Last news in Fakti

16 Април, 2017 06:30 2 796 10

Тръмп: Военният президент?

  • доналд тръмп-
  • президент-
  • иън бурума

Тръмп реши много свои проблеми с ударите срещу Сирия

Тръмп: Военният президент? - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Иън Бурума за Project Syndicate. Иън Бурума е професор по демокрация, човешки права и журналистика в Бард Колидж и автор на книгата „Нулева година: Историята на 1945“ (Year Zero: A History of 1945).

Изглеждаше, че нищо не протича правилно за Доналд Тръмп по време на неговите първи 11 седмици като президент на САЩ. Федералните съдилища от шест щата блокираха неговите опити да наложи забрана за достъпа на чужденци от 6 държави с мюсюлманско население до САЩ. Той не успя да отмени и здравната реформа на Барак Обама, защото членове на умереното крило на републиканците решиха, че предложената от него алтернатива не е достатъчно задоволяваща.

Неговият съветник за национална сигурност Майкъл Флин трябваше да подаде оставка, след като беше обвинен в близки отношения с Русия. В същото време хора от близкия кръг на Тръмп са в постоянна битка. „The New York Times“ и „The Washington Post“ нарекоха Тръмп лъжец. Неговите рейтинги на одобрение паднаха до рекордно ниските за нов човек на поста 35%.

Точно тогава, изневиделица, Тръмп заповяда атаката срещу сирийска военна база с 59 ракети „Томахоук“. Това стана след години на мъчения и бомбардировки от страна на режима на Башар Асад и наложени множество ограничения върху обикновените граждани. Тогава Тръмп видя снимките на деца, имащи пяна на устата след химически атаки и реши да си промени мнението.

Изведнъж бъркотията в Белия дом около провала с „Obamacare”, странните съобщения в Twitter и срещата с китайския лидер Си Цзинпин, за която Тръмп беше неподготвен, бяха забравени. Вестник „New York Times“, който критикуваше президента от самото му встъпване на власт, изведнъж посвети цели колони на неговата твърдост като държавен лидер, който е препопдал един добър урок на света. Неговите действия бяха приветствани и от „The Wall Street Journal“. Дори Дейвид Игнатиус от „Washington Post“, който непрестанно критикуваше минималното наличие на лидерство в Белия дом, намери път към Тръмп. Браян Уилямс от MSNBC пък нарече ракетните удари просто „красиви“.

Трябва да имате каменно сърце, за да не се зарадвате на това, че Асад получава удар в носа. Да нападаш, когото и да е с химическо оръжие е ужасно военно престъпление. Да удариш някое летище обаче, по никакъв начин не ни доближава до края на конфликта в Сирия.

Тези удари обаче разсейват вниманието от политическите проблеми на Тръмп. И това, повече от просто едно започнало да кърви сърце, трябва да е част от обяснението.

Тръмп може и да не знае много за света и безгранично да пренебрегва външната политика. Той обаче има едно особено умение: умее да се популяризира чрез манипулиране на традиционните и социалните медии. Той знае как да влезе в новините и да гони целта си. Тя е да бъде признат за най-влиятелния човек в света.

Един от методите да се възползва от страховете и гнева на американците, разочаровани от безкрайните войни, беше да обещае да постави Америка на първо място. Така той ще е да я държи далеч от международната бъркотия.

„Аз не съм и не искам да бъда президент на света“, заяви наскоро Тръмп.

Сега обаче той откри най-добрия начин да бъде аплодиран като корав тип, а именно военни действия. Тръмп може и да се разколеба в опитите си да се покаже като велик лидер. Той обаче постигна победата, която наистина е от значение за него, а именно тази в медиите.

Хората може и да се отвратиха от войните, започнати от Джордж Буш, но ударите на Тръмп показаха, че когато един водач се бори с чуждестранен враг, хората ще го подкрепят, защото чувстват това, почти като свой патриотичен дълг. Ударите бяха знак за морално лидерство. Изглеждаше просто непатриотично, че никой не искаше да направи нещо за тези деца, атакувани с газ от Башар Асад.

Дори ако тези удари не оправят проблемите в Близкия Изток, а дори ги влошат, те ще донесат голяма победа за Тръмп. В очите на много критици той вече прилича на президент. Той може да развали това само при един тежък разрив между републиканците.

Някои от големите критици на Тръмп са неоконсерватори и хора, които насърчават войната на Буш в Ирак. Те мразеха неговите обещания да се оттегли от чуждите конфликти. Сега обаче вероятно ще се обединят около него.

Тръмп все още няма стратегия за Близкия Изток или Азия, където севернокорейския лидер Ким Чен – ун прави всичко възможно да го провокира със своите ядрени тестове и тестове на балистични ракети за далечно разстояние. Тръмп вече знае какво да прави и вече изпрати самолетоносачи по корейските брегове, въпреи че удар срещу Северна Коря наистина може да доведе до ядрена война. Моралното измерение на Тръмп обаче вече беше възстановено и то е красиво.

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зарин

    21 2 Отговор
    Статията си е глупавичка и е написана само за да ни внуши, че химическите атаки на Асад срещу мирни граждани са факт, който не подлежи на съмнения, въпреки, че доказателства за това няма. Имало мъчения, бомбардировки и ограничения. Ами война е Бурума, ВОЙНА. И срещу кого е тази война и кой я започна и кой продължава да поддържа колячите. Абе дали само на мен ми се струва, че зад океана бая народ има мозъчни проблеми или има и други на това мнение.
  • 2 Скорпион29

    14 3 Отговор
    Типична тактика на алчен капиталис да задържи кокала на всяка цена сигурно има татос който гласи целта оправдава средствата и друг че човешкия живот не струва нищо парата над всичко.
  • 3 Нафарфорий

    5 15 Отговор
    ТРЪМП Е ПИЧ ! ПРОЧЕТЕТЕ МУ КНИГИТЕ И ТОГАЗ ГО ПЛЮЙТЕ!
  • 4 професора

    13 0 Отговор
    Защо ли трябва да се занимаваме с това какви свои проблеми е решил Тръмп, вместо да си гледаме нашите? И без това никой от нас няма достъп до нужната информция, за да си представи кое как и защо се случва.... Единствената истина е, че САЩ е нация от завоеватели- така е образувана държавата им, така работи и до днес. Те нямат друг вариант за действие и съществуване. Разликата между предишният век и сега е, че вече правят всичко възможно да убедят и обществеността в правотата и благородната си кауза, и успяват чрез ТЕНДЕНЦИОЗНО ПРОПАГАНДНИ И ВНУШАВАЩИ ПОДСЪЗНАТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ журналистически материали, подведени по подходящият начин, на подходящо подготвено население.... Също като тази статия.
  • 5 стоян георгиев

    7 5 Отговор
    удара на тръмп бе с рекламна цел.не постигна нищо в сирия.нищо!!!само консолидира иран русия и асад .тръмп е слаб политик и разчита на някакви рекламни трикове ,подкрепени с медиини ръкопляскания.за асад трябва целонасочена политика,а не като него за седмица три пъти да си сменяш мнението кво ще правиш в сирия.

    Коментиран от #8

  • 6 Ти да видиш

    3 6 Отговор
    А бе товариши. Нали Тръмп ви беше приятел. Сега какво стана тя? Като ви чета постовете голям майтап пада. Май още не са ви спуснали опорните точки и здравата си противоречите.
  • 7 име

    3 3 Отговор
    .... до 3- я прочети книгите на брежнев и живков....
  • 8 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Тръмп е политик, бизнесмен, милионер и е постигнал нещо в живота за разлика от теб господин НИКОЙ, дето си на всяка манджа мерудия.
  • 9 Ташунко

    2 0 Отговор
    Една пиратка отпред и една отзад, и се е оакал големият мъж. То каквато държавата такъв и Ка....П......Та.
  • 10 абредей

    1 0 Отговор
    Чичо Дони е корав, много корав. Щом посмя да нахапе и войнственният Ким Ун, то със сигурност има лъвско сърце. Само не разбрах защо намаха 59 томахавки на летище в Сирия, особенно след като всички доказателства сочат, че джихадистите и някои умерени опозиционери разполагат с повече БОВ, от цялата сирийска армия около Асад? Вероятно е искал да стресне тероризма до дъно и не знае успял ли е или не, но определено стресна нас хората по цял свят. Ако бе умерил руснаците сега не се знае дали нямаше да ходим с противогази на работа и да си мучим отвътре?