Last news in Fakti

7 Декември, 2017 09:03 3 789 11

Защо напуснахте страната си? За да живея добре

  • чужденци-
  • мигранти-
  • белгия
Защо напуснахте страната си? За да живея добре - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Белгия, Антверпен, час по нидерландски език.

Иранец, сириец, иракчанин, кюрд, китаец, валонец от южната, френскоговоряща част на Белгия, италианец, момиче от Южна Корея, друга от Шри Ланка, Гвинея, Гана, Турция, Аржентина, Венецуела, Испания, Полша, България, Чечения е обликът на клас, изучаващ второ ниво нидерландски език към Huis van het Nederlands към LBC.

(Нидерландският принадлежи към групата на германските езици и се говори от около 21 милиона души, главно нидерландци и фламандци. В Белгия се нарича неофициално фламандски. Въпреки че по-често езикът е наричан холандски (производно от разпространеното неточно название „Холандия“ за съвременната държава Нидерландия, включваща провинции Северна и Южна Холандия), възприетото в България академично име на езика е нидерландски. За част от говорещите нидерландски (като фламандците) наименованието холандски може да звучи обидно. Източник: Wikipedia)

Учителят задава въпрос кой, кога, как и защо е пристигнал в Белгия. 29-годишният иракчанин Файсал и кюрдът Метин се надпреварват кой първи да разкаже историята си. През 2011 г. Фейсал напуска Ирак с малка лодка. При навлизане в териториални води, се прехвърля на корабче. Пътуването е Защо напуснахте страната си? За да живея добре

организирано и му е струвало 6000 долара. Всичко върви успешно до турско-българската граница. На 24 октомври 2011 г. е заловен при незаконно преминаване на българската граница и три дни по-късно приет в специален дом за временно настаняване на чужденци, а по-късно прехвърлен в Бусманци. Нарича тези общежития „затвор“. Обискиран е, взети са му всички вещи. Полицаите се отнасяли добре с него – някои по-любезни, други – по-малко. „Навсякъде има добри и лоши хора“, казва той. Представата му за българите и България е: „Хубави хора, хубаво време...“ Експулсиран е обратно. Неуспешният му поход към бленуваната Европа не го спира. Прави втори опит, но този път със самолет и каца в Белгия. Няма лоши чувства към България, ентусиазиран е и планува да посети Варна през следващото лято. Чувал е, че там е много хубаво.

24-годишният кюрд Метин е душата на класа. Зевзек от класа, майтапчия, отворен към всички и всичко. Неговата история е по-малко драматична. Липсата в сюжета на част „затвор“ води до леко помръкване в погледите на съучениците. Въпреки това разказът е динамичен, увлекателен, изпълнен с напрежение и авантюризъм. Метин преминава пеш през девет държави. Всички въздъхват с облекчение, когато най-после стъпва на белгийска земя. Метин започва живота си в Белгия надъхан с оптимизъм, с чувство за хумор и младежки ентусиазъм.

Мухадин, 45-годишен сириец, баща на шест деца, пристига преди две години в Белгия. Отново с лодка, пеш, самолет. Завършил е средно образование, работил като фризьор в родината си. Похвали се, че тъкмо си купил чисто нов Chevrolet. Доволен е от живота си в Белгия и не иска да живее другаде.

Комута от Шри Ланка изненадва класа с интересен факт от бита в екзотичната държава. Там братът издържа момичето в семейството, а не съпругът или бащата. Всички сме изумени и питаме: „Ами ако братът е един, а сестрите – четири?“ Отговорът предизвиква бурни реакции: „Братът работи за всички сестри!“

Рикардо напуска Южна Италия, защото там заплатите са много ниски. Работил е барман, нощно време, за по 30 евро на смяна. В момента работи в италиански ресторант в Антверпен и е доволен.

Защо напуснахте страната си? За да живея добре

Иракчанин седи до кюрд, българка - до туркиня, чеченка - до полякиня, бразилка - до колумбийка, Шри Ланка до Индия, Гана до Нигерия... Класна стая, учител, ученици...смях, бъзици, хвърчащи бележки, преписване по време на изпит...Някои са с бради, други със забрадки, всички говорят различни езици, но всички са приятели и класът е сплотен. Обединява ги желанието да научат нидерландски език и надеждата за по-добър живот.

„Защо напуснахте страната си?“ е въпрос с единствен отговор, независимо от цвета на кожата, облеклото, религията, възпитанието и образованието: „За да живея по-добре!“.

Защо напуснахте страната си? За да живея добре


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Розета

    5 7 Отговор
    Интересно! Погледнато от друг ъгъл.
  • 2 толерастията е вредна

    30 0 Отговор
    Колко "мило" докато някой не реши да избухне, защото е решил, че не му дават това, кото му се полага "по право" ?
  • 3 Пророка М

    31 0 Отговор
    И като се съберат 5-6 хиляди от амуджите и изведнъж им се прииска да правят Халифат.Като са двама-трима са кротки агънца.
  • 4 Тони Бонбони

    24 1 Отговор
    Тези Холандци още не разбират какво ги чака.
  • 5 Tax payer

    24 0 Отговор
    Радват се и се шегуват...докато има глупаци да плащат този маскарад.

    Коментиран от #6

  • 6 ГОРАЗД

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Tax payer":

    Както е писано в библията,радвайте се и се веселете,защото ваше е царството небесно!Като гръмне човека на коментар 2,разбира се!
  • 7 Все тая

    13 0 Отговор
    Много задружни, много весело.Голям кеф... докато един слънчев ден, Хасан ( Файзал... етс. ) не реши , че дискриминират културните им особености. Нарушават правата им ( да насили някое момченце в басейна, например), и вземе та сгази 100 туриста на главната улица.... После всички са Белгия... вода с масло няма да смесите. Колкото и да го бъркате, накрая олиото ще изплува ;)
  • 8 Morgoth

    14 0 Отговор
    Докато са толкова разнородни всичко е ок. Проблема идва когато компактна група от няколко стотин говорещи един и същ език и имащи една и съща вяра, различна от местната решат, че искат да си направят държава в държавата и там да се спазват техните правила, а не официалните.
  • 9 няма такива шматки

    8 0 Отговор
    Тоя джагал Фейсал, как е кацнал в Брюксел със самолет, когато преди това е бил върнат от България?
    Вероятно с фалшиви документи, иначе няма как!
    Не мога да ги разбера тия западняци, толкова ли са тъпи и заблудени да повярват на историите на някакви маймуняци? Колко трябва да си прост и да не се усетиш, че тези хора са криминални елементи, нарушаващи законодателството. Нас българите едно време ни гониха, като най-големите врагове, а за тия цигани си умират от кеф, да ги оплождат ли си ги прибират, за друго ли нямам идея. Това си е легализиране на нарушаването на закона и на престъпленията.
  • 10 мгамгюлгюмгймгйргймжйвг

    10 0 Отговор
    ВАРИАНТ НОМЕР 2.....СЛЕД 10 ГОДИНИ. .....В ЕДИН КЛАС. ..СА СЪБРАНИ ...БЕЛГИЕЦ. ..ФРАНЦУЗИН. ..АНГЛИЧАНИН ...ГЕРМАНЕЦ ...БЪЛГАРИН. ...РУСНАК /НО НЕ ПУТИН ИЛИ МЕДВЕДЕВ/ КЛАСА Е СЪБРАН В РАЗРУШЕНО УЧИЛИЩЕ. ..НЯКЪДЕ В ...САХАРА ....ВЕРОЯТНО В МАГРЕБА. .....РАЗГОВОР. ...МЕЖДУ БЪЛГАРИН И ФРАНЦУЗИН. ...ИВАНЕ ПОМНИШ ЛИ КАКВИ КРОАСАНИ ...ЯДОХМЕ ПОД АЙФЕЛОВАТА КУЛА. ...ИВАН ОТГОВАРЯ. ...А КАКЪВ СУДЖУК ОТ БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ. ...А ЛЯТОТО НА ..СЛЪНЧАКА......
  • 11 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Не са тъпи! Нито белгийци, нито холандци.....НЕ СА ПАТИЛИ !!!