Last news in Fakti

16 Януари, 2017 12:15 8 313 5

Чистка отгоре надолу в Митниците, а не обратното

  • митничари-
  • варна - запад-
  • митница варна запад-
  • чистка-
  • митници
Чистка отгоре надолу в Митниците, а не обратното - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Схемата, която е описана от прокуратурата и от ГДБОП по повод на задържаните митничари на Митница Варна - Запад, за „Антимафия” не представлява оперативен интерес, тъй като тя е една и съща през последните 15 години. Така, че нищо ново под слънцето. Това заяви в интервю за Факти.бг Григор Здравков от „Антимафия”. Говори се за началници на смени, къде в тази схема е шефът на Митница – Варна?! Каква е официалната реакция на Митниците?! Това е поредното доказателство, че говоренето за високи приходи, събрани от контрабандни стоки е мит.

Проведена бе безпрецедентна акция на Митница Варна-Запад, за пръв път на тази митница се задържат митничари. Как ще коментирате?

За последните 15 години не се е случвало нещо подобно на Митница – Варна и по-скоро на Митница – Варна Запад, което е пристанището. Това е пунктът, през който влизат най-голямо количество контейнери и стоки. Това е пунктът, за който Държавният департамент на САЩ твърди в своите доклади в годините, че е вход за контрабандата, освен за стоковата за всякакви наркотици и кокаин. От „Антимафия” винаги сме твърдели, че в Митницата има строга система за събиране на подкупи и обикновено посредниците при такава система са спедиторите. Със спедиторските фирми работят проверени хора и те се ползват с доверието на митничарите. Знаете, че сме изнасяли от „Антимафия” данни през годините за различни видове списъци с подкупи, независимо дали е на гранична митница, в случая Варна-Запад се явява и гранична митница. Таксите за контейнерите тръгват от 200 лв. и стигат до 3000 лв. И това са само подкупи, за да може, както твърди и прокуратурата, митничарите да извършват служебните си задължения. Схемата, която е описана от прокуратурата и от ГДБОП, за нас не представлява оперативен интерес, тъй като тя е една и съща през последните 15 години. Така, че нищо ново под слънцето.

Защо чак сега излиза на бял свят, след като по официални данни следенето на тези митничари започнало още през октомври 2015 г.? Била ли е покровителствана тази митница, след като в годините там не е имало и подобни акции...

Ще ви напомня едно много култово име за района на град Варна – това е небезизвестният Дидо – Дънката. Защо досега МВР и прокуратурата е мълчало нямам никаква представа, но по-добре късно, отколкото никога. Факт, дори различни ръководства на Митниците, са твърдели, че Митница – Варна е един от най-големите пунктове за внос на контрабандни цигари. Вие да сте чули от прокуратурата и ГДБОП нещо за контрабандни цигари и горива, няма такова нещо. Сумата, която твърдят, че са намерили 700 000 лв. за обществото е внушителна. Но аз бих вметнал следното, че това са дребни суми за контейнери с различни видове стоки, като се започне от цитруси и се мине през китайското карго, хранителни продукти и т.н. Това не са така наречените рискови стоки. Вие си направете извода колко пари се дават на контейнер, ако вътре има и контрабандни цигари. Общо взето такива подкупи тръгват от 50 000 евро нагоре. Другото нещо, което ми прави впечатление е, че това е поредната акция на прокуратурата и ГДБОП по нашите граници и никой не казва тези пари накъде отиват. Обикновено отчитането става в края на седмицата. Ако приемем твърденията на ГДБОП и прокуратурата, че сумите са около 700 000 лева, значи само от най-рисковите стоки тези митничари, ако това е вярно са акумулирали един ресурс около 2 милиона лева на месец. Този ресурс от 2 милиона е отишъл в редови митничари, забележете и думичката стажант – митничари, т.е. прокуратурата се опитва да ни обясни, че всеки служител едва ли не още с встъпването си на работа, е замесен в корупционна схема. За съжаление това и според нас е така. И факт е, че никога не се казва тези пари накъде отиват, дали към местен партиен лидер, ръководството на Агенция „Митници” ... Къде е в този случай шефът на Митница – Варна?! Всичките мълчат и се занимават с началник смени.

Обикновено поради липса на достатъчно доказателства, служителите на Митниците биват върнати на работа...

Дали ще се стигне до осъдителни присъди, това е друг проблем. Ако има осъдителни присъди няма как да бъде възстановен човека. Делата се точат твърде много във времето. Факт е, че има през последните две – три години проведени няколко такива акции, което по някакъв начин е респектиращо спрямо Митниците. Много ми е интересно каква е официалната реакция на Агенция Митници?! Според мен никаква и няма да бъде никаква. Факт е, че ръководството на Митниците не е било запознато с провеждащата се акция за оказване на някакво съдействие, на мен ми говори много. Това означава, че има съмнения за това, че част от паричните потоци са отивали към София, което е класика в Митниците за последните 10 години. А и друго нещо, което трябва да се уточни, че това е поредното доказателство, че говоренето за високи приходи, събрани от контрабандни стоки е мит. Данните, които ще бъдат публикувани от Агенция Митници в края на този месец ще видите, че се разминават коренно с това, което говори премиерът в оставка. Това, което искам да вметна, че обмитените късове цигари за 2016 година ще бъдат около 13 милиарда и половина, в сравнение с предходната година има растеж около 300 милиона къса, в сравнение с 2009 г. при 21 милиарда къса цигари се губят едни скромни 7 милиарда. Изразени в паричен коефициент на всеки един милиард къса цигари държавата губи 155 милиона лева от акциз. Общо взето това са успехите в борбата с контрабандата. И говорим за най-рисковата стока цигари.

Има и един друг „полюс” в тази служба, пък и в други по границата, вече няма желаещи за работа, митничари сами напускат.

В края на 2016 г. Митницата обяви поредните конкурси за незаети бройки и се започва старата песен, ще минават за тестове за лоялност. Както виждате от последните четири акции тестовете за лоялност не вършат никаква работа. Ако могат да се нарекат, изобщо тестове за лоялност. Във всяка една акция независимо кой я извършва Прокуратура, ГДБОП или ДАНС има митничари с дългогодишен стаж, има митничари, които са задържани неколкократно, както има и такива със стаж по-малко от една година. Т.е. тестовете не решават нищо. Ние винаги сме твърдели, че в Митницата най-важен е човешкия фактор. Докато службите и политическата класа не разберат, че в Митницата , трябва да има чистка отгоре надолу, а не обратното, нещата ще бъдат едни и същи. Тези митничари, ако са виновни до другата седмица, ще бъдат заменени от нови играчи и след една седмица пак се работи по същия начин, независимо на коя митница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    16 1 Отговор
    На Варна запад контролът е добър и е по- неподходящото място. Да ли си искат подкуп - да там се случва да изнудват вносителите.
    Има обаче по подходящи места за контрабанда и те са:
    Порт Варна Изток,
    Порт Леспорт - пристанището на ТИМ
    ТЕРЕМ Флотски Арсенал
    Фериботния комплекс
    Старият Коробостроителен Завод
    Кораборемонтния Завод
    Петролната База
    А в големите измами с занижените стойности на внесените стоки участват обикновено шефовете на самата митница, които можете да откриете в Сградата на Варна Изток.
    Често се включва и пристанище Констанца в схемата, като стоката се разтоварва там. А от там се пуска транзитна декларация към България с приключване на отдела на Автотранспорта на Варна Изток.
  • 2 Гост

    9 1 Отговор
    Като гледам тоз пудел на снимката и като се окаже, че е висш държавен чиновник и точи хиляди левове заплата за клатикурната си позиция да имитира дейност ми е ясно колко ще се направи нещо срещу корумпираните митничари.
  • 3 Грую

    10 0 Отговор
    Истината е, че всички държавни служители, които са по веригата печелят от контрабандата - от простия митничар/капепеец, та чак до министерството на финансите, паричните потоци от рушветите вървят нагоре по стълбата към София, и по точно към министерството на финансите, всеки митничар се назначава със заповед на министъра на финансите(поне навремето така беше)...отделно, че черната каса на управляващата партия( която и да е тя в момента) се пълни именно и с пари от контрабанда, да не си мисли някой, че от членски внос се събира нещо, и ако някоя митница не внася достатъчно пари, и спретват една спец. акция - данс/манс и т.н. - или ще ни плащате колкото ви кажем, или излитате оттука и ще сложим нови хора.
  • 4 ДДД

    11 0 Отговор
    не може да се разбие и обяснявам:)
    там е място където ТРЯБВА да се краде
    и ако един не краде го гледат лошо
    пример:)
    отидете на ЖП гара и търсете нормално такси
    е няма как другите ще го заколят
    е митничарите не са по прости от таксиджии я
  • 5 Раптор

    2 0 Отговор
    В България няма корупция. Всичко друго има , но корупция нема бе . Осъден за корупция има ли ? Не , значи аз съм прав ,нема корупция . Пример за цял свят , нека ни стигнат ,та да ги видим. Ний сме за пример и подражание , демек без кусури . С ЕДНА ДУМА, ИДЕАЛНИ.