Last news in Fakti

7 Декември, 2011 20:58 4 986 3

Така Европа няма да оцелее

  • евро-
  • европа-
  • оцелее
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вместо да ни уверяват, че не бивало да гледаме толкова сериозно на предупрежденията на рейтинговите агенции, европейските политици ще направят най-добре, ако седнат и си свършат работата. Иначе Европа няма да я бъде, предупреждава Дойче веле

"Какво става с еврото?" - Дойче веле зададе този въпрос в една своя статия преди цели 11 години. Тогава еврото още не беше въведено като валута. В текста ни от онова време срещаме и изречението: "Валутните пазари усещат много добре кога политиката прави всичко възможно, за да стабилизира една валута и кога действията й са недостатъчни". След три седмици ще се навършат точно 10 години, откакто германците започнаха да плащат с евро. Юбилей, който обаче едва ли ще се отпразнува с фанфари и вдигане на тост.

Между редовете


Тогава, преди 10 години, експертите предупреждаваха, че въвеждането на еврото е прибързан ход и че ЕС не е готов за това, тъй като който иска да плаща с единна валута, трябва да има и единна бюджетна политика. "Защо искате да имате една валута, но в същото време имате 17 централни банки, 17 национални бюджета и 17 финансови министри - и всичко това наред с наличните общоевропейски институции?" - този въпрос се задаваше тогава, задава се и сега.


И в такъв момент идва новината, че "Стандард енд Пурс" може да намали кредитния рейтинг на 15 страни от еврозоната. Засега това е само предупреждение, но и то е достатъчно. И разбира се моментът бе прецизно подбран. Също така едва ли има нещо изненадващо в реакциите на някои европейски политици - да вземем за пример ръководителя на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер, който заяви, че рейтинговите агенции не трябвало да се взимат толкова насериозно.


Извинете, г-н Юнкер, но тук не можем да се съгласим. Напротив, трябва! А най-вече трябва да вземем насериозно последното им предупреждение, защото неслучайно то идва броени дни преди поредната европейска среща на върха за намиране на изход от кризата. Между другото, такива срещи през последните две години имаше общо 13 - без това да доведе до някакви реални последици. Ето защо е крайно време Европа да хване бика за рогата. Точно това иска да ни каже рейтинговата агенция.

Зад кулисите


Дали обаче господата в конферентните зали в Брюксел ще могат най-сетне да постигнат споразумения за реални мерки? Надеждите не са особено големи. Достатъчно е да анализираме поведението на Ангела Меркел и Никола Саркози, самопровъзгласили се за лидерски тандем: пред камерите - прегръдки и пълна хармония, зад кулисите - кавга след кавга за това кой е правилният път.


Така Европа няма да оцелее! Да, вярно е, че в миналото рейтинговите агенции допускаха грешки, дори бяха обвинени, че във важни моменти не виждали наближаващата заплаха. Сега обаче те правят точно това, което искахме от тях - дават да се разбере, че Европа е на ръба, че трябва да се предприеме нещо и то веднага. Или както се казва в статията на Дойче веле отпреди 11 години: "Само политиката може да стабилизира трайно еврото". Това и до днес не се е променило.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    0 0 Отговор
    Ха-ха-ха... Можем да ви кажем кое и как, но само срещу солидно заплащане за съветите ни. Важното е да се разбере, че с празни приказки и словоблудство работа не може, да се върши... Успех!
  • 2 Wega

    0 0 Отговор
    Вие ако знаехте щяхте да предложите спасителен план за България, те хората ще се оправят и без ваще съвети
  • 3 Иво

    0 0 Отговор
    Дали тук или в Европа,депутатите си гледат само заплатите,и не могат да свършат и една полезна работа...а за човека на строежа...прошка няма...