Last news in Fakti

4 Септември, 2016 20:25 4 656 2

Жълт картон за партията на Меркел

  • жълт-
  • картон-
  • партията-
  • меркел-
  • германия

„Малки“, но показателни избори

Жълт картон за партията на Меркел - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите в германската провинция Мекленбург-Предна Померания наказаха всички партии. Всички губят проценти с изключение на партия "Алтернататива за Германия", която зае второ място. Жълтият картон е най-вече за Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и той със сигурност е повлиял на китайските й преживявания сред 20-те големи в света.

Социалдемократите въпреки че са победител изгубиха проценти в сравнение с миналите избори, „Зелените“ и „Левите“ също, либералите едва ли ще преминат пет процентовата бариера, а десните популисти бяха изгонени от местния парламент.

От 18 години Мекленбург-Предна Померания се управлява от Социалдемократическата партия. Последния мандат тя изпълни в коалиция с Християндемократическия съюз. Въпросът е с коя партия сега социалдемократите ще направят коалиция. Най-вероятно те ще продължат коалицията с ХДС, но е възможно да направят такава с "Левите" и "Зелените". В този случай проблемни са "Зелените", които се борят да прескочат бариерата.

Новината от избора на 1.3 милиона гласоподаватели естествено е успехът на партия "Алтернатива за Германия" и е очевидно, че бежанската политика на Меркел й изигра лоша шега. Признават го даже от редиците на ХДС. Според проучванията избирателите в Мекленбург-Предна Померания са се водили най-вече от бежанската политика и чак след това идват теми като безработицата и икономиката. "Алтернатива за Германия" не иска да влиза в управлението и ще чака федералните парламентарни избори през 2017 г. "Днес ние пишем история в Мекленбург-Предна Померания . Най-после има опозиция в ландтага. Може би това е началото на края на канцлерството на Меркел", заяви Лайф-Ерик Холм от АФД.

Въпреки че 61 процента от гражданите гласуваха, се оказва, че „партията на негласувалите“ отново е най-голяма. И това е факт, който се оказва притеснителен за коментаторите.

За генерални изводи от днешните избори в провинция Мекленбург-Предна Померания естествено е още много рано. Това са едни „малки“, но показателни избори. Факт е обаче, че германците там отхвърлиха компромисната политика на доказаните партии.

Само след две седмици избори ще има и за парламента в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еее

    0 0 Отговор
    КАКВО ГОВЕДО ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА МЕРКЕЛ...СЛЕД КАТО ПОДЛОЖИ НАРОДА СИ НА ТОВА ПРОКЛЯТИЕ -"бежанци"
  • 2 ВайВай

    0 0 Отговор
    ... И един червеноглав рязан избирател да получи!