Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 13:55 911 1

ОССЕ хвали властите за реакцията им в Катуница

  • катуница-
  • оссе-
  • мвр

Бързите действия решаващи за овладяване то на ескалацията на напрежението

ОССЕ хвали властите за реакцията им в Катуница - 1
Снимка: БГНЕС

Директорът на Бюрото по демократичните институти и правата на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Янез Ленарчич изказва своята благодарност и положителна оценка за позицията и действията на българското правителство след събитията в Катуница през септември тази година. Организацията приветства стъпките, предприети от органите на реда и правосъдието за възстановяването на обществения ред и предотвратяването на етнически конфликти.

„БДИПЧ оценява ясната и недвусмислена позиция на правителството на България, както и на политическите, религиозни и обществени лидери във връзка с проявите на насилие в село Катуница“, се посочва в писмо, изпратено до българския външен министър Николай Младенов. „Бързите действия и сътрудничеството с ромската общност след случилото се са решаващи за овладяване на ескалацията на подобно напрежение”, се казва още е в изпратеното писмо.

Непосредствено след събитията в Катуница премиерът Бойко Борисов разкритикува действията на органите на реда. "Вчера пратих главният секретар в Катуница и лично аз не съм доволен от действията на МВР. Сутринта на два пъти говорих с министър Цветанов", каза премиерът. Според него главният секретар и регионалният директор са изпуснали ситуацията, "защото, да, Бог да ги прости момчетата, извършителят е задържан. Трябваше да се обясни, че ще си получи затвор".

В средата на октомври комисарят по проблемите на малцинствата в ОССЕ Кнут Волебьок осъди антиромското насилие напоследък в Европа и призова лидерите да изключат от политическия си речник националистически и нетолерантни изявления. „Заклеймяването на една цяла общност и търсенето на отмъщение заради престъпления, извършени от един неин представител, е изключително тревожно“, заяви в декларация Волебьок.

Неговата реакция е по повод избухването в България на демонстрации след събитията в Катуница. Полицията задържа стотици протестиращи по време на тези прояви, на които бяха скандирани расистки лозунги, а някои бяха въоръжени с ножове и тояги, допълва агенцията. По думите на комисаря от ОССЕ насилието е било провокирано от "националисти екстремисти, възползвали се от несигурността, свързана с икономическата криза и политическата несигурност на нашето време".

Волебьок предупреждава, че „ако не бъдат пресечи, подобни атаки може да застрашат надеждността на нашите държави като демократични, мултиетнически общности, основани на правовия ред".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 харитон

    0 0 Отговор
    Как да не ги хвали, като по-вече от 67 години циганите/привилегированите/ поддържат "ПАРТИЯТА" и се наричат даже "царе" и са бъдещите обитатели на страната Б-я. Да си спомним за малкото циганче, дето го похвалили,че ще стане голям комунист,защото от малко може да лъже и краде.