1 Февруари, 2017 09:54 3 891 4

Що да не свалим Герджиков?!

  • герджиков-
  • радев-
  • замириса-
  • избори

Буров, внучето и идиотите

Що да не свалим Герджиков?! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Замириса на избори и някакви призраци с по един-два процента обществено доверие започнаха да обикалят телевизиите и да цитират Буров. Не пропускат да споменат и Стамболов, докато се чудят откъде да се снабдят с портрет на Левски за виртуалния си кабинет.

А партиите смениха стратегията и заложиха на чистия прагматизъм, както те го разбират. Вместо да досаждат на раята с блудкави приказки за ценности и принципи, както правеха доскоро, Реформаторите потърсиха услугите на специалист по печелене на избори. Намериха точния човек в лицето на скандалния Янко Станев, арестуван преди 4 години за купуване на гласове в циганска махала. И го вкараха в Националния координационен съвет на блока. Кадрите решават всичко…

Прагматични са и в „Да, България“ – пак за някой и друг глас, по почина на Татяна Дончева, бутнаха стената между лявото и дясното и се фокусираха върху корупцията във всичките й форми.

Прагматичен е и Радан Кънев. Той твърди, че рожбата на ДСБ „Народна република“ е обединение в дясно и единствен реален противник на ГЕРБ. Няма значение, че никой не се обединява с него, освен една пловдивска организация и няколко свободни електрони. Като го повтори още десетина пъти, все някой ще му повярва и ще тръгне да се съюзява.

Кънев настоява и за машинно гласуване във всички секции в страната, а не само в 500-те досегашни. От ЦИК спокойно рапортуваха, че процедурно нямало значение дали са 500 или 12 340, колкото е общият им брой. Ако съдът реши, щели да ги поръчат. Процедурно може и да не е проблем, но цената на една машина достига 1500 лв. Който желае, да пресметне масрафа. Нищо против машинното гласуване, но тъкмо бяхме теглили чертата на около 30 милиона разходи за изборите. И пак тръгваме да изнасилваме ситуацията. Затова и резервен вариант остава тези машини да се…наемат. А всичко можеше отдавна да е уредено и пито и платено, но пуста дрямка под дебела ЦИК-сянка…

От своя страна и реформаторите твърдят, че са естествения и единствен център на дясното обединение. И се обидиха на Радан, че ги нарича „килера на ГЕРБ“. Така е, като единствени обявиха, че виждат бъдещо управление между тях и партията на Борисов. Останалите дълбокомислено призовават към изчакване на резултатите.

Разбира се, знаме и емблема на прагматизма си остава Веселин Марешки. Човекът директно си обеща евтина бензиностанция във всеки град след Победата. И явно му вярват. Според проучване на агенция ЕСТАТ, Марешки спори с Борисов за второто място по персонално доверие, като двамата отстъпват само на новия президент.

БСП се сниши тактически, сакън да не тръгнат приказки, че е диктувала състава на служебния кабинет на Радев. Ще не ще, кабинетът на Огнян Герджиков няма как да мине метър и ще бъде, макар и косвен играч, в предизборната битка. Социалистите тихо се разграничават от него и предпочитат да говорят за всичко друго, но не и за работата му. Други подозират, че кабинетът ще прикрива белите на предишния, въпреки обещаната ревизия. Трети виждат подмолно завръщане във властта на НДСВ „през задния вход“, сякаш това правителство ще векува няколко мандата.

Всичко иде от невъзможността да се генерира протестен вот в условия на управление на служебно правителство. Няма срещу кого. Защо пък да не се прочуем с безпрецедентния случай, да си намразим служебния кабинет и да го свалим. Един пуч срещу благия премиер ще налее по някой и друг процент на основните партии, дори и Нинова ще си отдъхне. Млекарите вече изсипаха гюмовете, какво ли ще е, ако пчеларите пуснат пчелите…

След дълго мълчание, въпреки нежеланието си да коментира вътрешнополитически теми, няколко думи каза и Иван Костов. Пред Светослав Иванов от бТВ, който буквално изпросваше отговорите, бившият премиер заяви, че народът не притежава политическа култура, за да се решават сериозни въпроси като избирателната система чрез референдум. Това можело да доведе до тоталитаризъм. Не е изненада, че позицията му съвпада с тази на негови питомци като Мартин Димитров, според който власт, дошла след мажоритарни избори в два тура може да бъде свалена само с бунтове. В типичния си стил Костов се обиди на водещия, че вкарва името му в едно изречение с Ахмед Доган и Георги Първанов. Той само изграждал, а те разграждали. Не му се влизало в детайли, защото бил сатанизиран от години и думите му се преиначавали.

Сашо Диков пък заяви, че вече заемал страната на Борисов, защото той бил минал в опозиция. Думите му накараха Люба Кулезич да се ококори като стресната кошута. И от своя страна колежката на Стажанта обяви Радан Кънев за единствената опозиция в настоящия момент. Такива смислени разговори се водят по време на служебно правителство. А социологическите проучвания ту доближават резултатите на ГЕРБ и БСП, ту разтварят ножицата помежду им. Не на шега някои предполагат, че разликата зависи от това, дали Борисов е качил нова семейна снимка в профила си към датата на проучването. Нищо чудно внучето на Бойко да реши изборите, народът обича всичко искрено и лично.

Пак социолозите отхвърлят твърденията, че сме евроскептична нация. Над 60% не виждат друг път за народа и страната. Представете си, ако сега бяхме такива, какво ще бъде след няколко години, когато могат да секнат еврофондовете? Кой ще иска да влиза в политиката тогава, как ще се пълнят листите. Разглезиха ни тези еврофондове. А на колко еврокъщи за гости се развя ризата на майстора. Оказаха се къщи за тъщи, както сполучливо ги определи водещият Виктор Николаев. Как ще издържаме държава само с парите ни от данъци и приходите от митниците, както някога. Ужас…

А президентът Радев направи първото си посещение като държавен глава. Не къде да е, а в Брюксел. При НАТО. И не каза нищо по-различно, отколкото по време на кампанията си. Само че миналото лято разбуни духовете у нас, а Столтенберг изненадващо не се паникьоса, а остана спокоен. Две крайни форми на идиотизъм шестват днес в страната. Едните смятат, че президентът ще тръгне да ни вади от НАТО и ЕС, а другите желаят точно това. В подобна среда на нормалните хора се налага да се спасяват по индивидуален план. Универсална рецепта няма.

Но да твърдим, че лудостта е наш патент ще е доста самонадеяно. Твърди се, че тези дни Орешарски пратил телеграма на Тръмп: „Кураж, Дон! Знам какво е да те емнат от първия ден“. Изглежда проблемите на света идват оттам, че някога са оставили първичният бульон е без оцет и чесън…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    14 1 Отговор
    Абе, Милене! Как може да си толкова добър! Пу! Да не ти е уроки!:) Можеш да оправиш настроението и на най-песимистичният тип!:) Писането ти е изключително! Няма какво да се добави, няма какво да се махне! А, за познаването на темата! Без коментар!:)
  • 2 незнайко

    16 1 Отговор
    Много добра и изчерпателна статия. Всичко случващо се в БЪЛГАРИЯ събрано на едно място.
  • 3 tati

    14 1 Отговор
    Евала пич ! Самата истина казваш !
    "" В подобна среда на нормалните хора се налага да се спасяват по индивидуален план. Универсална рецепта няма. ""
    Според мен да са 10% !
    Другото е вредно! И лошото е че останалите 90% - формират начина на живот в страната !
    Лошо Седларов- много лошо!
  • 4 bubu

    1 0 Отговор
    МИСЛЯ!!!