.соцносталгиците всъщност чакат някои дето ще възнагради тяхната некъдърност и мързел и ще ги направи активни борци подобно на времето в което летаргично съществуваха преди 25 години :).ако ги питаш нещо конкретно за русия могат да обяснят до ниво как имали познати там или са били и видели,но тва дето им е писал автора на статията е абсолютно непонятно за тях,понеже в болшинството си са абсолютни алитерати!