Last news in Fakti

22 Октомври, 2017 07:11 2 611 9

Защо не засекретим и магистралите?

  • ограда-
  • граница-
  • елена йончева-
  • мвр-
  • магистрали
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оградата по границата, както я наричат обикновените хора, "Великата българска стена", според Валери Симеонов, пренебрежителното "мрежата" или преградното съоръжение, както повелява лексиката на гранична полиция. Независимо как наричаме последния обект във филмовото творчество на Елена Йончева, отношението към него е нееднозначно. Особено след като управляващите го вкараха в списъка на стратегическите обекти.

За това говорят и резултатите в анкетата на ФАКТИ "Стратегически обект ли е оградата на границата". В нея участваха 883 читатели на сайта. Според 30% от тях с предприемането на действия по засекретяването му, управляващите налагат цензура по темата.

Също толкова смятат обаче, че оградата заслужава такъв статут, тъй като е от особена важност за националната сигурност.

Други 21% са посочили, че е смешно да се твърди, че оградата е стратегически обект, но според други 18% добра или лоша, тя ни пази от бежанска вълна.

Само 1% приема просто на доверие решението на кабинета - щом така са решили, значи така трябва.

Равносметката - скептичните към специалната стойност на оградата и защитниците й като стратегически обект са разделени поравно. Защо оградата влезе в специалния списък, точно когато приключи разследването на Елена Йончева и от "Позитано Пикчърс" готвеха предпремиерна прожекция? Отговорът на МВР-шефа Валентин Радев е малко озадачаващ. Защото, видите ли, точно сега обектът бил завършен.

А не беше ли редно от ден първи на градежа той да влезе в този специален списък, ако наистина вярваме в неговата изключителна важност? Колко време бе сниман, обсъждан, анализиран и облитан с нескрита гордост от наши и чужди фактори. Та нали всеки знае от какво е направен, слабите му места са посочени, изброени са и начините за преодоляването му. В опитите си да опровергават критиките, строителите на оградата многократно влизаха в детейли, свързани с тънки подробности от градежа.

"Не ми била мрежа телена, най ми била закалена стомана", ще пеят жътварки след години в прослава на съоръжението.

Кое му е секретното, след като от ден първи се вижда всеки винкел и болт. И може ли обект, който от своя страна не е ограден, да бъде секретен. Ами да направят ограда на оградата. Звучи идиотско, нали. Сега е просто смешно.

Тримесечното разследване на Йончева може да отиде в десета глуха, независимо, че от БСП вече подадоха сигнал до прокуратурата със съмнения за корупционни практики на обекта. Според журналистката-депутат за оградата са отишли близо 200 милиона, но е изпълнен друг проект, а не първоначално предвиденият. Което я прави по-несигурна и лесна за преодоляване.

Всяка партия си гони политическите интереси, както намери за добре. БСП поиска оставките на Валентин Радев и сочения за баща на оградата Валери Симеонов. Разбира се, те ще бъдат подадени на кукуво лято. Важно е да се поддържа горенето и колкото може повече мръсна вода от центрофугата да изтече в канала преди Председателството. Защото тогава всички ще са кротки, спретнати и чистички. Добронамерени и единни. Цели 6 месеца.

Сещате се какво би станало, ако по време на Председателството някоя политическа сила, още повече пък парламентарно представена, тръгне на протести или просто засили критиките към управляващите. Моментално ще бъде заклеймена в организиране на саботаж и национално предателство. Дотогава "неприятната личност", според Валери Симеонов, ще твърди, че само който не е пожелал, не е преминал оградата. И ще прави демонстрации с китайски стълби, само че на някоя друга ограда. А Валентин Радев ще размахва пръст, че оградата вече е стратегически обект и всеки трябва да си мери приказките.

Не искаме да омаловажаваме значението на тази ограда. Но управляващите можеха да са далеч по-адекватни в аргументацията си, когато внезапно придадоха стратегически статут на съоръжението. Напоследък обаче те са предприели нова тактика. Всяка критика моментално се обявява за жълтина или фалшива новина. И точка.

Както е тръгнало, защо пък и магистралите или столичните булеварди, които пропадат и се преасфалтират често-често, да не бъдат обявени за секретни. Нали в даден момент по тях може да премине военна техника. Ще се издадем на врага, ако задаваме въпроси за потъналите в асфалта милиони. Ще си отдъхнат и в АПИ, всички ще са хепи...

"Който пита - малка пита", казваше Радой Ралин. Който искал да снима оградата, оттук-натам първо да питал МВР. Там ще преценят и може да му дадат бележка. Чудно разследване ще направи завалията, голяма пита ще донесе...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    29 2 Отговор
    Каква сигурност, какви 5 лв?

    Кой ще спре това смешно нещо - опната тел без охрана :D
  • 2 Хитър Петър

    17 1 Отговор
    Пътища за "милиони" айде по скоро за милиарди.Че то километър прави милион и половина.Но по важното е да се усвояват средства,иначе кой щеже да ни даде толкова парички,нали целта да влезем в Европата беше точно такава,защо Бойко и Македония станаха първи приятели и Бойко приветства Македония да влезе в Европата.Утре удругиден и с Албания и Камерун ще станем приятели.А колкото до оградата хммм колчета за по 1000 евро.😕😅 Но няма значение защото доста хора неги интересува кво правят Миндиликов,а тези който мислят за нещо е само кога ще им доди полета за чужбина
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 открит лист

    16 1 Отговор
    След като оградата е стратегически обект който пътува в посока оградата и приближава 20км до нея да си изкарва открит лист от МВР както беше едно време ...
  • 5 Варна

    10 1 Отговор
    Не лош коментар Милене! - Имаш един "+ " от мен :-))
  • 6 Един

    8 0 Отговор
    Правилно!
    Хем няма да се излагаме пред чужденците (дето не са стъпвали в БГ),
    хем няма да се вижда потока на парите от проституцията и дрогата от морето към София, а и тези от митниците - също!
  • 7 ГОСТ

    7 0 Отговор
    1000лв. на метър!!!! Такава кражба няма никъде.
  • 8 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 0 Отговор
    Таз тел са я писали за стотичи милиони евро и съответно са откраднати още повече
  • 9 чичо Пенчо

    1 0 Отговор
    Моето мнение е,че и ГЕРБ не вярва в "мрежата" на границата - ТЕ ВЯРВАТ В ТОВА, ЧЕ ЕДНИ (МНОГО) ПАРИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ О Т К Р А Д Н А Т И !!!!! И правят всичко,за да се случи това !! А Симеонов е един ЛА ЛА ЛЕНД,който за да му СИПЯТ В КАНЧЕТО е готов на всичко !!