Last news in Fakti

24 Март, 2017 15:12 1 974 9

Мислете и избирайте. От понеделник няма да ви питат

  • избори-
  • парламент-
  • референдум
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хайде да опростим нещата. Ама така да ги опростим, че и бабите пред входа да вдянат, за какво си приказваме. Като даваме гласа си, посочваме подходящия според нас човек, който да управлява общите ни пари.

Нещо като касиер-домоуправител на входа. В някои входове има разделение на властите и двете длъжности се заемат от различни лица. Правилно.

Не е демократично да се концентрира толкова власт в един човек. И ние си избираме този, който според нас ще ни е полезен. Отговорен и спестовен, но и находчив и инициативен. На такъв човек даваме правото да разполага и с нашия дял от общото благо. Този дял, когато говорим за бедна страна като нашата, в повечето случаи е символичен, но това няма абсолютно никакво значение. В понеделник, за повечето политически сили, които сега ни наричат суверен, ще бъдем просто идиотите, които не ги заслужават.

За другите, които са останали доволни от изборния си резултат, ще бъдем Негово Величество Народът. Оттук нататък малката ви неделна разходка до избирателната секция ще даде основание на победителите да не ви питат за нищо повече, тъй като вече сте ги харесали. Доверили сте им се. Дали сте им правото да решават вместо вас. И ще бъдат прави - никой не ви е насилвал. Вие самички сте ги посочили. А те не могат да се допитват до вас за всяко решение. Дали да строят АЕЦ, дали да вземат огромен заем или да напуснем заедно с тях, някоя организация. Дали да забраним двойното гражданство или да вдигнем крепостни стени по границата ни. Дали културата да мине изцяло в ъндърграунда или държавата да си отглежда благи класици за представителната витрина. Дали да се засили сигурността, за сметка на някои свободи. Какви мерки да се вземат, за да не бъде убит учител по верме на час или хирург по време на операция.

Повече няма да ви питат. Вие сте ги посочили да вземат решения вместо вас при кратката ви неделна разходка до избирателната секция. Помислете си хубаво, кой е най-подходящ за всичко изброено и за още ред важни за качеството на живота ни неща. Скоро няма да ви питат пак. Видяхте каква бе съдбата на всички проведени Референдуми у нас. Този "триумф" на демокрацията. Гласуваха милиони, но от това не произлезе нищо. Имало регламент и понеже, обаче, защото. Един Бог знае кога ще е следващият Референдум, за какво и какви условия ще измислят за признаването му. Дотогава ни остават добрите стари избори, на които се радваме от 27 години. Мислете и избирайте. Не обратното. В неделя ще е слънчево и топло. А от понеделник - каквато е била волята ви...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петров

    19 3 Отговор
    И имайте предвид, че БСП и ГЕРБ са двете крила на БКП, за да не изпуснат никога властта.

    Коментиран от #2

  • 2 патиланец

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петров":

    Имам го впредвид. А някой, някога да ни е питал, какво искаме, всъщност? След изборите бас държа, че пак нява никой да ни пита какво искаме? И който и да седне на поста пак няма да ни пита, а ще си гледа кефа и ще ни "представлява".... вземайки решения вместо нас, но твърдейки, че ние искаме това...

    Коментиран от #3

  • 3 некойси

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "патиланец":

    Именно, за това политическата система трябва да отпадне и да бъде надрастната. Просто и е минало времето.
    Когато хората не са знаели решенията на даден проблем обикновенно са търсели най-способните и най-знаещите и можещите.
    В днешни дни се оказва, че не трябва дори да си знаещ и можещ за да бъдеш политик. Политиката се е превърнала в нещо като шоу-бизнес и някакви хора с лъскави костюми ни обясняват че еди какво си е така и ние трябва да приемем думите му за 100% истина.
    Ако например трябва да знаем колко дълбок е кладенец обикновенно ползваме съответната измервателна апаратура, това е научен подход.
    Ако извикаме купчина хора и ги накараме да дадат най-доброто предположение за дълбочината на кладенеца, това вече е политика.
  • 4 и умната

    1 3 Отговор
    И добре си помислете за кой ще гласувате Ако сте си намразили гласувайте пак за тия....
  • 5 и умната

    1 1 Отговор
    И добре си помислетеза кой ще гласувате Ако сте си намразили живота гласувайте пак за тия
  • 6 ДогъзДоган

    3 0 Отговор
    Цела ден мислих... и цела нощ мислих.... И измислих пак онова същото за майките на дупетатите и техните мекерета...
  • 7 БАСТУНЯ ПИЧ

    2 0 Отговор
    Няма изпълнят нито едно от обещанията си , за туй няма чуят гласа ми, ама ще видят един от пръстите ми. Квото повикало такоз се обадило . Не чух нищо за пенсионери , и не им вервам хич .
  • 8 ТоШибиян

    2 1 Отговор
    Само експлозия на аеца ше опрай псевдо държавата
  • 9 Избирател

    2 3 Отговор
    ГЕРБ. това е напредък и прогрес!!