28 Юни, 2017 10:15 3 327 5

Премиерът добротворец и злите придворни

  • премиер-
  • придворни-
  • борисов-
  • боршош-
  • лиляна павлова
Премиерът добротворец и злите придворни - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позорът има безброй измерения, но когато органите на реда заплашват с протести, адресат на исканията им, освен управляващите, се оказват и обикновените хора. Които с основание си задават въпроса - щом полицаите се бунтуват, кой ще ни пази нас. И как това съсловие да съхрани и малкото останал респект към себе си, когато се пазари за заплати, а личният състав ходи опърпан. Полицаите могат да срещнат съчувствие у някои порядъчни граждани, но това едва ли ще им помогне с нещо.

Както знаем, най-големият кошмар за премиера са протестите във всичките им форми, които той приема като лична обида. И в случая, както нищо не можеше да се направи, изведнъж на Националното заседание на ръководството на МВР Борисов заповяда: "Имаш 10 милиона. Незабавно им ги раздай да си купят летни дрехи. Да ви облека със зимните дрехи и да ви изкарам сега на улицата?". Разпореждането бе към министър Валентин Радев, който гледаше виновно, като момче, хванато на съседска череша. Класиката бе пълна - министърът - лош и стиснат, премиерът - загрижен и ларж. Остава да видим, ще тушират ли напрежението извадените милиони от цилиндъра или това няма да умилостиви готвещите протест от 5 юли полицаи.

Добрините на премиера не свършиха тук. 24 часа след като министър Лиляна Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош, Борисов го върна на поста, а оттам скорострелно излетя пишман-наследникът му, като след хитлеристки поздрав. Мотивите на Павлова отидоха в коша. А те бяха повече от сериозни - дворецът работел без задължителния за търговско дружество бизнес план, нямал инвестиционна програма, оздравителен план. Липсвали правила за работа, както и правила за възлагане на обществени поръчки. Боршош не предоставил поисканите от Павлова финансови отчети за последните две години, а и дал хвърчащи листа с финансовата загуба, която тя пресметнала на 9 милиона лева.

"За последните два месеца поради действия или бездействия на г-н Боршош няма и милиметър напредък по ремонта на НДК", допълни Павлова, разтревожена, че ще се издъним жестоко пред чужденците, които ще посрещаме като домакини на ЕС.

В часовете след малотрайното уволнение се надигна вълна от подкрепа за Боршош, който за градската, разбирайте софийската, десница, е нещо като Цонко Цонев за метъл съсловието у нас. Готин пич, който съживил "мъртвеца" след епохата "Друмев" и изхвърлил гащите от културния храм. И няма значение, че се отчита сериозна финансова загуба - нали така или иначе от култура не се печели, а държавата е длъжна да налива, за да не оскотеем съвсем от безкултурие.

Докато още не знаеше, че ще го върнат на поста, уволненият Боршош си изплака мъката във фейсбук: "Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона".

След което нещата се случиха бързо. Борисов направи очна ставка с Боршош и Павлова, върна го на поста и отне НДК от министерството й, като го прати към ведомството на Боил Банов. И заваляха благодарности. "След изключително важната среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи. Вярвам, че държава, която се вслушва в своята интелигенция, има достойно бъдеще", с комсомолски плам декларира Боршош, който щял да работи с удвоени сили след реабилитацията си. А под "своята интелигенция" явно визираше защитилите го пламенно Ваня Щерева, Веско Ешкенази и групата #ИазСъмНДК, публикувала заслугите му към културата.

И натискът, и беззаконието, от които проплака Боршош, изчезнаха скоропостижно. Павлова се оказа лошата, Бойко добрият, а за да е пълна идилията дори и душманката му благодари на премиера. С това решение давал възможност на екипа, с който Павлова работи да се фокусират върху същинската работа по политическите приоритети и по подготовката и провеждането на председателството на България на Съвета на ЕС.

Жив да го ожалиш добрият ни премиер, с какви лоши хора се е обградил. Слава Богу, от приказките знаем, че доброто побеждава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 срамувам се

    19 1 Отговор
    Уф, повръща ми се, ама по коридорите на властта ...
    Лошото е, че после ще трябва да го чисти някой отрудена женица, дето работи за жълти стотинки.
  • 2 Грую

    20 1 Отговор
    Лекарите, учителите, полицаите кой ли още не. Герб трябва да престанат да правят пожарникарски бюджети в смисъл да си оставят излишък в бюджета, който правителството да използва за пожарникарски ситуации или в края на годината както намери за добре. Точно това създава тези дисбаланси тъй като с приходната част е натисната и разходната и като пропищи някой натиснат (подпален) му метнат едно парче от излишъка (пожарогасител). Пожарникарска му работа. Ами да вземат да пробват с проценти. И без това изискванията на НАТО за военни разходи за за проценти. Тогава ще е ясно - от приходите за месеца 5% за отбрана, еди колко си за образование, толкоз за култура и колкото са събрали толкоз. Тогава може би ще им дойде на ума че освен на бюджетирането ще трябв да се обърне внимание и на събираемостта на така определените данъци.
  • 3 Цар Вул

    4 3 Отговор
    Никога не съм бил фен на Б.Б.?!!Но сега го поздравявам за добре свършената работа!Най после и той включи,че от тази "дебелог.зата"наследница на комунистическо котило и "чеп за зеле не става"!Изпосъбори няколко къщи на БЪЛГАРИ,,а толерираше циганските гета!!Абе,този"дялан камък"кога Б.Б.ще го изхвърли на бунището на историята?Не стига,че и направи Министерство ами побърза и да "командери"!Я се осъзнай ,ало гуспужа!!Много насериозно се взе!!Сега разбра ли откъде изгрява слънцето?То само с мили очи и з....к не става!Иска се и малко акъл!Ама той като не ти е дошъл на 7/СЕДЕМ/,ЧАКАЙ ГО НА 77/СЕДЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ!!!
  • 4 Родопска Гайда

    7 1 Отговор
    Феномен е бил Алеко, описвайки националният герой в "Бай Ганьо". Феномен е и Вазов чрез споделеното в "Големанов" и "Криво разбраната цивилизация" за днешната ДЕРМО-крация. Нима можем днес да намерим един повод за гордост, да се назовем БЪЛГАРИ? Когато, Алеко Константиновият герой ни води в тресвището за кой ли пореден мандат. А има ли някой да посочи каква е специалността му, че управлява всички министерства. Че тогаз ЕДИН КРЪЧМАР ИМА ПОВЕ ДОСТОЙНСТВА И КАЧЕСТВА ОТ ..... . А бе ко да ти пиша, акъла не ми го побира. От улицата в МС. Сън ли си или те има?
  • 5 Бойко добрия чичко

    6 1 Отговор
    Няма две мнения Боршоша е един ОБИКНОВЕН СОФИЙСКИ ГЪЗАР докопал се незнайно как до властта А за ПОЖАРНИКАР какво да говорим колкото повече го търпим става по зле и доказва ча за тая работа хич го не бива Да ходи в ИПОН и с бугалките