Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 08:00 1 384 0

Глобалната стабилност в ерата "Тръмп"

  • глобалната стабилност-
  • сащ-
  • ерата на тръмп
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Карл Билд

Карл Билд е бивш външен министър на Швеция за периода 2006 г. -2014 г. и бивш премиер за периода 1991-1994, когато той договаря и присъединяването на Швеция към ЕС. Той е известният международен дипломат, работил е като специален представител на ЕС в бивша Югославия и Върховен представител в Босна и Херцеговина през 1995-1997 и специален пратеник на Генералния секретар на ООН на Балканите през 1999-2001. Към настоящия момент, той е председател на Световната комисия за управление на интернет и член на глобалния съвет по Дневния ред на Европа от Световния икономически форум.

Побеснели американски избиратели, които се чувстват пренебрегнати от Вашингтон, имат какво още да кажат. А в това време, зашеметеният свят сега трябва да се примири с избора на Доналд Тръмп като 45-ти президент на Съединените щати и с последиците от това за глобалната стабилност в следващите години.

Светът все още разполага с малко време, за да може да прецени пълния мащаб от това какво предстои след победата на Тръмп, тъй като последният няма да встъпи в длъжност до 20 януари, 2017 г. , а след това ще трябва да прекара и няколко месеца в попълване на своята администрация с мъже и жени, които действително да формулират и имплементират политиките му.

Едно нещо, което вече знаем, е, че авторитарните управници по света могат да спят спокойно. Те няма да чуват вече остри думи от страна на САЩ по отношение на потъпкването на техните режими спрямо "демокрацията, свободата и правата на човека". Американската стратегия за превръщане на света в безопасно място за демокрацията, сега ще бъде заменена от политиката "Америка да бъде номер 1", а това включва и сериозна промяна на курса в американската външна политика, която вече вероятно предизвиква тържествуване в руски и китайски зали на властта.

Ние също така знаем, че победата на Тръмп, наред с всичко останало, застрашава и световната търговия. Тръмп вече обеща да се отърве от Транс Пасифик партньорството на 12-те страни, да наложи наказателни тарифи върху вноса от Китай, и едностранно да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това е последното нещо, което светът се нуждае точно сега, имайки предвид, че търговията - и самата глобалната икономика - вече се борят.

Тръмп също така обеща да укрепи режима за военна и национална сигурност на САЩ, и агресивно да преследва Ислямска държава и джихадистките заплахи по цял свят. Но цялостното премахване на Ислямска държава и довеждането до истинска стабилност на Леванта ще изисква много повече от това, което той е предложил досега. И докато той най-вероятно ще преразгледа твърде честите си коментари по отношение на ядрените оръжия, ние не можем да пренебрегнем възможността светът да навлезе в нов период на масово разпространение на оръжия и нестабилност.

Тръмп заяви, че е готов и да предоговори ядрената сделка с Иран, като обеща да преосмисли ангажиментите по намаляване на въглеродните емисии на САЩ, засегнати в Парижкото споразумение за климатичните промени.

Това са две от много малкото значителни дипломатически постижения на международната общност през последните години. Последиците от едно отстъпление на САЩ от тях не могат да бъдат предвидени. Във всеки случай, глобалната стабилност бе съмнение отново ще пострада.

Стратегия за външната политика на Тръмп се базира на това да бъде непредсказуема. Но докато според някои хитростта и изненадите в международните отношения си остава важна част от политиката на САЩ (просто попитайте Хенри Кисинджър), предвидимостта се намира в основата на американската система от съюзи, трайни взаимоотношения и приятелства, които страната е култивирана в продължение на много десетилетия. Навреждайки на статуса на Америка като надежден играч на световната сцена ще се превърне в предпоставка за повсеместна нестабилност.

Когато Тръмп встъпи в длъжност, той ще трябва да действа бързо, за да успокои приятелите и съюзниците на Америка по света. В противен случай, те биха могли да търсят алтернативни връзки, насочвайки се към съперници на САЩ или други неблагоприятни съюзници.

Без съмнение, и Европейският съюз ще играе централна роля в драматичните мигове, които предстоят, поради факта, че той отдавна се е утвърдил като основен партньор на Америка по отношение на глобалните въпроси, както и обратното. Въпреки това, Тръмп похвали решението на Великобритания да напусне Съюза, и сега европейските му приятели се изразяват само в лицето на фигури като лидера на Независимата партия във Великобритания - Найджъл Фарадж, който водеше Brexit- кампанията на страната си и дори се застъпи за Тръмп по време на изборите в САЩ. Дали той възнамерява или не, Тръмп в крайна сметка ще даде на популисти и националисти като Фарадж тласък през следващите месеци и години.

Тръмп може да разбере твърде късно, че  разкъсана Европа всъщност означава и много по-малко стабилна Европа, и че противниците на Съединените щати са на път да се възползват от възможностите, вследствие на Европейския разрив. Русия, от своя страна, прави всичко по силите си да подкопае рентабилността на ЕС, и да промени правилата на играта в Европа. Руският президент Владимир Путин сега може да счита Тръмп като своя нов партньор в амбициозния си проект за промяна на визията; но в същото време Путин може и да надцени ръката си.

Светът ще трябва да даде време на Тръмп да премине от захранваната с гняв кампания към отговорното държавно управление, което е и единственият начин, САЩ да поддържа своето глобално влияние. Той ще трябва да направи мъдър избор отрано по отношение на държавния си секретар, секретаря на отбраната, и съветника по националната сигурност и светът ще разглежда назначенията му под микроскоп.

Тръмп все пак може да докаже, че знае как се правят правилните избори. Но, като се има предвид високия тон на кампанията му, доверието в САЩ от страна на чуждестранните партньори е силно разколебано. С победата на Тръмп, светът решително навлезе в един период на повишаване на непредсказуемостта и нарастване на нестабилността. Глобалните предизвикателства се множат, и международния ред, който съществува от края на Втората световна война сега се намира под сериозна заплаха. Дори и при най-добрите обстоятелства, изборът на Тръмп за президент несъмнено подсили значително тези тревожни тенденции.

 

Превод: Теодор Николов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА