Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 09:56 8 761 24

Бате стана бай. А ние?!

  • бате-
  • стана-
  • бай-
  • ние
Бате стана бай. А ние?! - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като Радан Кънев официално повиши премиера от „бате“ в „бай“ по телевизора, народът избухна в шеги и закачки. Та нали беше уж само „пиле шарено“. Каква еволюция... И се започна. То не бяха вицове, не бяха колажи, не бе кикот и лигавене. За едни Кънев стана герой, за други Мунчо, който единствен можел да си позволи подобни думи, а трети определиха вербалната му изява като откровено просташка.

След лавината от разнопосочни реакции Кънев тръгна да се извинява, но по неговия си начин – с условия и условности. А една новинарска телевизия, не криеща симпатиите си към правителството, обяви въпрос на деня с награда телефон – Одобрявате ли поведението на Радан Кънев? В същото време леден женски глас четеше назидателно статуси на възмутени зрители от фейсбук.

А реформаторите и патриотите имаха час при семейния терапевт на коалицията д-р Борисов, където решиха да си дадат още един шанс. Поне до изборите. Валери Симеонов обяви, че остават заедно и натърти, че няма да зарадват опозицията. Той имаше и друг повод за задоволство – секциите в чужбина се увеличават на 55, но само за страните от ЕС. Така в Турция те ще останат до 35, както патриотите настояваха от началото на процедурната драма. От ДБГ обявиха, че са готови да напуснат гнездото на управляващите, ако на предстоящият вот получат „осезаемо“ по-малко гласове от последното си постижение - 200 000 гласа.

Хубаво се посмяхме. Лошото момче на родното дясно поразвесели аудиторията и докара нов прякор на премиера. Чудо голямо. А какво става с нас? Ще продължим ли с инфантилните забавления, без да осъзнаваме, че се зариваме сами. Тук нищо няма да  се промени, докато си играем на комунисти и демократи, фили и фоби и пр. Това разделение, до голяма степен поддържано на инат, разказва играта на всички ни. А човек е това, на което се прави, казваше О.Уайлд. Сегашният ни цирк представлява безкрайно тъжна гледка, колкото и да опитваме да се присмеем на особеностите му. Всеки политически ден се превръща в клада на българската демокрация. И само препотвърждава, че сме прахосали четвърт век, без да пораснем и милиметър.

Сега се смеем. А на какво ще се смеем утре - че прецакахме страната си ли? Че който вземе властта, губи елементарно чувство за приличие и мяра, когато бюджет или еврофондове попаднат в ръцете му. Нищо смешно няма. На пазара няма български плодове и зеленчуци, а шепа хора, на брой колкото бутикова секта, получават милионни субсидии, с които си купуват автомобили, негодни за ползване в България.

„За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“. С тази мисъл българинът изразява вярата си в родното правосъдие. Някой си Живко, горд собственик на питбул, убил котка и сега го заплашват от една до три години затвор. И тук вече няма да е изненада, ако цялата строгост на закона се изсипе върху 25-годишния бургазлия. След което несъмнено Родината ще стане с една идея по-добро място за живот, а брутният вътрешен продукт и износът ще отбележат небивал скок.

Изненадваща развръзка имаше друг случай. Измамник успя да излъже двама старци и им взе 20 000 лева. Докато пенсионерите сипеха клетви по нeгов адрес, той взе, че изненада всички и се обеси. Не, не е това което си мислите. Не е проговорила съвестта му. Просто не му се e влизало в затвора за седми път. Да си пожелаем никога да не разберем от личен опит, какво е да си затворник в най-бедната страна в ЕС.

Късата памет на нашенеца е друг проблем, който не ни позволява да разглеждаме нещата, хем мащабно, хем в дълбочина. Абсолютно невярно е, че НАТО не ни помага с бойна техника и оборудване и ние трябва да бъркаме дълбоко в джоба, където са ни останали едно копче и две слънчогледови семки.

Още през 1999 г., далеч преди да станем официален член на Алианса и брадичката на Соломон Паси да трепери под напора на чувствата, получихме безвъзмездно една ракета. От съображения за сигурност тя бе доставена в частен дом в Горна баня. Така че, когато премиерът настоява пред партньорите да ни подарят поне една ескадрила самолети, да има предвид, че може да го изтълкуват като нахалство.  

Та така. Бате стана бай. А ние?!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    0 0 Отговор
    Тъжните истини всички малко или по-вече ги знаем. Но до колко ги осъзнаваме...., а и какво от това следва? Казват, че сме малък народ с малки шансове! Струва ми се, докато не осъзнам, че дори едничък малък шанс да имаме, трябва да се борим за него, всичко писано отгоре ще си остане само писание! Едничък пример има в нашата история за това, как част от този народ се е пробудил и е направил нещо...И от това е имало последствия. Априлското възстание. След като не искаме да дадем нищо от себе си, с това и ще си останем - само с лафовете.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    А Ние ако не се вземем в ръце ще продължаваме да духаме супата.
  • 3 Картър

    0 0 Отговор
    Баце е вече бай- бай!
  • 4 Абе посмяхмесе ама

    0 1 Отговор
    "Хубаво се посмяхме" ама Бате чисти л...ната в тая дъжава, ако някой постави тухла върху тухла пак е Бате, другите Нищо - 0, ако пък са социалисти резултатът е отрицателен - минус 5 милиарда
  • 5 Абе посмяхмесе ама

    0 1 Отговор
    Те всички знаят и приказват, коментират по форумите "колко е тъп Тиквоча", същият този "бай" който им чисти л..ната, оправя тротоарите, санира жилищата,
  • 6 наблюдател

    0 0 Отговор
    Като се зададат избори, започват големите разкрития за корупция и повдигане на обвинения по най болезнените теми на обществото , след изборите всичко се замазва и виновни няма. И така 27 г. така е и на сегашните избори. Итересно има ли още наивници, които вярват на този долнопробен театър.
  • 7 Пат

    1 0 Отговор
    Вярно поне нещо се направи при сегашните комсомолци, трябва да се отчете, а при комунистите нищо. Но ако бяхме тръгнали по правилния път на демокрацията, това, което е направено сега ще бъде смешно и незначително в сравнение с благата, които дава истинската демокрация.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пат":

    И къде е тази истинска демокрация? В Афганистан ли, в Либияли, в Ирак ли. Уточни да разберем и ние.

    А по горе един хитруляк тръби че тиквата бил направил нещо. Да изброя част от дейностите му. Закри държавният резерв, при построен язовир Цанков Камък" спря пускане на юзината за да не се печели от електроенергия, спря "Южен поток", спря изграждането на АЕЦ Белене, остави България без изтребители и ни постави в положение на окупация, натресе ни 20 милиарда дълг, заради него ни глобиха милиард и половина и т.н. и т.н.
    И кво от туй нали свинеподобната му щерка се вози на бентли в сащ?

    Коментиран от #10

  • 9 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пат":

    требва да си наистина лумпен да вярваш че щеше да е нещо друго и в ЕС е като при нас.затъват в дългове и корупция цари мафиоттски и олигархични кръгове .Това което наприха комсомолците е да разрушат направеното от комунистите и да се опитват да ни заблуждават в обратното е нелепо .

    Коментиран от #11

  • 10 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Бате, ти си тотално издухал...ама отсекъде хах....При Орешарски сички еврофондове бяха спрени, затова и ДПС оттеглиха подкрепата, щото лапането секна. Бойко не бил напавил нищо...ааахах...Ти просто трябва да си малоумен да го напишеш това! Само 2 магистрали готови има и още 1 почти и Хемус се почва...Окупация... хах.. Ква окупация? Тва са наши съюзници!!! Ние сме членове на НАТО!... Другите ти простотии изобщо няма да ги коментирам, ти си тотално изперкала пинсия хах....

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Още една издала багажа пенсия ....хах....Те в Евросъюза гладни,бедни с дългове....хах....Пълно с олигарси, мафията е навсякъде...хах.....бедни хората....лошо много е лошо в Евросъюза....аааххххх....а в Русия....а в Русия...ти да видиш значи....хах....Щастливи хора, богати....няма мафия, за олигарси и дума не може да става....Свобода-Братство-Равенство....Има за всички....по - много.....хах....
  • 12 Картър

    0 0 Отговор
    Баце ви ако сложи една тухла, краде пет тухли! Мерси от таквизи строители, при които България умря като държава, а шепата оцелели се гърчат в агония.
  • 13 mediator37

    0 0 Отговор
    Добре написано, хареса ми.
  • 14 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Шопа възкликнал за жените *ти ги онождаш а они те
    целиват*.Сигурно така си мисли и Боко за тези ,който го
    защитават.То не бе вдигане на пенсионна възраст,
    осигуровки данъци гепене на поразия,безвластие и т.н.т
    а някой пак го целиват.
  • 15 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Май нещо твърде бавно вдяващ, ама то си е нвормално за привържениците на тиквата, нали каза че е прост и тия които го харесват са прости.

    Та само ти ли не разбра че това с еврофондовете е измама и едни получават субсидийки за да разпродават и съсипват България. Само ти ли не разбра че ЕС по най груб начин се намеси във вътрешните ни работи за да извърши преврат и да ни натресе кметското гадже. Само ти ли не вдяна че от ЕС отпуснаха пари за изграждане на южните коридори и боко тиквата се озова там но вместо да изгради магистрали краде и заради тия кражби сега стотици Българи си губят живота. И по негово време се направи само отсечката Стара загора - Ямбол. Последният участък Ямбол-Карнобат го довърши Орешарски и затова той откри магистралата. На тиквун ножичката там не действа. Той реже само с дружинката от снимките с Методи Бачев който пък го издаде за кмета на Симитли.

    Коментиран от #17

  • 16 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Направи си един тест за интелигентност и почерпи ако прехвърлиш номера на обувките си!
  • 17 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Ама ти си тотално изперкал.... хах... Като Гюру Михайлов си на поста у тоа сайт... ха ха ха.... Пишеш пълни простотии, отровенни лъжи... и не знам дали изобщо си вярваш...
    ....и да ти кажа още нещо..... от много никове се получава раздвоение на личноста......ааааааааааахахахахах.....

    Коментиран от #18

  • 18 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Ванчо калпазанчо не плещи общи приказки и се опитай да бъдеш по конкретен. Например ако се съмняваш че пиша и под други никове което не е забранено посочи. Макар че аз лично считам тази практика за неетична и не си позволявам такива номера.

    Ясно ли тие кои получават субсидии от така наречените еврофондове, как става тая работа. Сигурно само на теб не ти е ясно че там са най големите измами и всички Българи сме ощетени от тия престъпни практики.
  • 19 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Какви тикви се раждат в нашата земя плодородна!
    По логиката на тиквите хвалещи Боко за двете магисатрали
    трябва да върнем комунистите на власт защото са направили
    хиляди километри републиканска пътна мрежа,която сега не
    могат да изкърпят,да не говорим за електропроводи,водопро
    води,язовири заводи всички панели по БГ и кво ли не още .
    И то без европари.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 o1o

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дядо поп":

    Ку-ку, Ку-ку (ха ха ха) Имаме ли връзка с главния мозък? (Или то просто няма мозък?) ха ха ха
  • 21 Добре бе дедо попе

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дядо поп":

    Дядо Попе, ти виждаш ли какви л..йна имаме в българия, а ? Дълги, големи, тежки, кафяви български л..на под формата на хомо сапиенс се разхождат по нашата земя, 6,5 милиона, е как измежду всичките теа фъшкии точно Бойко намерихте да критикувате, човекът който чисти л..ната ?

    Коментиран от #24

  • 22 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    този бай аз съм прост и вие сте прости.....само се хвали ,че държавата е била стабилна.и кое и е стабилното.защо сега не каже дали дебеляновото прасе е тук или извън БЪЛГАРИЯ.наскоро е накупил пак важни сгради и от къде са му парите за това.преди време беше казал ,че напуснал БГ ,което не е вярно.значи през ефира на бтв излъга толкова много народ.
  • 23 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Наистина има много л-на в тази държава,много безмозъчни
    същества като о1о,неспособни да видят цялата картинка в
    страната.Картинка на милярди заеми,който нещастниците
    ще връщат,задаващи се такси на пътища,мостове и кози
    пътеки,неработеща съдебна система,завръщане на
    мутренските години,пропуснати ползи от транзит на руски
    газ и плащане на реактори за скрап.
    Виновни са 6,5 млн. хомо сапиенс в БГ,че търпят подобно
    управление,че и го хвалят.
    И аман от боклук неспособен на нищо друго освен да обижда.
  • 24 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Добре бе дедо попе":

    Имаш грешка! Боко не чисти л..на, а гони хора от българия с мутренския си манталитет на управление. И стига с тия две магистрали , отвори пурва страница и всяка седмица има новини за ремонти по двете му магистрали. Ако не беше селинджър, дето ходи с рейса или каруцата до Големия областен град веднъж в месеца, щеше да знеш какво е магистрала и в какво състояние трябва да бъде.