Last news in Fakti

18 Ноември, 2016 08:00 1 550 1

Ще бъде ли разрушен Западът от Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • запад-
  • нато-
  • разрушен-
  • ценности-
  • крис патън-
  • project syndicate

Президентството на Тръмп носи екзистенциална заплаха

Ще бъде ли разрушен Западът от Тръмп? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Крис Патън за Project Syndicate. Крис Патън е бивш еврокомисар по външна политика и бивш губернатор на Хонконг.

Прекарах целия си живот на място, наречено „Запада“. Терминът не означава буквалното географско понятие. Докато в центъра стоят Западна Европа и Съединените американски щати, то в понятието влизат и страни като Австралия и Япония. Западът е общност, която споделя общи ценности и надежди. Отразявайки глобалното лидерство на Америка след Втората световна война, Западът бе защитен от твърдата и мека сила на американците. И това беше най-мирното и проспериращо време в света.

Западът осигуряваше основана на световния ред – може би най-успешният фундамент, създаван някога. Воден от САЩ, Западът изгради и оформи международни институции, споразумения за сътрудничество и общи подходи към общи проблеми. И помогна за поддържането на мира и просперитета на света, привличайки със своите подходи и принципи милиони последователи.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените американки щати, обаче, застрашава цялата система. Ако в Белия дом той направи това, което обещаваше по време на предизборната кампания, може да унищожи едно обиграно творение – за което бяха нужни десетилетия да се развие и от което имаха полза милиарди хора. Тези от нас, като американците, които черпеха от него, трябва да се борят за него, докато все още диша.

Едно от обещанията, което Тръмп не трябва да спазва, е търговският протекционизъм. Амбицията за прекратяване на търговски споразумения и зарязването на нови такива е основано според него на вярването, че глобализацията е причина за неравенството в доходите, което удари по джоба на американската работническа класа. Но истинската причина на икономическото страдание са технологичните иновации и данъчните политики, от които се облагодетелстват богатите.

Ако Тръмп, както каза, обърне гръб на Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада и на ратифициране на Трансокеанското партньорство, и ако отправи предизвикателство към Световната търговска организация, то ще навреди на хората, които са гласували за него. Освен това ще загуби приятели и влияние в чужбина.

Друга опасна политика, която може да наложи Тръмп, е да даде на заден ход от споразумения за сигурност със страни като Япония и Южна Корея, както и НАТО. В представите на Тръмп, САЩ не трябва „безплатно“ да предлага сигурност на своите съюзници, а вместо това трябва да ги остави сами да се погрижат за себе си.

На практика подобна позиция би била силно дестабилизираща. Източна Европа и Балтийските страни ще бъдат в ръцете на Русия. А Азия и Близкия изток ще бъдат изложени на риска от ядрена пролиферация, тъй като страни, които няма да бъдат защитени от САЩ, ще развият собствен ядрен арсенал – подход, който според Тръмп е приемлив.

Тръмп призова и за отхвърляне на ядреното споразумение с Иран. Дали някой си мисли, че Саудитска Арабия ще стои спокойно, ако Иран рестартира оръжейната си програма? Критикуването на споразумението – едно от най-големите постижения на Барак Обама – може би служеше на Тръмп по време на кампанията му, но ако в действителност отхвърли договореностите, светът ще се превърне в много по-опасно място.

Заявената позицията на Тръмп относно климатичните промени е проблематична. Той изрази намерението си да се откаже от Парижкото споразумение за климата, насочено към намаляване на вредните емисии и спиране на катастрофалните климатични промени. Той вече назначи Майрън Ебел – яростен противник на договореностите – да съблюдава прехода в Американската агенция за защита на околната среда.

Тази позиция на Тръмп стъпва на твърдението, че климатичните промени са лъжа, измислена от китайците за отслабване на американската промишленост. И това далеч не е единственото обвинение на Тръмп към Китай. Той вече подходи враждебно към азиатската страна, особено по отношение на търговията, което заплашва бъдещите търговски отношения между страните – по този начин се създава риск за американските мултинационални компании.

Президентството на Тръмп носи екзистенциална заплаха. Неговите пренебрежителни коментари за маргинализираните групи – включително мюсюлмани, мексиканци, жени, и хора с увреждания – застрашават ценностите, които са фундаментални за идентичността на Америка и световния мир, и които спояват западните страни.

Германският канцлер Ангела Меркел е лидер, който осъзна колко бързо разпадането на американското лидерство може да доведе света до период, подобен на този след 1945 година. Нейният отговор на победата на Тръмп на изборите бе красноречив и силен: „Германия и Америка са свързани с ценностите на демокрацията, свободата и спазването на закона, зачитане достойнствата на хората, независимо от техния произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически възгледи“. На основата на тези ценности, заяви тя, ще работи с Доналд Тръмп.

Това е начинът, по който трябва да отговорят всички американски съюзници и приятели. Подобно на Меркел, всички ние трябва да говорим и отстояваме това, което Западът е постигнал. Трябва да осъждаме всяко действие на Тръмп, което погазва закона и нормите на свободните общества. Трябва да се борим за свободната търговия, донесла толкова ползи на човечеството. И трябва да се борим за спазване на споразумението с Иран и неразпространението на ядрени оръжия в световен мащаб.

Също така е важно да отстояваме нашето задължение да стоим твърдо срещу руския авантюризъм в Източна и Централна Европа. Трябва да стане ясно, че член 5 на НАТО важи за Литва, Латвия, Естония и Полша – всички членове на военния алианс, който САЩ все още водят.

Накрая, трябва да приемем, че докато Западът не е съгласен с меркантилната политика на Китай и репресивните мерки в страната, то той иска да работи с Пекин, а не се стреми да го маргинализира или унижи.

Идеята за „Запада“ и едно от най-добрите постижения на Америка. Ще бъде истинско бедствие за света ако Америка, в саморазрушителен акт, хвърли това благородно, практично и вдъхновяващо творение в боклука на историята.

 

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕЕЕЕЕ

    3 0 Отговор
    Време е светът да стане по-справедлив и гнусните Американци да не си завират носа навсякъде.